Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi luovuttaa venäläisen verkkorikoksista epäillyn Yhdysvaltoihin – vastusti luovuttamista poliittisilla syillä

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Suomen viranomaiset ottivat säilöön tietokonerikoksista epäillyn venäläismiehen Nuijamaan raja-asemalla 8. elokuuta 2015. Kuvassa on Nuijamaan asema viime vuoden huhtikuussa.
Suomen viranomaiset ottivat säilöön tietokonerikoksista epäillyn venäläismiehen Nuijamaan raja-asemalla 8. elokuuta 2015. Kuvassa on Nuijamaan asema viime vuoden huhtikuussa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Oikeusministeriö on päättänyt luovuttaa venäläisen miehen Yhdysvaltoihin oikeudenkäyntiä varten. Asia nousi julkisuuteen syksyllä. Oikeusministeriön päätöksestä ei voi valittaa.

Miestä epäillään Yhdysvalloissa tietokonepetoksista ja väärinkäytöksistä. Vuonna 1976 syntynyt mies otettiin kiinni Nuijamaan raja-asemalla 8. elokuuta.

Häntä syytetään Yhdysvalloissa tietokonepetoksista, joista kertyvä hyöty voi nousta miljooniin dollareihin. Mies kiistää syyllisyytensä ja on vastustanut luovutusta.

Luovutuspäätöksen mukaan mies on kuulusteluissa kertonut, ettei hänellä ole mitään siteitä Yhdysvaltoihin ja luovuttaminen loukkaisi hänen ihmisoikeuksiaan, sillä hänen rikoksiinsa nähden tuomio olisi suhteettoman ankara.

Mies on todennut myös, että hänet asetetaan hengen ja terveyden vaaraan, sillä Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet ovat huonot ja hän on Venäjän kansalainen. Hänen mielestään mahdollisuutta siitä, että hänen syytteensä on poliittinen, ei voida sulkea pois.

Mies on etsintäkuulutettu Minnesotassa, sillä kaksi hänen haittaohjelmilla saastuttamistaan palvelimista Minnesotassa, mutta niitä on myös muualla Yhdysvalloissa. Syytekirjelmän mukaan hän on osallistunut rikoskumppaneidensa kanssa markkinointiasiakkaiden erehdyttämiseen klikkaus- ja roskapostipetoksilla.

Asiakkaina ovat olleet ainakin Adult Friend Finder ja Infinity Network.

Oikeusministeriö kertoo tiedotteessa, että on saanut asiasta korkeimman oikeuden lausunnon. Lausunnon mukaan venäläismiehen luovuttamiselle ei ole esteitä. Korkein oikeus antaa lausunnon luovuttamisen oikeudellisista edellytyksistä.

Suomella ja Yhdysvalloilla on kahdenvälinen rikoksesta epäiltyjen luovuttamista koskeva sopimus.

Kun Yhdysvallat esitti luovutuspyynnön elokuussa, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja kuvaili miehen tapausta ”noitavainoksi”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat