Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suljetun listan vaalia harkitaan vakavasti

Vaalijohtajan mielestä listavaalia ei voi ottaa käyttöön vain uusien itsehallintoalueiden vaaleissa

Kotimaa
 
Kalle Koponen / HS
Katja Teerikangas kävi tyttärensä Iinan kanssa äänestämässä Helsingin Länsi-Pakilassa viime eduskuntavaaleissa.
Katja Teerikangas kävi tyttärensä Iinan kanssa äänestämässä Helsingin Länsi-Pakilassa viime eduskuntavaaleissa. Kuva: Kalle Koponen / HS
Fakta

Näin Ruotsissa

 Ruotsissa puolueet päättävät omalla tyylillään, missä järjestyksessä ehdokkaat ovat listalla. Osa puolueista järjestää koevaalin jäsenilleen. Mitä korkeammalla sijalla ehdokas on listalla, sen varmemmin hän pääsee läpi.

 Ruotsin mallissa voi äänestää listojen ohi myös henkilöä. Jos tämä saa riittävästi ääniä, hän voi ohittaa puolueen asettaman järjestyksen.

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit ovat saaneet ison urakan alkuvuodeksi. Puoluesihteereiden on laadittava helmikuun puoliväliin mennessä kannanottonsa koko vaalijärjestelmän tulevaisuudesta, koska Suomi on saamassa pian uudet itsehallintoaluevaalit.

Nyt mietitään vakavasti mahdollisen suljetun listavaalin käyttöönottoa.

Suljetussa listavaalissa äänestäjä ei äänestä yksittäistä ehdokasta, vaan puoluetta ja puolueen valmista ehdokaslistaa.

Nykyisten maakuntien pohjalle perustettavien uusien itsehallintoalueiden pitäisi aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa. Ylintä päätösvaltaa käyttäisi suorilla vaaleilla valittu valtuusto.

Itsehallintoalue- ja sote-uudistusta valmisteleva hallituksen reformiministerityöryhmä on lähettänyt koko vaalikokonaisuuden puoluesihteereiden pohdittavaksi. Puoluesihteerit saivat postia torstaina.

”Pallo on nyt heitetty puoluesihteereille”, kertoo työryhmää johtava keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

Ajatuksen listavaalista heitti tänä talvena ensimmäisenä ilmoille keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen, joka sanoi Suomenmaa-lehdessä marraskuun lopussa, että tulevissa maakuntavaaleissa eli itsehallintoaluevaaleissa tulisi harkita vakavasti listavaalin käyttöönottoa.

Listavaalia harkitaan ennen kaikkea itsehallintoaluevaaleihin, mutta Laanisen mukaan myös muihin vaaleihin.

”Kiireellisintä on saada aikaan ratkaisu itsehallintoaluevaalien järjestämisestä. Vaalijärjestelmää pitäisi kuitenkin kokonaisuutenakin miettiä. Jos on kovin monia erilaisia vaalitapoja, siitä voisi tulla ongelmia”, hän sanoo.

Itsehallintoaluevaalit on tarkoitus järjestää vuodesta 2021 lähtien yhdessä kuntavaalien kanssa. Laanisen mielestä on tarkkaan mietittävä, voiko kuntavaaleissa ja maakuntavaaleissa olla erilaiset vaalijärjestelmät.

Ensimmäiset itsehallintoaluevaalit on tarkoitus järjestää joko erillisinä vuoden 2017 lopussa tai presidentinvaalien yhteydessä alkuvuonna 2018.

Jos puoluesihteerit päätyvät ehdottamaan suljettua listavaalia, olisi se otettava käyttöön kaikissa vaaleissa, sanoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Hän on laatinut puoluesihteereille muistion tulevien itsehallintohallintoalueiden vaalijärjestelmästä.

Jääskeläinen tähdentää HS:lle, että suljettua listavaalia ei voisi ottaa käyttöön esimerkiksi pelkästään itsehallintoaluevaaleissa.

Jääskeläinen perustelee kantaansa sillä, että yksi suomalaisen vaalijärjestelmän vahvuuksia on, että vaalimenettelyt eri vaalityypeistä riippumatta ovat hyvin pitkälle samoja kaikissa vaaleissa, jolloin äänestämisen menettelyt tulevat tutuiksi äänestäjille.

”Tämä osaltaan edistää vaalivarmuutta ja vaalien virheetöntä toimitusta. Se, että meillä olisi nykytilanteesta poiketen kolme avoimen listan vaalia, yksi suljetun listan vaali ja yksi puhdas henkilövaali, ei mielestäni edesauta sanottuja tavoitteita”, hän toteaa muistiossaan.

Kunta- ja itsehallintoaluevaalit on tarkoitus pitää yhdessä keväästä 2021 lähtien. Jääskeläisen mielestä nämä vaalit pitää ehdottomasti toimittaa samalla järjestelmällä.

Listavaalin hyötynä Jääskeläinen näkee sen, että ehdokkaiden ei tarvitsi kerätä itselleen vaalirahoitusta, vaan puolue hoitaisi sen. Hän pelkää kuitenkin äänestysinnon laskua.

Suljettu listavaali on käytössä useissa EU-maissa.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa vaaliin on lisätty mahdollisuus äänestää myös yksittäistä ehdokasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat