Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeriö auttoi viime vuonna kymmeniä pulaan joutuneita suomalaisia Pietarissa – yleisin syy taskuvarkaudet

Kotimaa
 
Nikolai Gontar
”Pietarin keskustassa on yöllä turvallisempaa kuin Helsingissä. Ei täällä näe samaa kännitoilailua tai kukaan tule vetämään muuten vain turpaan”, sanoo Pietarissa 15 vuotta asunut yrittäjä Kai Hahl.
”Pietarin keskustassa on yöllä turvallisempaa kuin Helsingissä. Ei täällä näe samaa kännitoilailua tai kukaan tule vetämään muuten vain turpaan”, sanoo Pietarissa 15 vuotta asunut yrittäjä Kai Hahl. Kuva: Nikolai Gontar

Passista vain kopio mukaan kaupungille

  Hätätapauksessa ole yhteydessä Pietarin pääkonsulaattiin vaihteen numeroon +7 812 331 7600. Virka-ajan ulkopuolella vastaa ulkoministeriön päivystyskeskus: +358 9 160 55555.

  Älä pidä mukana kaupungilla suuria määriä käteistä, luottokortteja, arvoesineitä tai passi. Passista ja viisumista riittävät kopiot.

  Käytä virallisia takseja. Ne ovat nopeita, edullisia ja turvallisia. Esimerkiksi http://taxovichkof.ru tai http://www.777taxi.ru.

Noin sata suomalaista tarvitsi apua Suomen Pietarin-pääkonsulaatista vuonna 2015. Yleisin syy oli se, että turistilta oli varastettu lompakko tai passi.

”Lompakkovarkauksia tulee noin kaksi kuukaudessa. Arviolta saman verran on tapauksia, jotka eivät koskaan tule meidän tietoomme”, konsuli Virpi Hanhikoski Suomen Pietarin-pääkonsulaatista sanoo.

Suurin osa varkauksista oli näpistyksiä, ei väkivaltaisia ryöstöjä. Konsulaatti suosittelee, että uhri tekisi aina ilmoituksen myös Venäjän poliisille.

Sadasta avustustapauksesta iso osa oli neuvontaa. Luvussa ovat mukana kuolemantapaukset, joita tuli viime Pietarin pääkonsulaatin tietoon yhdeksän. Yleensä kuolemissa on kyse sairaskohtauksista ja liikenneonnettomuuksista. Rikoksia ei suomalaisten kuolemantapauksiin Venäjällä ole liittynyt viimeiseen kolmeen vuoteen.

Pääkonsulaatti on hoitanut myös kolmen vapautensa menettäneen tapausta. Suurin osa suomalaisten Venäjällä saamista tuomioista liittyy huumeisiin.

Matkustustiedotteessa ulkoministeriö huomauttaa, että terrorismin vaara on olemassa kaikkialla Venäjällä. Turvatarkastusten ajat voivat pidentyä. Pietarissa poliisit partioivat näkyvästi keskustassa. Metroissa reput läpivalaistaan usein. ”Pietari on silti suhteellisen turvallinen kaupunki. Suomalaisiin suhtaudutaan hyvin”, Hanhikoski sanoo.

Samaa mieltä on yli 15 vuotta Venäjällä asunut markkinointiviestintätoimisto Promacon toimitusjohtaja Kai Hahl.

”Vielä 1999–2000 elettiin erilaisessa Pietarissa. Tupakka-askia ei voinut jättää autoon näkyville, koska lasit rikottiin heti ja tupakat vietiin”, Hahl kertoo.

”Nykyään Pietarin keskusta on yöllä turvallisempi kuin Helsinki. Ei täällä näe samaa kännitoilailua tai kukaan tule vetämään muuten vain turpaan.”

Ukrainan sodan ja Krimin valloituksen jälkeen suomalaisten turismi Venäjälle romahti. Toissa vuoteen verrattuna suomalaisten rajanylitysten määrä lähti kuitenkin kasvuun ruplan edullisen kurssin takia. Rajavartiolaitoksen mukaan suuri osa matkoista rajoittui polttoaineen hakuun rajan tuntumasta.

Venäjä ei ole erityisen turvaton matkakohde ulkoministeriön aputilastojen valossa. Moskovassa suomalaisia avustettiin viime vuonna noin 20 kertaa, Murmanskin ja Petroskoin konsulaateissa muutamia kertoja.

Vuonna 2014 Pietarissa oli tämän vuoden tapaan noin sata avuntarvitsijaa, kun Berliinissä oli 90, Tukholmassa 80, Tallinnassa vajaa 300 ja Madridissa noin 400. Lisäksi jokaisessa kohteessa edustustot neuvoivat suomalaisia tuhansia kertoja.

Metropolissa pitää olla kuitenkin valppaana. ”Ei kannata kävellä reppua auki kadulla tai ottaa kalleimpia luottokortteja mukaan klubiin. Käteinen riittää hyvin”, Hahl neuvoo.

Kannattaa käyttää virallisia taksipalveluja, jotka ovat halpoja. Aiemmin kukoistanut tapa huikata mikä tahansa ohiajava auto pysähtymään on hiipunut. Hahlia se harmittaa, sillä satunnaisten kuljettajien kanssa syntyivät parhaat keskustelut.

”Äskettäin yksi kansantaksi yritti viedä kännykkäni, mutta huomasin ajoissa että puhelin oli kadonnut. Mies antoi sen takaisin, kun pyysin.”

Toissa vuoden lopulla Pietarissa otettiin kiinni rikollisryhmä, joka huijasi lähinnä miesjuhlijoilta rahaa luottokorteilta. Yli kymmenen yökerhoa pantiin kiinni. Hahlkin tietää ihmisiä, joilta on viety rahat kortilta.

”Perinteinen kikka on, että pari naista tulee tekemään tuttavuutta baarissa ja ehdottaa sen jälkeen seuraavaa klubia. Ei kannata lähteä seuraamaan ketään vaan päättää itse jatkopaikka, niin ei joudu ongelmiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat