Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soinin unelma muuttui ahdingoksi

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin asema puolueessaan on vahva.
Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin asema puolueessaan on vahva. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Puheenjohtaja Timo Soini sanoi viime keväänä vaaliväittelyssä, että ilman perussuomalaisia politiikassa ei olisi ollenkaan niin hauskaa kuin nyt on.

Lausunto pitää paikkansa edelleen. Perussuomalaiset on kansanliike, johon kerääntyy erilaisia ihmisiä eri lähtökohdista. Arvot eivät ole niin yhtenäiset kuin muilla isoilla puolueilla.

Puolue sai alkunsa, kun Raimo Vistbacka, Urpo Leppänen, Kari Bärlund ja Timo Soini saunoivat Oikeutta eläkeläisille -yhdistyksen saunassa Saarijärvellä parikymmentä vuotta sitten. Puolueen 20-vuotisjuhlia vietettiin kesällä.

Soinin pitkäaikainen toive hallitusvastuusta toteutui viime keväänä hyvän vaalituloksen seurauksena. Sen jälkeen hauskuus on vaihtunut suruksi.

Perussuomalaisten kannatus on romahtanut. Seitsemän prosenttiyksikköä on haihtunut ilmaan kahdeksassa kuukaudessa.

Puolue pääsi hallitukseen tilanteessa, jossa Suomi oli hädässä ja hallituskumppanit halusivat vetää tiukkaa talouspolitiikkaa. Velkaantuminen oli lopulta saatava pysähtymään. Etuuksia ja menoja piti karsia.

Samaan aikaan alkoi kansainvaellus, jonka suuruutta kukaan ei osannut ennakoida.

Perussuomalaisten johdolla hallitus on kiristänyt Suomen maahanmuuttopolitiikkaa. Hallitus supistaa turvapaikan saavien määrää ja tehostaa kielteisen päätöksen saaneiden palautuksia. Perheenyhdistämisiä on vaikeutettu ja oleskelulupien ehtoja tiukennettu. Sosiaaliturvaan on suunnitteilla heikennys maahanmuuttajille.

Perussuomalaisten äänestäjät ovat vaativaa väkeä, sillä tämä ei näytä riittävän. Äänestäjäkadon torjumiseksi puolue on alkanut julkisuudessa korostaa omia saavutuksiaan.

Maanpuolustushenki on vahva, ja talvisodan henkeä puolue tarvitseekin noustakseen ahdingosta vielä suurten puolueiden joukkoon. Tosin muutos voi olla nopea, sillä viime helmikuussa puolueen kannatus oli 14,1 prosenttia mutta huhtikuun vaaleissa jo 17,7 prosenttia.

Puheenjohtaja Soinin asema puolueessa on vahva. Sebastian Tynkkynen erotettiin puolueesta, kun hän astui Soinin varpaille. Soini on sanonut jatkavansa puheenjohtajana ensi puoluekokouksen jälkeenkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat