Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikot eivät kieltäisi katupartioita, mutta tuomitsevat omankädenoikeuden

Eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenet korostavat, että turvallisuuden ylläpito kuuluu ensisijaisesti viranomaisille, kuten poliisille.

Kotimaa
 
Pirkko Mattila (ps), Antti Häkkänen (kok) ja Timo V. Korhonen (kesk).
Pirkko Mattila (ps), Antti Häkkänen (kok) ja Timo V. Korhonen (kesk).

Poliitikot suhtautuvat pidättyväisesti katupartioihin, mutta eivät toisaalta olisi niitä suoraan kieltämässäkään. HS:n haastattelemat eduskunnan hallintovaliokunnan jäsenet korostavat yli puoluerajojen, että ensisijaisesti turvallisuuden ja järjestyksen ylläpito kuuluu viranomaisille eli poliisille.

”Katupartioidenkin pitää noudattaa järjestyslakia”, korostaa hallintovaliokuntaa johtava kansanedustaja Pirkko Mattila (ps). Lähtökohtana Mattilakin pitää sitä, että viranomainen huolehtii turvallisuudesta. ”Jos katupartiot noudattavat lakia, en voi lähteä niitä kieltämäänkään, mutta tarkkana pitää olla”, Mattila sanoo.

Mattila muistuttaa, että voi olla myös asiallista kansalaisten partiointia. ”Muistan että aikoinaan koettiin positiivisena, kun Oulun yliopiston Linnanmaalla oli valvontaa automurtojen takia. Mutta nyt tietysti on toista näkökulmaa näissä nykypartioissa”, Mattila sanoo.

Mattila huomauttaa myös, että poliisien määrän vähentäminen voi vaatia apukäsiä. ”Itse olen väläyttänyt, että voisiko yksityisen turva-alan koulutettua osaamista hyödyntää enemmän”, Mattila sanoo. Hän kuitenkin myöntää, että poliisi on ensisijainen julkisen vallan käyttäjä.

Hallintovaliokunta ei ole varsinaisesti vielä ottanut kantaa katupartioihin, ja myös jäsenten kannanotoissa on eroja.

”Katupartioita ei tarvita”, sanoo suoraan kansanedustaja Olli-Poika Parviainen oppositiopuolue vihreistä: ”Ihmisten ei pidä ottaa oikeutta omiin käsiinsä eikä ylipäänsä ottaa hoitaakseen viranomaisten tehtäviä. Etenkin jokin kansalaiskiinniotto kuulostaa arveluttavalta.”

”Mikään ei estä kuljeksimasta kadulla ja pitämästä huolta naapurustosta, mutta osa partioista on selvästi äärioikeistolaisia. Ne luovat vain lisää turvattomuutta, ja niistä on huonoja kokemuksia historiasta. Jos ihmisillä on vaikka vastaanottokeskuksiin liittyviä pelkoja, pitää yhteiskunnan ja poliisin vastata turvallisuudesta. Ei pidä lähteä leikkimään villiä länttä”, Parviainen tähdentää.

Yhtä jyrkkä ei ole hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja Timo V. Korhonen (kesk), mutta hänkin korostaa, ettei kansalaisten partiointia saa suunnata mitään tiettyä ihmisryhmää – kuten maahanmuuttajia – vastaan, vaan kyseessä tulee olla yleisen turvallisuuden turvaaminen.

”Tietysti pitäisi olla niin mittavat viranomaisresurssit, ettei tämäntyyppisiin katupartioihin tulisi tarvetta. Jos ne lisäävät turvallisuudentunnetta, niin ei niille ole estettä, mutta toimien pitää olla totta kai laillisia”, Korhonen sanoo.

”Jos ongelmiin törmätään, ensisijaisesti toimitaan niin, että ilmoitetaan viranomaisille eli poliisille tai hätäkeskukseen. Porukoilla pitää olla selkeät pelisäännöt eikä ylilyöntejä tule sallia, kun puolustetaan itseä tai toista”, Korhonen tähdentää.

Katupartioiden mahdollisia ylilyöntejä pitää aiheellisena huolena ja äärimmäisen vakavina myös suurimman oppositiopuolueen Sdp:n edustaja Mika Kari. Hänen mukaansa erityisesti voimankäyttö kuuluu vain poliisille.

”Henkilökohtaisesti minua huolettaa lynkkaushenki, jos mentäisiin enemmän tämäntyyppiseen ilmapiiriin”, Kari sanoo ja tuomitsee erityisesti rasistiset ja pelolla johdetut katupartiot.

”Toisaalta on positiivista, jos kansalaiset itse ovat kiinnostuneita omasta turvallisuudestaan ja osallistuvat oman alueensa ja lähiympäristönsä turvallisuuden lisäämiseen, mutta siinä pitää olla tolkku, maltti ja jäitä hatussa”, Kari vakuuttaa. Hän ottaa esimerkiksi huolehtimisen siitä, että naapurin mummo saa lumet luotua ja ovet pidettyä lukossa.

”Esimerkiksi Lahden keskustassa katupartio auttoi päihtyneitä nuoria sosiaaliviranomaisten ja poliisin kanssa”, Kari kertoo toisen esimerkin.

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen pitää niinikään periaatteessa hyvänä sitä, että ihmiset itsekin tarkkailevat lähiympäristöään, mutta tuomitsee omankädenoikeuden käytön ja korostaa yhteistyötä poliisin kanssa.

”Eri maista on vaarallisia esimerkkejä siitä, että jos toimitaan ilman selkeää virkavelvollisuutta, se voi johtaa omankädenoikeuteen”, Häkkänen sanoo.

”Tässä on keskustelun ja linjanvedon paikka. Poliisin ja sisäministeriön pitää selkeästi ohjeistaa, miten katupartiot voivat osallistua kotiseudun tarkkailuun ja että toiminnan tulee olla poliisin tiedossa. Ei voi olla, että liikkeellä on epämääräisiä porukoita”, Häkkänen sanoo.

Oppositiopuolue vasemmistoliiton kansanedustajan Matti Semin mukaan turvallisuuden valvonta on ”enempi poliisin ja viranomaisten tehtävä”. Toisaalta kun ihmisiä liikkuu ulkona paljon, on hyvä myös kansalaisten itsekin huolehtia turvallisuudesta, hän sanoo.

”Jos katupartiot rupeavat jengimäisesti valvomaan ja vahtaamaan ihmisiä ihonvärin takia, se on laitonta toimintaa eikä kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan”, Semi huomauttaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi kertoi tiistaina jättäneensä kirjallisen kysymyksen ääriryhmien muodostamien katupartioiden toiminnasta. Mustajärvi muistuttaa tiedotteessa, että perustuslain mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla, jos se on tarpeen eikä vaaranna perusoikeuksia ja ihmisten oikeusturvaa.

Mustajärven mukaan kansalaisilla on oikeus liikkua ja harjoittaa aseetonta kansalaistoimintaa, mutta se ei tarkoita ideologisesti järjestäytyneitä ryhmiä, jotka käyttävät omankädenoikeutta.

”Ainakin yksi tällainen ryhmä, Odinin soturit, kutsuu itseään isänmaalliseksi valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi. Odinhan oli mytologiassa paitsi viisauden, myös sodan ja kuoleman jumala”, Mustajärvi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat