Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

It-insinööri asensi vakoiluohjelman vaimonsa tietokoneelle, sai ehdollista vankeutta

Vakoiluohjelman avulla mies pääsi kuukausien ajan lukemaan vaimonsa viestittelyä avioeron aikana. Mies myös levitti vakoilun avulla saamaansa tietoa vaimon läheisille.

Kotimaa
 
SpyAgent
Ruutukaappaus SpyAgent-ohjelman valvontanäkymästä.
Ruutukaappaus SpyAgent-ohjelman valvontanäkymästä. Kuva: SpyAgent

Helsingin hovioikeus on tuominnut ehdollista vankeutta vaimonsa verkkokäyttäytymistä ja sähköposteja vakoilleelle it-insinöörille. Mies sai 30 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta. Hän joutuu myös maksamaan entiselle vaimolleen 2 000 euron korvaukset.

Avioeroprosessin alkaessa mies asensi vaimon tietokoneelle SpyAgent-nimisen vakoiluohjelman. Se tallensi vaimon huomaamatta kaiken, mitä hän teki tietokoneellaan.

Vakoiluohjelma tallensi muun muassa kaikki näppäimen painallukset. Tällä tavalla mies sai tietoonsa vaimon Hotmail- ja Gmail-sähköpostitilien salasanat.

Mies murtautui sähköpostitileille ja luki vaimonsa viestittelyä. Hän tallensi kymmeniä viestejä omalle tietokoneelle ja levitti niistä selvinneitä arkaluonteisia tietoja vaimon läheisten tietoon.

Vakoilua jatkui neljä kuukautta.

Mies myönsi vakoilun, mutta hänen mielestään viestintäsalaisuuden loukkaus ei ollut törkeä. Hänen mukaansa rikoksen motiivina oli äärimmäinen huoli vaimon terveydentilasta ja yhteisten lasten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Vaimon käytös oli ollut itsetuhoista ja hänen seksuaalinen identiteettinsä oli muuttunut, mies perusteli.

Vantaan käräjäoikeus ei uskonut, että nämä huolet olisivat olleet rikoksen taustalla. Oikeuden mukaan mies ei mitenkään selittänyt, millä tavalla vaimon vakoileminen olisi näihin huoliin auttanut.

Oikeus piti tekoa törkeänä, koska teko oli suunnitelmallinen, vakoilulla saatiin arkaluonteista tietoa vaimosta ja tiedon määrä oli kohtuullisen suuri. Lisäksi mies asensi vakoiluohjelman akuutissa vaiheessa olevan avioeroprosessin aikana ja paljasti tietoja vaimon läheisille. Teollaan mies aiheutti vaimolleen suurta kärsimystä, oikeus totesi.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota.

Hovioikeus totesi vielä, että rikos vaati tietoteknistä osaamista, sillä tietokoneen virustorjuntaohjelma oli asennettu ohittamaan vakoiluohjelma.

Mies hallitsee tietotekniikan, koska hän työskentelee suuressa it-alan yrityksessä. Tästä syystä mies vetosi, ettei hänelle tuomittaisi ehdollista vankeusrangaistusta. Siitä tulee merkintä rikosrekisteriin, ja tästä voi miehen mukaan olla haittaa uralla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat