Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheväkivallasta voi nyt joutua todistamaan – oikeus arvioi, onko uhri peloteltu hiljaiseksi

Tuomioistuin voi määrätä pelotellun uhrin kertomaan läheisen väkivallasta.

Kotimaa
 

Lähisuhdeväkivallan uhrilla on nyt aiempaa pienemmät mahdollisuudet kieltäytyä kertomasta itseensä kohdistuneesta rikoksesta tuomioistuimessa.

Vuodenvaihteessa voimaan tulleen lainmuutoksen tarkoituksena on puuttua entistä jämäkämmin parisuhteessa ja muissa lähisuhteissa tapahtuneisiin pahoinpitelyihin.

Laki lähtee yhä siitä, ettei kenenkään tarvitse todistaa läheisiään vastaan. Läheisiksi katsotaan esimerkiksi avio- tai avopuoliso, lapset ja vanhemmat.

Nyt lakiin on kuitenkin tehty poikkeus tähän pääsääntöön. Tuomioistuin voi määrätä uhrin todistamaan, vaikka syytteessä on hänen läheisensä. Näin voidaan tehdä tilanteessa, jossa on syytä epäillä, ettei uhri ole itse päättänyt vaikenemisestaan.

Edellytyksenä on, ettei uhrilla ole vaatimuksia. Siten hänet voidaan rinnastaa todistajaan.

Muutosta perustellaan sillä, että lähisuhteessa tapahtuneeseen pahoinpitelyyn liittyy usein alistussuhteita, jotka vaikuttavat uhrin harkintakykyyn.

”Perhe- tai muun lähipiirin valtasuhteet voivat olla sellaiset, että tekijä painostaa pahoinpitelyn uhrin luopumaan vaatimasta rangaistusta pahoinpitelijälleen”, hallituksen esityksessä todetaan.

Lainmuutoksen arvioidaan vähentävän uhrin painostamista.

”Säännöksellä voisi olla jopa rikoksen ennalta ehkäisevää vaikutusta, kun henkilö ei voisi luottaa siihen, että hän pystyy pitämään uhrinsa hiljaisena”, esityksessä ennakoidaan.

Jatkossa vaikeneminen ei siis enää ole uhrin käsissä, vaan asiasta päättää tuomioistuin.

Vaitiolo-oikeuden syrjäyttämiseksi ei tarvita mittavaa näyttöä, vaan varsin matala syytä epäillä -kynnys riittäisi.

Matala kynnys on tarpeen, koska painostuksesta on vaikea saada näyttöä, esityksessä todetaan. Yleensä uhkailu tehdään kahden kesken eikä uhri ole halukas kertomaan siitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat