Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikkia todisteita kuten kidutuksella saatua ei enää hyväksytä oikeudessa

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Lainvastaisesti saatua todistetta saa hyödyntää, jollei se vaaranna oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä.
Lainvastaisesti saatua todistetta saa hyödyntää, jollei se vaaranna oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Tästä on kyse

Oikeus päättää,kelpaako todiste

 Suomessa on vapaa todisteiden harkinta.

 Uusi säännös todisteiden hyödyntämiskiellosta rajoittaa vapaata harkintaa.

 Todisteen hyväksymisestä päättää tuomioistuin.

 Ainoa ehdoton kielto koskee kidutuksella saatua näyttöä.

 Todistetta saa käyttää, ellei oikeudenmukainen oikeudenkäynti vaarannu.

Lakiin on nyt ensimmäistä kertaa kirjattu kielto käyttää kidutuksella saatua todistetta. Kielto on yksiselitteinen. Sen sijaan vuodenvaihteessa voimaan tullut säännös jättää tulkinnanvaraiseksi sen, milloin tuomioistuimen pitää sivuuttaa laittomin keinoin hankittu todiste.

Hallitus esitti melko tiukkaa muotoilua. Sen ehdotuksen mukaan tuomioistuimen on jätettävä hyödyntämättä lainvastaisesti hankittu todiste, jos siihen on painavat syyt.

Eduskunta käänsi ajatuksen toisinpäin. Lakiin kirjattiin, että lainvastaisesti saatua todistetta saa hyödyntää, jollei se vaaranna oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumista.

”Vapaa todisteiden harkinnan perinne on vahva ja sen edut aineellisen totuuden saavuttamisessa ovat selvät”, lakivaliokunta perusteli.

Valokunta piti selvänä, että esimerkiksi virkamiesten tekemät muotovirheet eivät voi johtaa hyödyntämiskieltoon.

”Todisteiden hyödyntämiskiellon tarkoitus ei ole toimia kurinpitokeinona, jolla puututtaisiin viranomaistoiminnan virheisiin tai puutteisiin. Tätä varten on omat virkavastuuseen liittyvät ja rikosoikeudelliset keinot”, valiokunta perusteli.

Suomeen ei siten olla synnyttämässä amerikkalaisista poliisisarjoista tuttua tilannetta, jossa pieni muotovirhe kotietsinnässä voisi vapauttaa murhaajan.

Kun tuomioistuin pohtii todisteen asettamista hyödyntämiskieltoon, sen on lain esitöiden mukaan otettava huomioon rikoksen laatu. Mitä vakavampi rikos, sitä suurempi intressi yhteiskunnalla on selvittää se.

Huomioon otetaan myös se, miten vakavasti todisteen hankkimisessa on loukattu syytetylle tai jollekulle muulle kuuluvaa oikeutta. Todistetta ei esimerkiksi pitäisi käyttää, jos lainvastaisia keinoja on käytetty sen takia, että laillisia keinoja ei ole ollut käytössä. Esimerkkinä mainitaan tilanne, jossa poliisi tekee kotietsinnän täysin tietoisena siitä, ettei sille ole laissa säädettyjä edellytyksiä.

Lakivaliokunta ilmoitti selkeästi, että hyödyntämiskielto ei voi koskea todistetta, joka on joutunut viranomaisen käsiin jonkin kolmannen osapuolen tekemän rikoksen seurauksena. Esimerkkinä se mainitsi tilanteen, jossa Suomen veroviranomaisille päätyy ulkomaisesta pankista varastettuja tilitietoja.

Sellaisiakaan todisteita ei pitäisi käyttää, joiden hankinnassa on rikottu kaikille kuuluvaa oikeutta olla vaikuttamatta oman syyllisyytensä selvittämiseen.

Suomella on ollut ongelmia tämän niin sanotun itsekriminointisuojan kanssa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on katsonut Suomen rikkoneen sopimusta, kun konkurssirikoksista epäilty pakotettiin antamaan tietoja ulosottoselvitykseen. Molemmissa prosesseissa oltiin samaan aikaan samojen tietojen perässä.

Nyt säädetäänkin, että rikosasiassa ei saa käyttää näyttönä tietoja, jotka ihminen on samaan aikaan pakotettu antamaan hallinnolliseen prosessiin, esimerkiksi verotukseen.

Itsekriminointisuojasta huolimatta jokainen joutuu sietämään todisteiden hankkimista esimerkiksi kotietsinnällä, puhalluskokeella tai dna-testillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat