Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kireä pakkanen hyydytti liikennettä

Pikajuna Kolarista Helsinkiin saapui peräti kuusi ja puoli tuntia myöhässä

Kotimaa
 
Leif Rosas
Juna Kolarista Helsinkiin saapui 16:n aikoihin Tikkurilaan. Helsingissä juna oli kuusi ja puoli tuntia myöhässä aikataulustaan.
Juna Kolarista Helsinkiin saapui 16:n aikoihin Tikkurilaan. Helsingissä juna oli kuusi ja puoli tuntia myöhässä aikataulustaan. Kuva: Leif Rosas

Junaliikenne takelteli ankarana pakkaspäivänä torstaina. Kolarista Helsinkiin kello 16.30:n tienoilla saapunut juna oli myöhässä peräti kuusi ja puoli tuntia.

Lähtö Kolarista viivästyi viisi ja puoli tuntia dieselveturin vian vuoksi. Matkalla juna vielä törmäsi hirveen Tornion ja Kemin välillä, mikä viivästytti matkaa entisestään.

”Matka oli kiva, kun saimme ruokalippuja, mutta odotus Kolarissa oli kauheaa, ja ravintolavaunussa oli kauhean kylmä”, sanoi helsinkiläinen Ella Heininen.

Ylitorniolta kyytiin noussut helsinkiläinen Ritva Saari-Uusitalo puolestaan kertoi kokeneensa ikäviä tunteja Ylitornion asemalla junaa odottaessaan. Kylmäasemalla oli odotettava autossa, hän kertoi.

Moni muukin kaukojuna oli torstaina myöhässä. Pahin tilanne oli aamupäivällä, jolloin puolet kaukoliikenteen junista oli myöhässä. VR:n mukaan useimmat myöhästymiset jäivät ­puoleen tuntiin tai alle. VR korvaa matkalipun hinnan kokonaan niille matkustajille, joiden juna myöhästyi vähintään viisi tuntia.

Pakkanen hankaloitti myös autoilijoiden elämää. Autoliiton tiepalveluun tuli eilisen aikana yli nelinkertainen määrä avunpyyntöjä normaalipäivään verrattuna. Avuntarvitsijoita oli satoja, heistä suuri osa pääkaupunkiseudulla.

Autoilijoiden harmina ovat olleet erityisesti pakkasen hyydyttämät akut. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen mukaan useimmat ongelmista olisivat vältettävissä etukäteen, jos autot huollettaisiin säännöllisesti ja niitä käytettäisiin oikein.

”Käynnistäminen kovalla pakkasella kuormittaa akkua paljon, eikä jääkylmä akku pysty ottamaan virtaa heti vastaan. Jos autolla ajetaan jatkuvasti vain lyhyitä muutaman kilometrin matkoja, uusikin akku saattaa hyytyä. Kylmillä ilmoilla kannattaisikin ajaa pari kertaa viikossa pitempi, tunnin mittainen lenkki”, Vesalainen neuvoo.

Pahin sähkökatko koettiin Enontekiöllä, jossa Kilpisjärven kylässä oli runsaat 120 asukasta ilman sähköä seitsemän tunnin ajan.

Kunta ja pelastuslaitos selvittivät jo evakuoinnin mahdollisuutta, mutta siihen ei tarvinnut turvautua.

Epäonnen junan matkustajat kertovat matkastaan. HS.fi/hstv
Aku Häyrynen
Lämpömittari näyttää vähän alle 40 astetta pakkasta Kolarin Äkäslompolossa 7. tammikuuta 2016
Lämpömittari näyttää vähän alle 40 astetta pakkasta Kolarin Äkäslompolossa 7. tammikuuta 2016
Ahti Kannisto
Pakkanen nosti Suomenlinnan edustalle talvisen merisavun.
Pakkanen nosti Suomenlinnan edustalle talvisen merisavun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat