Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodankylän alokkaat saavat pehmeän laskun ja uuden rytmin: 10 päivää palveluksessa, 4 vapaalla

Kokeilulla halutaan auttaa alokasta sopeutumaan

Kotimaa
 
Eija Kontio / Lehtikuva
Varusmiehiä sotilasvalatilaisuudessa Vekaranjärvellä viime talvena.
Varusmiehiä sotilasvalatilaisuudessa Vekaranjärvellä viime talvena. Kuva: Eija Kontio / Lehtikuva
Fakta

Noin 12 000 aloitti armeijan

 Maanantaina 4. tammikuuta varusmiespalveluksensa aloitti noin 12 000 asevelvollista miestä ja vapaaehtoista naista. Heistä noin 10 000 kuului maavoimiin, ja heistä noin 240 on naisia.

 Maavoimissa palvelus alkaa kahdeksan viikkoa kestävällä peruskoulutuskaudella jonka jälkeen määrätään palvelusaika, joka määräytyy koulutuksen ja tehtävän perusteella. Palvelus kestää 165, 255 tai 347 vuorokautta.

Lähde: Puolustusvoimat

Kymmenen päivää palveluksessa, neljä päivää vapaalla. Jääkäripataljoonassa Sodankylässä otetaan käyttöön uudenlainen palvelusajan rytmi, jota pääsevät kokeilemaan maanantaina 4.tammikuuta varusmiespalveluksensa aloittaneet. Yleensä varusmiehet ovat kiinni viisi päivää, jonka jälkeen seuraa kahden päivän vapaa.

Kokeiluun kuuluu myös niin kutsuttu pehmeä lasku eli varusmiehet pääsevät heti ensimmäisen viikon perjantaina viikonlopun kestävälle lomalle. Tämä on poikkeuksellista, koska yleensä palvelukseen astumista seuraava viikonloppu vietetään varuskunnassa. Viikonloppu on vapaa myös toisella palvelusviikolla, minkä jälkeen rytmi siirtyy kymmenen päivää kiinni–neljä vapaalla -malliin.

Jääkäriprikaatin komentajan, eversti Antti Lehtisalon mukaan kokeilulla halutaan parantaa varusmiesten henkistä hyvinvointia, jonka taas toivotaan laskevan palveluksensa keskeyttäneiden määrää.

”Kun pääsee heti tapaamaan läheisiään, niin josko se olisi helpompi näin. Eli irtautuminen tutusta ympäristöstä olisi helpompaa. He näkevät, että järjestelmä toimii niin, että läheisiään tapaa edelleen”, Lehtisalo sanoo.

Jääkäriprikaatissa aloitti nyt noin 1 150 varusmiestä, joista noin 630 jääkäripataljoonassa Sodankylässä. Prikaatissa on keskeyttäjiä tai siviilipalvelukseen siirtyviä noin 15 prosenttia saapumiserää kohden, Lehtisalo kertoo. Suuntaus on ollut viime vuosina laskeva. Varusmiespalvelu keskeytetään useimmiten tuki- ja liikuntaelinsairauksien tai psyykkisten ongelmien vuoksi.

”Me pyrimme kaikin keinoin siihen, että poistuma pysyisi mahdollisimman alhaisena. Pyrimme siihen, että koulutus olisi mielenkiintoista, motivoivaa, nousujohteista ja aina asiallista”, Lehtisalo sanoo.

Malli myös vähentää varusmiesten matkustamista eli säästää matkoihin kuluvaa rahaa ja aikaa. Jääkäriprikaatiin saapuvista noin kaksikolmasosaa tulee Pohjois-Pohjanmaalta, joten matka kotoa Sodankylään kestää kuudesta kahdeksaan tuntiin.

Kokeilulla halutaan myös tehostaa koulutusta lisäämällä koulutuspäiviä.

”Koulutusvaatimukset pysyvät samoina, mutta ne ryhmitellään eri tavalla. Mallissa tulee selkeä rasitusjakso ja selkeä palautumisjakso”, Lehtisalo sanoo.

”Kokonaisrasitus on samanlainen kuin mikä se olisi muullakin palvelusaikarytmillä”, hän lisää.

Kokeilun odotetaan myös laskevan Puolustusvoimien kustannuksia, kun esimerkiksi työntekijöille maksettavat sotaharjoituskorvaukset ja huoltokustannukset, kuten ruokailukulut, pienenevät.

Näillä näkymin uutta rytmiä jatketaan Jääkäripataljoonassa Sodankylässä vuoden loppuun saakka eli myös kesällä aloittava varusmiesten palveluserä noudattaa sitä.

Kokeilun suunnitteluun on Jääkäriprikaatin henkilökunnan lisäksi osallistunut prikaatin sosiaalikuraattori ja pappi, Sodankylän varuskunnan päällikkölääkäri sekä Kainuun prikaatin henkilöstöä. Mallia ovat kommentoineet viime kesänä palveluksensa aloittaneet jääkäripataljoonan varusmiehet. Palaute oli Lehtisalon mukaan pääsiassa myönteistä.

Jos malli todetaan onnistuneeksi, niin sitä voidaan laajentaa.

”Ensimmäiseksi tulee mieleen Kainuun prikaati, josta on myös pitkät matkat, koska suuri osa tulee Etelä- ja Keski-Pohjanmaalta. Mutta miksei myös muuallekin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat