Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhemmat voivat videoida kännykällä lapsen mahdollisen korvatulehduksen

Alustavien tulosten mukaan vanhemmat pystyvät kuvaamaan lapsen korvakäytävää jopa paremmin kuin lääkäri

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Nora Erkkola-Anttinen esittelee korvien tutkimista Oto-korvalampulla. Tutkittavana Laura Vesterinen, 3.
Nora Erkkola-Anttinen esittelee korvien tutkimista Oto-korvalampulla. Tutkittavana Laura Vesterinen, 3. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Lähes jokaisessa lapsiperheessä on käyty lääkärissä näyttämässä flunssaisen pikkulapsen korvia ”varmuuden vuoksi”. Toistuvista välikorvatulehduksista kärsii noin viisitoista prosenttia lapsista.

Koska flunssan aikaisen korvatulehduksen arvioiminen on kotona hankalaa, vanhemmat vievät lapsen varsin herkästi lääkäriin.

”Jos vanhemmat pystyvät selvittämään kotona pelkästään sen, että kyseessä ei ole korvatulehdus, se on jo aika iso juttu”, kertoo lastenlääkäri ja kliininen tutkija Aino Ruohola.

Ruohola vetää korvatulehduksiin erikoistunutta Pikku Norsu -tutkimusryhmää Turun yliopistollisen keskussairaalan lastenklinikalla. Hänellä on kahdenkymmenen vuoden kokemus korvatulehduksista.

Lastenklinikalla käynnistyi viime vuonna Mobiilikorva-tutkimus. Siihen on tarkoitus ottaa mukaan 40 lapsiperhettä, joilla on 3–36-kuukautinen lapsi. Perheet saavat Oto-korvalampun, joka kiinnitetään iPhone-älypuhelimeen.

Vanhemmat saavat koulutuksen korvalampun käytöstä. Lampun avulla vanhemmat kuvaavat säännöllisesti lapsen korvat kahden kuukauden ajan.

Tutkijalääkäri Nora Erkkola-Anttinen kertoo, että tutkimuksessa selvitetään, saavatko vanhemmat kuvattua avulla videoita lapsen korvakäytävästä.

Mobiilikorva on osa Erkkola-Anttisen väitöskirjatutkimusta, jossa hän selvittää vanhempien roolia korvatulehduksen diagnosoimisessa.

Alustavat tulokset ovat rohkaisevia.

”Näyttää siltä, että vanhemmat osaavat kuvata hyviä videoita ahtaassa korvakäytävässä”, Erkkola-Anttinen kertoo.

”Osa vanhemmista on jopa osannut tehdä oikean diagnoosin, vaikka sitä emme hae tässä tutkimuksessa.”

Ruohola uskoo, että tulevaisuudessa vanhemmat voivat tehdä korvalampun avulla diagnoosin korvatulehduksesta. Eikö kotitutkimuksissa ole virhediagnoosien pelko?

”Kyse on siis poissulkemisdiagnoosista, eli mielestäni on realistista opettaa vanhemmat havaitsemaan, että lapsella ei ole korvatulehdusta. Varsinainen korvatulehdusdiagnoosi on tietenkin lääkärin tehtävä”, Ruohola muistuttaa.

Perinteisesti korvatulehdukseen on määrätty herkästi antibioottikuuri, vaikkei diagnoosista ole ollut täyttä varmuutta. Ruohola neuvoo vanhempia seuraamaan ennen kaikkea lapsen yleisvointia.

”Jos kunto ei ole huono, mitään ei menetetä, jos korvatulehdus jää joksikin aikaa tai jopa kokonaan toteamatta”, Ruohola sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat