Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talven hyisimmät pakkaset levittäytyvät Etelä-Suomeenkin torstaiksi

Kireä pakkanen ja jäättömät vedet vaikeuttavat vesiliikennettä

Kotimaa
 
Esimerkillisiä pakkaspukeutujia!
Esimerkillisiä pakkaspukeutujia!
Talvipakkasten tultua kannattaa pistää lämpimästi päälle. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Fakta

Kylmimpiä vuosia

 Vuoden kylmimmät lämpötilat mitataan tyypillisesti tammikuussa tai helmikuun alussa.

 Lähes joka vuosi jossain päin Pohjois-Suomea mitataan 40 asteen pakkasia.

 Suomen pakkasennätys on -51,5 astetta, joka mitattiin 28. tammikuuta 1999 Kittilän Pokassa.

 Helsingin Kaisaniemessä mittaushistorian pakkasennätys on -34,3 astetta, joka mitattiin 10. tammikuuta 1987.

Alkanut viikko jatkuu hyisenä koko maassa. Pakkanen kiristyy aina torstaihin asti, jolloin Suomen eteläosissa pakkasta on 20–25 astetta, keskiosissa 25–30 astetta ja pohjoisessa 30–40 astetta.

Paikallisia lämpötilaeroja aiheuttaa esimerkiksi pilvisyys, mutta pääosin viikko on poutainen.

”Aurinkoa voi siis nähdä. Lumisateet ovat siirtyneet Suomenlahtea pitkin Ruotsiin päin”, sanoo HS:n meteorologi Ida-Reetta Jokela.

Suomessa säätä viilentää idästä tuleva korkeapaine, joka kuitenkin väistyy kohti koillista loppuviikon aikana. Silloin pakkaset hieman hellittävät.

Lunta on nyt lähes koko maassa, etelässä tosin vain yhdestä viiteen senttiä. Meri on jäätynyt lähinnä Perämerellä.

Ilmatieteen laitos antaa pakkasvaroituksen Etelä-Suomessa yli 20 asteen pakkasissa. Laitos muistuttaa, että kovalla pakkasella talojen putkistot saattavat jäätyä ja kova lämmittäminen voi aiheuttaa rakennuspaloja. Sähkönkulutuksessa talven kulutusennätykseen päästäneen torstaina, arvioidaan puolestaan Fingridistä.

HS-sää 4.1.
HS-sää 4.1.

Viime päivinä nopeasti kiristyneet pakkaset ja jäätymätön meri kerryttävät merellä liikkuvien alusten rakenteisiin jäätä. Ilmiötä kutsutaan jäätämiseksi.

Ilmatieteen laitos varoittaakin nopeasta jäätämisestä Merenkurkussa ja Perämerellä sekä kohtalaisesta jäätämisestä Suomenlahdella ja Selkämerellä.

Jäätäminen haittaa vesillä liikkumista, sillä jään kertyminen alukseen lisää aluksen painoa ja voi muuttaa sen tasapainoa. Jäätämistä voi syntyä meriveden roiskeista ja jäätävästä sateesta tai sumusta, jotka tiivistyvät pakkasessa. Mitä voimakkaampi tuuli on, sitä korkeammat aallot ja sitä enemmän roiskeita ne aiheuttavat.

Jäätämisvaroitukset pysynevät voimassa kuluvalla viikolla, sillä meri on suurelta osin jäätön Perämerelläkin ja tuuli pysyy kohtalaisena.

”Jäätämisvaroitusten antaminen loppuu sitten, kun merelle alkaa jääkantta tulemaan”, sanoo meteorologi Tuomo Bergman Ilmatieteen laitoksesta.

Joissa kovan pakkasen ja sulan veden yhdistelmä puolestaan aiheuttaa hyydettä, joka nostaa vedenpintoja etenkin Pohjanmaalla.

Vedenpinnat ovat nousseet tavanomaista korkeammalle monin paikoin muiden muassa Oulujoessa, Kiiminkijoessa, Kalajoessa ja Lapuanjoessa.

”Mitään vahinkoja en kuitenkaan ole kuullut, että olisi sattunut. [Hyydetulva] voi pahimmillaan kastella taloja”, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Sykestä.

”Hyyde estää veden virtausta ja voi pahimmillaan nostaa vedenpintaa metrillä. Vesi on nyt noussut nopeasti pakkasen takia.”

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Jäätä Helsingin Merihaassa 29. joulukuuta 2015.
Jäätä Helsingin Merihaassa 29. joulukuuta 2015.

Hyyde on veteen paakkuuntuvaa jäätä, joka tarttuu esimerkiksi joenpohjaan, patoutuu ja voi siten saada joen tulvimaan. Siitä varoitetaan länsirannikolla käytännössä joka vuosi.

”Jäähilettä alkaa syntyä veteen nollan asteen tietämissä paikkoihin, joissa virtaa normaaliin nähden paljon vettä ja jääkantta ei ole syntynyt.”

Suomen ympäristökeskuksen mukaan kiristyvät pakkaset saattavat pahentaa jäättömien jokien hyydeongelmia Pohjanmaan lisäksi myös Itä- ja Keski-Suomessa. Ely-keskukset, pelastuslaitos ja Syke seuraavat hyyteen kertymistä.

Viikon aikana kiristyvän pakkasen myötä jokiin voi kuitenkin muodostua pysyvä jääpeite, mikä ehkäisee hyydeongelmia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat