Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain joka viides tuntee hyvin aluehallintouudistuksen

Kotimaa
 
Fakta

Mikä itsehallintoalue?

 Hallitus päätti marraskuussa, että 18 itsehallintoaluetta saavat vastuun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Vastuu siirtyisi niille suunnitelmien mukaan kunnilta ja kuntayhtymiltä vuoden 2019 alusta. Kolme väestöltään pienintä aluetta joutuvat järjestämään palvelut yhdessä toisen itsehallintoalueen kanssa.

 Lisäksi itsehallintoalueet saisivat vastuulleen pelastustoimen, maakuntien liittojen tehtävät sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten alueellisen kehittämisen tehtävät.

 Itsehallintoalueiden päätöksentekijät on tarkoitus valita suorilla vaaleilla. Niiden rahoitus on toistaiseksi ratkaisematta. Hallituksen linjauksen mukaan rahoitus tulisi ensisijaisesti valtion kautta, mutta myös itsehallintoalueiden verotusoikeus selvitetään.

Vain joka viides suomalainen sanoo tuntevansa hyvin tai melko hyvin vireillä olevan itsehallintoalueuudistuksen. Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämässä tutkimuksessa lähes joka toinen vastaaja sanoi, ettei tiedä asiasta juuri mitään.

”Ei tämä tulos ole mitenkään yllättävä. Eiväthän poliitikotkaan oikein vielä tiedä, mitä tästä tulee”, Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusasiamies Veli Pelkonen sanoo.

”Vasta kevään kuluessa alkaa selvitä, mitä se itsehallinto sitten tarkoittaa, kun uudistusta varten alkaa tulla lakipykäliä.”

Noin viidennes vastaajista sanoi tietävänsä uudistuksesta jotakin. Keskimääräistä paremmin asiasta olivat perillä korkeasti koulutetut ja toimihenkilöt kuten myös keskustan ja kokoomuksen kannattajat.

Keskimääräistä heikommin uudistuksesta olivat perillä vasemmistopuolueiden kannattajat.

Peräti 65 prosenttia keskustan kannattajista sanoi olevansa tyytyväinen uudistusta koskevaan hallituksen linjaukseen.

Hallitus linjasi marraskuussa, että itsehallintoalueita tulee 18 ja ne muodostetaan nykyisten maakuntien pohjalta. Tämä on ollut keskustan pitkäaikainen tavoite ja toteuttaa puolueen ajamaa maakuntamallia.

Kokoomuksen kannattajista 31 prosenttia ja perussuomalaisten kannattajista 27 prosenttia ilmoitti tyytyväisyytensä linjaukseen.

Mitä paremmin vastaaja oli perillä uudistuksesta, sitä tyytyväisempi hän oli siihen.

Tutkimukseen haastateltiin 1 149 18-75-vuotiasta suomalaista marras-joulukuun vaihteessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat