Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkäävän todistajan nimi voidaan nyt salata – mahdollista vain törkeimpien rikosten oikeudenkäynneissä

Vuosittain tapauksia on todennäköisesti korkeintaan kymmenen. Vastustajat moittivat lainmuutoksen heikentävän syytetyn mahdollisuuksia puolustautua.

Kotimaa
 
Maija Tammi / HS
Pelkäävä todistaja on voinut tähänkin asti todistaa niin, että vain tuomarit näkevät hänet. Nyt uutena tulee mahdollisuus nimen salaamiseen. Helsingin käräjäoikeuden todistajankopissa käräjätuomari Tarja Honkanen.
Pelkäävä todistaja on voinut tähänkin asti todistaa niin, että vain tuomarit näkevät hänet. Nyt uutena tulee mahdollisuus nimen salaamiseen. Helsingin käräjäoikeuden todistajankopissa käräjätuomari Tarja Honkanen. Kuva: Maija Tammi / HS
Tästä on kyse

Salaamisesta päättää tuomari

 Todistajan henkilöllisyys voidaan salata vain erityisen törkeissä rikoksissa.

 Edellytyksenä on vakava henkeen tai terveyteen kohdistuva uhka.

 Salaamisesta päättää tuomari.

 Vain rikosjutun puheenjohtaja tietää todistajan henkilöllisyyden.

 Menetelmä heikentää syytetyn mahdollisuuksia puolustautua.

 Tuomioistuin voi päättää poistaa anonymiteetin, jos todistaja valehtelee.

Turvallisuutensa puolesta pelkäävän todistajan henkilöllisyys voidaan jatkossa salata. Anonyymin todistelun mahdollistava lainmuutos tuli voimaan vuodenvaihteessa.

Lainmuutoksella pyritään varmistamaan, että rikosjuttua käsittelevällä tuomioistuimella on käytössään kaikki mahdollinen näyttö. Jos todistajan henkilöllisyys salataan, hän voi kertoa tietonsa ilman, että hänen tarvitsee pelätä turvallisuutensa puolesta.

Edellytykset anonyymille todistelulle ovat kuitenkin tiukat.

Menettelyä voidaan käyttää vain rikoksissa, joiden enimmäisrangaistus on vähintään kahdeksan vuotta vankeutta. Tällaisia ovat esimerkiksi henkirikokset, törkeä pahoinpitely, törkeä raiskaus, törkeä ihmiskauppa ja törkeä huumerikos. Lisäksi erikseen on säädetty, että ihmiskauppaa tai törkeää paritusta koskevissa jutuissa todistajan henkilöllisyys voidaan salata, vaikka niiden rangaistusmaksimi on kuusi vuotta vankeutta.

Ennen varsinaisen rikosjutun käsittelyä tuomioistuin voi erillisessä prosessissa päättää, että todistaja kuullaan anonyymisti. Mikä tahansa todistajan ilmaisema pelko ei riitä, vaan edellytyksenä on, että menettely on välttämätön todistajan tai hänen läheistensä suojelemiseksi henkeen tai terveyteen kohdistuvalta vakavalta uhalta.

Anonyymi todistelu on herättänyt paljon kiistelyä, sillä se heikentää syytetyn mahdollisuuksia puolustautua. Esimerkiksi Asianajajaliitto on vastustanut muutosta. Sen mielestä menettelylle ei ole tarvetta.

Oikeusministeriö on arvioinut, että anonyymiä todistelua tarvittaisiin korkeintaan kymmenen kertaa vuodessa. Kaikissa tapauksissa menetelmää ei voida käyttää, vaikka todistajaan kohdistuisi konkreettinen uhka.

Esimerkiksi rikollisjengin jäsenen on lähes mahdotonta kertoa sisäpiiritietonsa niin, ettei hänen henkilöllisyytensä paljastuisi. Myös perheväkivaltaan liittyy sama ongelma. Parhaiten järjestelmä toimii tapauksissa, joissa sivullinen on sattunut näkemään jotain rikokseen liittyvää.

Syytetyn kannalta anonyymi todistelu on ongelmallista, koska puolustuksella ei ole mahdollisuutta tehdä todistajalle kysymyksiä, joiden perusteella hänen luotettavuuttaan voidaan arvioida.

Tämän takia eduskunta päätti, että syytettä käsittelevän tuomioistuimen puheenjohtajan on tiedettävä todistajan henkilöllisyys.

Sama tuomari tekisi ennen rikosjutun pääkäsittelyä päätöksen todistajan henkilöllisyyden salaamisesta.

Hallitus oli ehdottanut, että kukaan rikosjutun tuomareista ei tietäisi todistajan henkilöllisyyttä. Eduskunnan mielestä tämä olisi ollut todella ongelmallista. Kun tuomari tietää henkilöllisyyden, hän voi paremmin valvoa totuudessa pysymistä ja todistajan luotettavuutta.

Puheenjohtaja on kuitenkin ainoa, joka tietää henkilöllisyyden. Muut tuomarit tai lautamiehet eivät tiedä henkilöllisyyttä, koska mitä laajemmalla joukolla tieto on, sitä suurempi on riski sen vuotamisesta.

Puheenjohtajan pitää istunnossa estää kysymykset, jotka voivat paljastaa todistajan henkilöllisyyden. Perustuslakivaliokunta kuitenkin painotti, että puolustuksella on oikeus vastakuulusteluun, vaikka yksittäisiä kysymyksiä rajoitetaankin.

Lainvalmistelussa käytiin tarkkaan läpi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) ratkaisukäytäntö. Anonyymi todistelu on EIT:n mukaan mahdollista, mutta se ei saa olla ainoa tai ratkaiseva näyttö.

Yhtenä oikeusturvan takeena EIT on pitänyt sitä, että tuomioistuin tietää todistajan henkilöllisyyden.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat