Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuodenvaihde käynnistitutun influenssakauden

Kotimaa
 
Fakta

Influenssa-aika kestääuseita kuukausia

 Influenssakausi alkaa yleensä vuodenvaihteessa ja jatkuu jopa toukokuuhun asti.

 Epidemian huippu osuu kevättalveen. Viime vuonna se oli helmikuussa.

 Varsinaisen epidemian laannuttua nähdään usein vielä uusi sairastumisten aalto, kun B-influenssa saapuu.

Talven influenssakausi on alkanut, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo. Epidemian aikaan on siirrytty myös muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Ajankohta on pitkäaikaisen keskiarvon mukainen. Influenssakausi alkaa tyypillisesti vuodenvaihteen tienoilla.

Pitkät pyhät voivat edistää epidemian alkamista, kun ihmiset matkustavat eri puolilta maata juhlimaan yhdessä. Samalla virukset saavat tilaisuuden levitä.

Influenssaa näyttää olevan nyt etenkin maan itäosassa ja Perämeren pohjukassa. Tieto on THL:n seurannasta, joka mittaa käyntejä terveyskeskuksissa. Niitä on paljon etenkin Joensuussa, Mikkelissä, Porissa, Oulussa ja Tampereella.

Käynnit koskevat niin sanottua influenssan kaltaista taudinkuvaa. Se voi tarkoittaa influenssan ohella flunssia eli nuhakuumeita, joita aiheuttavia viruksia on liikkeellä useita, niin adeno-, rino- kuin koronaviruksiakin.

Influenssan ja flunssien oireet ovat samankaltaisia, mutta influenssan yleensä rajumpia. Kuume voi olla korkeampi ja lihaskivut hankalampia.

Suomessa on todettu toistaiseksi etenkin kahta A-influenssavirusta. Euroopassa on liikkeellä myös B-influenssavirusta, joka tulee Suomeen yleensä vasta myöhemmin keväällä.

Kaikkia näitä kolmea osattiin odottaa, koska niitä nähtiin myös eteläisen pallonpuoliskon taannoisen talven aikana. Käytössä oleva influenssarokote antaa suojaa niitä vastaan.

Influenssarokotuksen voi ottaa aina siihen asti, että epidemia on alkanut paikkakunnalla.

Kunnat rokottavat ilmaiseksi riskiryhmät eli vakavia sairauksia sairastavat, alle 3-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet sekä raskaana olevat. Alle 3-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet näyttävät ottaneen tänä talvena hieman enemmän influenssarokotuksia kuin edellisinä talvina.

Useimpina talvina rokotteita jää käyttämättä.

Rokotuksen tarkoitus on suojata etenkin influenssan jälkitaudeilta kuten korvatulehduksilta, poskiontelotulehduksilta ja keuhkokuumeilta. 65 vuotta täyttäneitä kuolee joka vuosi influenssan jälkeen tulleisiin keuhkokuumeisiin.

Alle 3-vuotiaita taas rokotetaan siksi, että sairastumisensa ohella he levittävät tautia tehokkaasti lähipiiriinsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat