Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheväkivallan uhri joutuu aiempaa useammin todistamaan

Lainmuutoksen jälkeen tuomioistuin voisi määrätä uhrin todistamaan läheistään vastaan, jos se epäilee, ettei uhri ole itse päättänyt vaikenemisestaan.

Kotimaa
 
Rio Gandara
Tuomioistuin voi määrätä uhrin todistamaan, vaikka syytteessä on hänen läheisensä.
Tuomioistuin voi määrätä uhrin todistamaan, vaikka syytteessä on hänen läheisensä. Kuva: Rio Gandara

Lähisuhdeväkivallan uhrilla on nyt aiempaa pienemmät mahdollisuudet kieltäytyä kertomasta itseensä kohdistuneesta rikoksesta tuomioistuimessa. Vuodenvaihteessa voimaan tulleen lainmuutoksen tarkoituksena on puuttua entistä jämäkämmin parisuhteessa ja muissa lähisuhteissa tapahtuneisiin pahoinpitelyihin.

Laki lähtee edelleen siitä, ettei kenenkään tarvitse todistaa läheisiään vastaan. Läheisiksi katsotaan esimerkiksi avio- tai avopuoliso, lapset ja vanhemmat.

Nyt lakiin on kuitenkin tehty poikkeus tähän pääsääntöön. Tuomioistuin voi määrätä uhrin todistamaan, vaikka syytteessä on hänen läheisensä. Näin voidaan tehdä tilanteessa, jossa on syytä epäillä, ettei uhri ole itse päättänyt vaikenemisestaan.

Edellytyksenä on, ettei uhrilla ole vaatimuksia asiassa. Siten hänet voidaan rinnastaa todistajaan.

Lainmuutosta perustellaan sillä, että lähisuhteessa tapahtuneeseen pahoinpitelyyn liittyy usein alistussuhteita, jotka vaikuttavat uhrin harkintakykyyn.

”Perhe- tai muun lähipiirin valtasuhteet voivat olla sellaiset, että tekijä painostaa pahoinpitelyn uhrin luopumaan vaatimasta rangaistusta pahoinpitelijälleen”, hallituksen esityksessä todetaan.

Lainmuutoksen arvioidaan vähentävän uhrin painostamista.

”Säännöksellä voisi olla jopa rikoksen ennalta ehkäisevää vaikutusta, kun henkilö ei voisi luottaa siihen, että hän pystyy pitämään uhrinsa hiljaisena”, esityksessä ennakoidaan.

Jatkossa vaikeneminen ei siis enää ole uhrin käsissä, vaan asiasta päättää tuomioistuin.

Vaitiolo-oikeuden syrjäyttämiseksi ei tarvita mittavaa näyttöä, vaan varsin alhainen syytä epäillä -kynnys riittäisi.

Alhainen kynnys on tarpeen, koska painostuksesta on vaikea saada näyttöä, esityksessä todetaan. Yleensä uhkailu tehdään kahden kesken, eikä uhri ole halukas kertomaan siitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat