Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Kölnin tapahtumat ovat iso uutinen – ja mitä ne Suomessa merkitsevät?

Kotimaa
 
Wolfgang Rattay / Reuters
Kölnin päärautatieaseman ympäristöstä kirjattiin toistasataa rikosilmoitusta uudenvuodenyön tapahtumien vuoksi.
Kölnin päärautatieaseman ympäristöstä kirjattiin toistasataa rikosilmoitusta uudenvuodenyön tapahtumien vuoksi. Kuva: Wolfgang Rattay / Reuters

Uudenvuodenyönä Kölnissä tapahtui jotakin, joka on pannut koko Saksan sekaisin. Uusivuosi on maan pääuutinen viikko tapahtumien jälkeen.

Paljon on hämärän peitossa, mutta ainakin tämä tiedetään:

  Kölnin päärautatieasemalle kokoontui juhlimaan iso ihmisjoukko, kooltaan eri tietojen mukaan noin tuhat ihmistä. Suurin osa osallistujista oli nuoria miehiä. Monen tausta oli saksalaismedian mukaan "Lähi-idässä tai Pohjois-Afrikassa".

 Illan aikana osa joukossa olleista alkoi käyttäytyä aggressiivisesti, muun muassa ilotulitteita ammuskellen. Mediatietojen mukaan osa oli vahvasti humaltunut.

 Paikalle tulleisiin naisiin kohdistui yön aikana huomattava määrä rikoksia, muun muassa ryöstöjä ja seksuaalista ahdistelua. Poliisi on kuvannut tilannetta paikalla kaoottiseksi.

 Die Welt -lehden mukaan torstaihin mennessä tapahtumista oli tehty 121 rikosilmoitusta. Kolmessa neljästä aiheena oli seksuaalinen ahdistelu. 50 tapauksessa naiset oli lehden mukaan myös ryöstetty. Raiskauksia poliisille oli ilmoitettu kaksi.

 Poliisilla oli torstaina toistakymmentä epäiltyä, joiden tausta oli epäselvä. Weltin mukaan joukossa kuitenkin oli Saksaan tulleita turvapaikanhakijoita.

Sekä Saksassa että Suomessa tapahtumia ja niiden uutisointia ympäröi nyt suuri hämmennys.

Osa erityisesti Saksassa kysyy, miksi tapahtumista uutisoitiin niin myöhään: poliisia on syytetty kyvyttömyydestä reagoida yön tilanteeseen ja tapahtumien kaunistelusta jälkikäteen.

Erityisesti Suomessa taas kysytään, miksi tapahtumista uutisoidaan täällä niin laajasti, ja miksi poliisi tiedottaa niistä niin innokkaasti, kun täällä ei ole tapahtunut mitään Kölniin verrattavaa.

Osa myös kysyy, paisutellaanko Kölnin tapahtumia – ja Helsingin uhkaa – tarkoitushakuisesti.

Saksan mittakaavassa on selvää, että Kölnin tapahtumat ovat merkittävä uutinen: suurkaupungin keskustassa rikoksen kohteeksi joutui lyhyessä ajassa ilmeisen suuri määrä ihmisiä. Poliisi ei yrityksistä huolimatta kyennyt estämään rikoksia.

Poliisi on lisäksi omassa sisäisessä raportissaan luonnehtinut tapahtumia täysin poikkeuksellisiksi ja kertonut vakavista puutteista kyvyssä rauhoittaa tilanne rautatieaseman ympäristössä.

Naisten seksuaalinen ahdistelu on laaja yhteiskunnallinen ongelma, joka koskee kaikkia kansanryhmiä. Tällaisen yksittäisen laajan rikosaallon uutisarvo on laajudessaan sinällään selvä asia.

Entä sitten laajempi uutisarvo Euroopassa?

Saksan uusivuosi on viime päivinä ollut iso uutinen monien Euroopan maiden uutismedioissa.

Kölnin tapahtumat sopivat päällisin puolin niin täydellisesti turvapaikanhakijamiehiin lyötyihin ennakkoluuloihin, että moni esittää ne mielellään todisteena siitä, mitä tuleman pitää. Tällaisia ääniä on kuultu esimerkiksi brittimediassa.

Haluttiin sitä muualla Euroopassa tai ei, Kölnin tapahtumista on jo tullut täällä symboli keskusteluun, jota turvapaikanhakijoista, kotoutumisesta ja yhteiskunnan yleisistä asenteista nyt käydään.

Sosiaalinen media Saksassa ja Suomessakin on jo täynnä johtopäätöksiä tapahtuneesta.

Pelkästään tämän vuoksi on oleellistä ymmärtää, mitä Kölnissä tarkalleen ottaen tapahtui: tapahtumia ei voi jättää mielikuvien varaan.

Selvitettävää todella riittää: tekijöiden määrä, organisoitumisen taso, henkilöys, motiivi, tausta ja moni muu aivan keskeinen asia oli perjantaina täysin auki.

Saksassa mediaa syytettiin myös ”toisenväristen” satunnaisesta osoittelusta, kun selvittelyt olivat yhä kesken.

Median näkökulmasta on tietysti oleellista kysyä myös, kuka tapahtumista sitten symbolia luo, ellei media itse.

Tässä työ on – kuten aina – tasapainoilua asioiden mittasuhteiden, leimaamisen vaaran ja vaikutusten välillä. Kölnin tapahtumissa yhdistyvät uutis- ja symboliarvo tavalla, joka tekee tasapainoilusta erityisen vaikeaa (mistä tämäkin kirjoitus on osoitus).

Viranomaisten toiminnan arviointi on median keskeisiä tehtäviä. Siksi oleellista on kysyä myös, ovatko viranomaiset yhtä hämmentyneitä kuin suuri yleisökin.

Tämä kysymys on oleellinen Suomessa. Täällä uutisarvo liittyy poliisin viestintään.

Siitä tiedetään seuraavaa:

 Suomessa Helsingin poliisi tiedotti torstaina saaneensa ”vihiä”, että "turvapaikanhakijoilla olisi ollut mahdollisesti samansuuntaisia suunnitelmia kuin mitä nyt on uutisoitu olleen Kölnin rautatieasemalla".

 Keskusrikospoliisin Kirkkonummella sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa aloittama tutkinta rikokseen yllyttämisestä liitettiin mediassa torstaina Kölnin tapahtumiin. Krp kiisti yhteyden myöhemmin.

 Helsingissä poliisille oli ilmoitettu kolmesta ahdistelutapauksesta.

Tieto on niin ristiriitaista, että Suomen tapahtumia on vaikea arvioida lainkaan.

Helsingin poliisi ei torstaina kertonut, mihin sen oletus uhasta perustui tai millä perusteella yhteys Kölnin tapahtumiin rakennettiin – kun tapahtumat Kölnissäkin ovat yhä epäselviä. Krp taas kertoo, että he eivät epäile omassa tapauksessaan yhteyttä.

Tähän paras lääke ovat tosiasiat, joita poliisilta vielä varmasti tivataan.

Entä sitten johtopäätökset?

On varmaa, että Kölnin tapahtumista otetaan oppia kotoutumiseen, poliisityöhön, jengiytymisen ehkäisyyn ja moneen muuhun poliittiseen ratkaisuun. Rikokset on selvitettävä ja näytettävä selvästi, missä raja menee, totesi liittokansleri Angela Merkel jo torstaina.

Pohdittavaksi tulee myös, mihin asti opit riehumiseksi muuttuneesta juhlinnasta voi ulottaa. Saksaan saapui viime vuonna noin miljoona turvapaikanhakijaa, joista Kölnin asemalla oli tuhat. Tuhannesta vielä tuntemattoman kokoinen osa syyllistyi rikoksiin.

Ennen loikkaa päätelmien tasolle onkin ihan ensin ymmärrettävä, mitä Kölnin asemalla, muualla Saksassa, Kirkkonummella ja Helsingissä uutenavuotena tarkalleen tapahtui.

Saksalaisnaiset kertovat Kölnin joukkohäirinnästä
Saksalaisnaiset kertovat Kölnin joukkohäirinnästä
Ainakin 90 naista on ilmoittanut poliisille tulleensa ryöstetyksi tai seksuaalisesti häirityksi Kölnin keskustassa uudenvuoden juhlahumussa. Kuva: Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat