Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merivartioston komentaja: Varustamoja muistutettiin, ettei Suomeen saa tuoda puutteellisilla asiakirjoilla matkustavia

Saksasta meritse Suomeen pyrkineiden turvapaikanhakijoiden tulo päättyi, kun laivavarustamot saivat viranomaisilta kehotuksen tehostaa matkustusasiakirjojen tarkistusta.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Finnlinesin laiva Vuosaaren satamassa.
Finnlinesin laiva Vuosaaren satamassa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen meritse Saksan Travemündestä on tyrehtynyt sen jälkeen, kun laivavarustamot saivat viranomaisilta kehotuksen tehostaa matkustusasiakirjojen tarkistusta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Huvudstadsbladet.

Suomenlahden merivartioston komentaja Tom Hanén kertoo HS:lle, että passin lisäksi tarkistetaan aina viisumi, kun ulkomaalainen saapuu Suomeen Schengen-alueen ulkorajoilta eli niin sanotuista kolmansista maista.

”Saksan-liikenne on sisärajaliikennettä, jossa ei automaattisesti tarkisteta samoja asiakirjoja kuin ulkorajaliikenteessä. Suomen Varustamot ry:lle lähettämässämme kirjeessä muistutimme, että ulkomaalaisen maahantuloon vaadittavat asiakirjat on tarvittaessa tarkistettava myös sisärajaliikenteessä”, hän toteaa.

Vaadittavia asiakirjoja ovat esimerkiksi viisumi ja oleskelulupa. Hanénin mukaan varustamot ovat kirjeen saatuaan osanneet itse päätellä, milloin asiakirjojen tarkistaminen on ollut tarpeellista.

Hanén muistuttaa varustamoilla olevan aina velvollisuus pitää huolta siitä, että matkustajaluetteloiden henkilötiedot ovat ajan tasalla.

”Tämä on elintärkeää esimerkiksi onnettomuuden sattuessa, jotta tiedetään, keitä laivalla oikeasti on. Tästä velvollisuudesta varustamot ovat aina huolehtineetkin.”

Hanénin mukaan Suomen viranomaisten huomio kiinnittyi viime vuoden lopulla Helsingin Vuosaaren satamaan matkustajalaivoilla saapuneisiin ulkomaalaisiin.

”Suomeen saapui kuutena päivänä viikossa Saksasta päivittäin 20–30 sellaista ihmistä, joilla ei ollut maahantuloon tarvittavia asiakirjoja. Tällöin poliisi ja rajavartiolaitos lähettivät Suomen Varustamot ry:lle kirjeen, jossa muistutettiin, että on laitonta tuoda maahan ulkomaalaisia, joiden edellytykset saapumiselle tiedetään ennalta puutteellisiksi”, hän selvittää.

Meritse Saksasta Suomeen saapuneet ulkomaalaiset eivät olleet hakeneet turvapaikkaa lähtömaasta.

”Muistutimme varustamoja siitä, että puutteellisten asiakirjojen kanssa matkustavan henkilön tuominen Suomeen saattaa olla rangaistava teko. Varustamot ovat kirjeen jälkeen ryhtyneet toimiin hyvässä yhteistyössä, ja puutteellisten asiakirjojen kanssa Suomeen pyrkivien ulkomaalaisten tulo Vuosaareen on ehtynyt”, Hanén toteaa.

Sisäasianministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg toteaa Huvudstadsbladetille, etteivät turvapaikanhakijat voi saada Saksasta suoraa viisumia Suomeen. Sen sijaan he voivat yrittää hankkia Schengen-viisumin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat