Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pirkanmaa ja Keski-Suomi saivat uhkasakon: kiireettömään hoitoon pääsy liian hidasta

Kiireettömään hoitoon pääsyä on parannettava Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Sairaanhoitopiirien on toimitettava toukokuun puoliväliin mennessä selvityksensä tilanteesta.
Sairaanhoitopiirien on toimitettava toukokuun puoliväliin mennessä selvityksensä tilanteesta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kiireettömään hoitoon pääsy ei toteudu Pirkanmaan ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä lain edellyttämällä tavalla. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on määrännyt sairaanhoitopiirit noudattamaan hoitotakuuta sakon uhalla.

Valvira on määrännyt Pirkanmaan sairaanhoitopiirille 600 000 euron uhkasakon ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirille 500 000 euron uhkasakon.

Hoitotakuu ei toteudu myöskään Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä. Valvira antoi myös sille määräyksen hoitotakuun noudattamisesta, mutta ilman uhkasakkoa.

”Yritämme arvioida, miten suuria viiveet ovat olleet. Jos ne ovat olleet pienehköjä, voidaan antaa pelkän määräys”, lakimies Leena-Maija Vitie Valvirasta kertoo.

Valviran mukaan Pirkanmaalla on ongelmia hoitotakuun noudattamisessa etenkin fysiatrian alalla. Keski-Suomessa hoitotakuu ei toteudu etenkään ortopedian ja silmätautien aloilla.

Sairaanhoitopiirien on toimitettava toukokuun puoliväliin mennessä selvityksensä tilanteesta, joiden perusteella Valvira arvioi onko määräystä noudatettu.

Valvira seuraa hoitotakuun enimmäisaikojen toteutumista eri puolilla maata sairaanhoitopiirien kolme kertaa vuodessa toimittamista raporteista. Valvira tarkkailee esimerkiksi pitkään hoitoa odottavien potilaiden yhteismäärää ja erikoisalojen jonoja.

Vaikka uhkasakon vahvistamia määräyksiä joudutaan yhä antamaan, Valviran mukaan hoitotakuuta noudatetaan paremmin kuin aiemmin.

Kun tällä kertaa Valvira määräsi uhkasakon kahdelle sairaanhoitopiirille, vuonna 2012 uhkasakon sai 11 sairaanhoitopiiriä.

”Ensimmäiset määräykset annettiin vuonna 2008. Suunta on ollut koko ajan parempaan päin”, Vitie sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat