Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Orpo pettyi poliisin tiedottamiseen katupartioista: ”Partiointi ei lisää turvallisuutta”

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan ääriliikkeiden seuranta on tärkeää

Kotimaa
 
Katupartiot kuohuttavat Suomessa - Vääksyn partio karttaa ääriaineksia
Katupartiot kuohuttavat Suomessa - Vääksyn partio karttaa ääriaineksia
HSTV käy läpi, mitä kaikkia katupartioita Suomessa liikkuu. Osa niistä nojaa ääriliikkeisiin, osa ei halua olla niiden kanssa tekemisissä. Yksi jälkimmäistä mallia olevista on Asikkalan Turva ry.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoo pettyneensä poliisin tiedottamiseen katupartioista. Siitä sai hänen mukaansa liikaa sen kuvan, että poliisi suhtautuu niihin myönteisesti.

Suomen Kuvalehden haastattelussa Orpo totesi, että katupartioinnissa on piirteitä, jotka eivät ollenkaan lisää turvallisuutta.

”Katupartioihin näyttää liittyvän maahanmuuttovastaisia piirteitä, mikä ei lisää turvallisuutta, vaan pikemminkin kärjistää ja lisää vastakkainasettelua”, Orpo täsmentää Helsingin Sanomille.

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Sisäministeri Petteri Orpo korostaa, että Suomessa järjestyksen valvonta ja ylläpito kuuluvat viranomaisille.
Sisäministeri Petteri Orpo korostaa, että Suomessa järjestyksen valvonta ja ylläpito kuuluvat viranomaisille.

Katupartioiden toiminta on levinnyt eri paikkakunnille viime vuoden loppupuolelta lähtien. Ne ovat tyypillisesti perustelleet toimintaansa turvattomuudella, jota turvapaikanhakijoiden tai muiden ulkomaalaisten väitetään lisänneen. Partioita on ollut muun muassa Kemissä, Oulussa, ja Porissa

Orpo korostaa, että Suomessa järjestyksen valvonta ja ylläpito kuuluvat viranomaisille. Vapaaehtoistoimintaan osallistuvilla ei ole esimerkiksi voimankäyttöoikeutta, ja heidän tulee noudattaa lakeja.

Ovatko katupartiot käyttäneet voimaa?

”Tietooni ei ole sellaista tullut, mutta kun tiedossa on, että tähän liittyy maahanmuuttovastaista toimintaa, se ei ole yksiselitteinen juttu. Pitää tehdä täysin selväksi, että voimankäyttöoikeus on vain poliisilla”, Orpo tähdentää.

Orpo pahoittelee, että etenkin Hämeen poliisin lausunnoista sai sen kuvan, että poliisi suorastaan kannustaa kansalaisia katupartiointiin, ”mikä ei ole oikea kuva”. ”Suomessa järjestyksen valvonta kuuluu poliisille ja sillä pitää olla siihen riittävät resurssit”, Orpo sanoo.

Myös poliisijohdon lausunto oli Orpon mukaan liian tulkinnanvarainen.

Panu Pohjola / Lehtikuva
Soldies of Odin -takkeihin sonnustautuneita miehiä Tornion Rajat kiinni -mielenosoituksessa 3. lokakuuta 2015.
Soldies of Odin -takkeihin sonnustautuneita miehiä Tornion Rajat kiinni -mielenosoituksessa 3. lokakuuta 2015.

Suomen korkein poliisivirkamies, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoi aiemmin tiistaina, että katupartiointi on hyväksyttävää , kunhan ryhmät eivät riko lakia ja leiki poliisia.

”Yleinen näkymä on se, että kaikki vapaaehtoinen talkootyö on hyödyksi vaikeina aikoina. On positiivista, että kansalaiset ovat kiinnostuneita lähialueidensa turvallisuudesta ja osallistuvat turvallisuuskeskusteluun”, Kolehmainen sanoi HS:lle.

Kansalaisia voi Orponkin mukaan kannustaa valppauteen ja antamaan esimerkiksi vihjeitä ja ilmiantoja poliisille. Poliisilla on myös hyviä kokemuksia katupartioista, vaikka Orpon mukaan jo sana katupartio herättää epäilyjä.

”Ei keitään ihmisiä voi kieltää kävelemästä kadulla, mutta kyllä kaikkien ääri-ilmiöiden suhteen pitää olla valppaina, eli seurata niitä ja tarvittaessa puuttua niihin. Se on tasapainoilua, ja lainsäädäntöä pitää noudattaa”, Orpo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat