Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halmeenpää pettyi pelin politiikkaan

Kalajokinen maantiedon opettaja päätyi eduskuntaan Fennovoiman ydinvoimalan takia.

Kotimaa
 
Kansanedustaja Halmeenpää, mitä lupaat ensi vuodelle?
Kansanedustaja Halmeenpää, mitä lupaat ensi vuodelle?
Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää kertoo, mitä konkreettista aikoo tehdä ensi vuonna. Toimittaja: Paavo Teittinen HS, kuvaus: Vesa Ranta, leikkaus Terhi Liimu HS.
Kuka?

Hanna Halmeenpää

 Syntynyt 1976, 39-vuotias.

 Asuu Rahjan kylässä Kalajoella.

 Vihreiden ensimmäisen kauden kansanedustaja Oulun vaalipiiristä. Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen.

 Vihreiden varapuheenjohtaja, Kalajoen kaupunginvaltuuston jäsen ja Fennovoiman ydinvoimalaa vastustavan Pro Hanhikiven varapuheenjohtaja.

 Ennen valtakunnanpolitiikkaan lähtöä toimi pitkään maantiedon ja biologian opettajana Kalajoella. Sitä ennen toimi vesistötutkijana ja viranomaistöissä.

 Filosofian maisteri Oulun yliopistosta, pääaineenaan maantiede.

 Perheessä mies, kolme lasta, kolme kissaa, koira ja kesäisin myös kolme kanaa.

Oulu

Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää, 39, muistaa istuneensa marraskuussa eduskunnassa ja katselleensa suoraa lähetystä valtioneuvoston linnasta.

Halmeenpää oli epäuskoinen. Vasta muutamaa kuukautta aiemmin hän oli hyvästellyt aviomiehensä, kolme lastaan, kolme kissaansa sekä koiran ja muuttanut viidensadan ihmisen kotikylästään Rahjalta Helsinkiin.

Nyt hallitus uhkasi jo kaatua sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen.

”Kyllä hallituskriisi on ollut toistaiseksi mieleenpainuvin hetki. Se tuli niin yllättäen”, Halmeenpää muistelee Oulun Rotuaarin varrella kahvilassa.

Tuoreen kansanedustajan korviin pääministeri Juha Sipilän (kesk) uhkaus kävellä presidentin luokse kuulosti ensin kevyesti heitetyltä. Sitten alkoi näyttää, että niin voi oikeasti käydä.

”Lentomatka Kokkolaan lykkääntyi, kun vihreiden ryhmäkansliasta pyydettiin edustajia jäämään vielä kaupunkiin. Mietimme kämppikseni Krista Mikkosen (vihr) kanssa, että eihän tämä voi olla totta.”

Moni kansanedustaja ehtii muhia nuorisojärjestöissä ja tutustua vallankäyttöön avustajan tehtävissä. Halmeenpää taas tuli politiikkaan vasta 32-vuotiaana.

Silti hän on sopeutunut nopeasti valtakunnan politiikkaan. Vuosien kamppailu Fennovoiman ydinvoimalaa vastaan Pro Hanhikivi -järjestön riveissä on karaissut suhmurointiin, Halmeenpää sanoo.

”Olen seurannut aika pitkään, miten asioita voidaan junailla läpi, vaikka kaikki menisi päin honkia. Tänään valkoinen voikin huomenna olla musta.”

Politiikka on valitettavasti peliä, kansanedustaja lisää ja hörppii kahvia. Peliä, johon hän ei halua osallistua. ”En tiedä olenko sitten huono poliitikko.”

Yksi asia on silti yllättänyt: aikuisten ihmisten huono käytös.

”Se kummastuttaa, kun tulee valtakunnan politiikan ulkopuolelta. Huudetaan toisten päälle, hälistään salissa ja käytetään välillä todella asiatonta kieltä.”

Hanna Halmeenpään kotikylä Rahja sijaitsee aivan maaseudulla, 150 kilometrin päässä Oulusta. Matkustaminen Helsinkiin on välillä rankkaa, tuore kansanedustaja sanoo.
Hanna Halmeenpään kotikylä Rahja sijaitsee aivan maaseudulla, 150 kilometrin päässä Oulusta. Matkustaminen Helsinkiin on välillä rankkaa, tuore kansanedustaja sanoo.

Mutta palataan siihen mieleenpainuvimpaan hetkeen. Joku olisi saattanut veikata, että Halmeenpää olisi maininnut kesän farssimaisia piirteitä saaneen episodin Fennovoiman ydinvoimalahankkeessa.

Venäläisyhtiö Rosatomin bulvaanilta vaikuttanut kroatialainen Migrit Solarna Energija ei ensin kelvannut työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM). Fennovoimalle myönnetyn lisäajan jälkeen energiayhtiö Fortum suostui puoliväkisin rahoittamaan hanketta.

Nimenomaan Fennovoima oli syy sille, että kalajokinen maantiedon opettaja tempautui mukaan politiikkaan. Halmeenpään ahkera hankkeen vastustaminen paikallislehtien mielipidepalstoilla kiinnitti aikoinaan Kalajoen vihreiden huomion, ja hän suostui ehdolle kunnallisvaaleihin.

”Mies sanoi, että sinähän voit olla ehdokkaana, kun ei tässä umpikepulaisessa kunnassa ole mitään läpimenon vaaraa.”

Seitsemän vuotta myöhemmin Halmeenpäästä on tullut vihreiden kansanedustaja ja varapuheenjohtaja. Ja Fennovoiman ydinvoimalahanke sen kuin etenee.

”Jos on seurannut hanketta pitkään, kesän tapahtumat olivat tuttua kauraa”, Halmeenpää sanoo lakonisesti.

”Vuosien varrella on näyttänyt usein, että Fennovoima kaatuu varmasti.”

Sen takia Halmeenpää ei juhlinut Fennovoiman tulevaa kaatumista, kun bulvaanilta vaikuttava viritys tuli esiin. Eikä liioin yllättynyt hankkeen sittenkin jatkaessa eloaan.

”Se kyllä turhautti, ettei Suomessa voi näköjään luottaa poliittisen järjestelmän asianmukaiseen toimintaan.”

Halmeenpään mielestä ministeriö toimi törkeästi antaessaan Fennovoimalle jatkoaikaa. Eduskunnan ja talousvaliokunnan tahtoa venytettiin, hän lisää.

Fennovoima-historiastaan huolimatta Halmeenpää haluaa korostaa, ettei ole yhden asian kansanedustaja.

”En lähtenyt vaaleihin kaatamaan Fennovoimaa ja jos jollain äänestäjällä oli tämä käsitys, se oli väärä. Hanke oli siinä vaiheessa jo poissa eduskunnan käsistä.”

Hanna Halmeenpään kotialbumi
Kolmevuotias Hanna Halmeenpää hiihtokisoissa Iissä vuonna 1979. Vieressä kisajärjestäjä.
Kolmevuotias Hanna Halmeenpää hiihtokisoissa Iissä vuonna 1979. Vieressä kisajärjestäjä.

Tutkijana ja opettajana aiemmin työskennellyt Halmeenpää kuuluu eduskunnan epäviralliseen ”energiaremonttiryhmään”, joka pyrkii korvaamaan fossiilisten polttoaineiden käyttöä uusiutuvalla energialla.

”Lähdin valtakunnan politiikkaan tukemaan hyvää energiapolitiikkaa ja rehellisempää päätöksentekoa”, hän sanoo.

”Minulle oli myös tärkeää, että vihreissä on edustusta Pohjois-Suomesta.”

Lisäksi Halmeenpää painottaa, että opettajana hänellä on annettavaa koulutusasioissa. Hallituksen toimista koulutusleikkaukset ovatkin järkyttäneet uutta kansanedustajaa eniten.

”Suomi on pieni maa, ei meillä ole juuri muita valtteja kuin koulutettu kansa. Nämä leikkaukset ovat niin massiivisia, että pelkään tasa-arvon rapistuvan ja joidenkin putoavan yhä syvemmälle.”

Kärkkäistä oppositiokannoistaan huolimatta Halmeenpää kertoo istuvansa oikein hyvin umpikeskustalaiseen Pohjois-Suomeen.

”Meillä pohjoisen ihmisillä on sama perusmentaliteetti: jalat pidetään maassa ja maalaisjärkeäkin saa käyttää.”

HS:n loppiaiseen kestävässä sarjassa kysyttiin kuudelta kansanedustajalta miten työ valtakunnan ykköspaikalla on lähtenyt käyntiin. Uudet kansanedustajat ovat päässeet tekemään politiikkaa poikkeuksellisena aikana, jolloin talous laahaa, hallitus laatii pakkolakeja ja työmarkkinajärjestöjen neuvottelut ovat menneet solmuun. Voit lukea aiemmat osat täältä: kokoomuksen Antti Häkkänen, Sdp:n Joona Räsänen, perussuomalaisten Laura Huhtasaari, vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen ja keskustan Katri Kulmuni.

Oikaisu 8.1. kello 11: Juttuun liittynyt taulukko edustajien aktiivisuudesta otettu pois jutun yhteydestä, koska sen luvut eivät olleet eduskunnan verkkopalvelujen julkaisuvirheen takia täsmällisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat