Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkolait testaavat keskustan kannatuksen

Kotimaa
 

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän johtama hallitus on tehnyt rivakassa tahdissa isoja päätöksiä, joilla se pyrkii kohentamaan taloutta ja muuttamaan yhteiskunnan rakenteita ennennäkemättömällä tavalla.

Meno on alkanut hirvittää jo ainakin hallituspuolue perussuomalaisten kannattajia, mutta keskustan rivit seisovat yllättävänkin suorina.

Viimeisimmän kannatuskyselyn mukaan (Yle 31.12.) keskustaa kannatti 21,4 prosenttia vastaajista. HS-Gallupissa joulun alla kannatus oli 20,9. Kevään vaaleissa tulos oli suunnilleen sama: 21,1 prosenttia.

Monet hallituksen ratkaisut ovat olleet keskustalaisillekin vaikeita kuten köyhimpiin kohdistuvat säästöt. Mutta kokemusten karaisemat keskustalaiset puivat erimielisyytensä keskenään, eivätkä lähde kovin helposti retostelemaan niitä julkisuuteen.

”Puolueessa on vahvoja konkareita kuten Mauri Pekkarinen ja Seppo Kääriäinen, jotka ovat lojaaleja Sipilälle vaikeuksista huolimatta. Paineensietokyky ja turnauskestävyys ovat korkealla”, sanoo johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Sipilä on Suomen historian ensimmäinen insinööri pääministerinä, ja hän johtaa maata liike-elämän opeilla.

Yhdessä eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen ja liikenneministeri Anne Bernerin kanssa he edustavat Jokisipilän mukaan uudenlaista keskustalaisuutta, joka tuo vahvasti esiin yrittäjänäkökulmaa.

Toistaiseksi Sipilän kirkkain saavutus pääministerinä on sote-ratkaisun yhteydessä sovittu 18 itsehallintoalueen malli. Sen varjolla hän saa kannattajiltaan monta virhettä anteeksi.

”Maakuntamalli on ihan keskustan ideologian ydintä”, Jokisipilä sanoo.

Hallituksen suurimmat tavoitteet yhteiskuntasopimus ja kilpailukykyloikka ovat edelleen täysin auki. Jos työmarkkinaratkaisua ei tässä asiassa tule ja hallitus toteuttaa tavoitteensa lainsäädännöllä, se voi nakertaa myös keskustan kannatusta.

”Viimeistään siinä vaiheessa keskustan ja kokoomuksenkin kannatukseen voi tulla suurempi notkahdus”, Jokisipilä arvelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat