Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkaset käynnistivät talviulkoilukauden luistimilla

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Ensio Holopainen retkiluisteli Niuanniemen jäällä Kuopiossa.
Ensio Holopainen retkiluisteli Niuanniemen jäällä Kuopiossa. Kuva: Pentti Vänskä

KuopioKUopiolaisen Ensio Holopaisen parta on huurussa, oikeastaan jäässä. Ei ihme, sillä pakkasmittari näyttää 16 astetta.

Holopaisella on takanaan muutama kilometri luistelua Puijon Ladun retkiluistelijoiden kanssa Kallavedellä. He avasivat retkiluistelukauden viikko sitten maanantaina.

Ryhmä on käynyt retkellä joka toinen päivä. Aina ryhmä, sillä retkiluistelijat eivät koskaan lähde jäälle yksin.

Joulun jälkeiset pakkaset käynnistivät talviulkoilukauden Keski- ja Etelä-Suomessa. Järvet ovat jäätyneet, ja kun lunta on vasta vähän, alkuvuoden päivät ovat olleet ihanteellista retkiluisteluaikaa.

Suomen Ladun viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könösen mukaan etelässäkin on päästy jo pienten järvien jäälle.

”Viikonloppuna on varmasti porukkaa jäällä, jos pakkaset vähän lauhtuvat. Näin alkukaudesta pitää kuitenkin olla jäällä tarkkaavainen”, Könönen sanoo.

”Jos viiteen päivään ei tule lunta ja pakkasta on yli 20 astetta, jäät paksunevat vauhdilla. Loppukautta ajatellen se on hyvä asia. Jos nämä kelit jatkuvat, kohta merikin alkaa jäätyä.”

Pakkasilla luistinratoja ja kaukaloita on jäädytetty. Laskettelurinteitä on avattu Etelä-Suomea myöten. Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen mukaan 71 laskettelukeskuksesta 42 on nyt auki. Etelä-Suomessakin toimii jo 15 keskusta.

Hiihtolatuja on tehty vähäisen lumen takia vasta lyhyitä pätkiä Etelä- ja Keski-Suomessa. Esimerkiksi Kuopion Puijolla latua on vajaa kaksi kilometriä, Tahkolla 2,8 kilometriä. Helsingin Paloheinässä on kilometrin latu.

”Koko ajan lunta tykitetään, joten loppuviikosta latua on 1,8 kilometriä”, Könönen kertoo.

Latuja odotellessa hän suosittelee kävelyretkeä talviseen luontoon, tutulle laavulle tai nuotiopaikalle.

Kuopiossa Ensio Holopaisen kanssa retkiluistelun ihanuutta vakuuttelee Riitta Karhunen. Kaksikon mukaan retkiluistimilla liikkuu nopeasti paikasta toiseen. Luistimilla seistessä näkee maisemat paremmin kuin kesällä veneestä tai kajakista.

Uutenavuotena Kuopion retkiluistelijat ihailivat taukopaikallaan kallioille, rantapuihin ja -risuihin muodostuneita jääveistoksia. ”Meren rannalla niitä on kai enemmänkin, mutta meille ne olivat ihmeitä”, Holopainen sanoo.

Jäällä musiikinkin tarjoaa luonto, kun jää vuoroin paukahtelee, kumisee, helisee kuin sinfoniakonsertti.

Pentti Vänskä
Kuopiolaiset Riitta Karhunen ja Ensio Holopainen ovat nauttineet vuodenvaihteen retkiluistelumahdollisuuksista. Sunnuntaina satanut lumi enteilee jo retkiluistelusesongin päätöstä, mutta hiihtokauden alkua.
Kuopiolaiset Riitta Karhunen ja Ensio Holopainen ovat nauttineet vuodenvaihteen retkiluistelumahdollisuuksista. Sunnuntaina satanut lumi enteilee jo retkiluistelusesongin päätöstä, mutta hiihtokauden alkua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat