Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rasvaista kultaa – Voilla on Suomen historiassa yllättävän iso rooli

Voi on vaurastuttanut ja lihottanut kansaa, rasvannut suhteita ja tahrinut politiikkaa.

Kotimaa
 
HS
Voitarjous Kontulan Kotikulma Klingassa vuonna 1983.
Voitarjous Kontulan Kotikulma Klingassa vuonna 1983. Kuva: HS

Suomea ei olisi voitu asuttaa ilman lehmää. Tai tietysti olisi voinut vaeltaa riistan perässä tai paimentaa porolaumaa, mutta jos halusi asettua paikoilleen, tarvittiin lehmä. Sen ihmeellinen maha teki heinästä kaloreita ja valkuaisaineita.

Lehmä tuotti maitoa ja paskaa. Jälkimmäinen oli usein vielä tärkeämpää kuin maito, sillä se lannoitti pellon ja piti höyryllään läävän lämpimänä. Talvella lehmä oli ummessa.

Maito säilyi paremmin, jos siitä tehtiin piimää, juustoa tai se kirnuttiin voiksi. Jälkimmäinen oli arvokasta, sillä siihen oli tiivistynyt maidon arvokas rasva. Siksi se usein myytiin – eli rasva muuttui rahaksi. Sillä saattoi ostaa vaikka kengät.

Voi oli rahaa. Keskiajan Suomessa veroja maksettiin voilla, ja jo 1600-luvulta lähtien voita alettiin viedä ulkomaille. 1800-luvun puolivälissä voista tuli puutavaran ohella Suomen tärkein vientituote. Suomi on elänyt siis paitsi metsästä myös rasvasta.

Suomalaista voita meni varsinkin Englantiin ja Pietariin, ja suomalaisvoilla oli jo tuolloin Venäjällä erittäin hyvä maine.

Voi oli suhteellisen helppo vietävä, sillä vahvasti suolattuna se säilyi pitkään. Siitä sai hyvän kilohinnan. Voi oli pitkälle jalostettu tuote.

Pietariin vietävä voi vaurastutti koko Saimaan aluetta siinä missä koivuhalotkin. Koko Itä-Suomi hyötyi kaupasta, ja niinkin kaukana kuin Kemijärvellä voitiin sen ansiosta paremmin. Venäjän halpa tuontivilja sai monet tilat siirtymään viljanviljelystä karjatalouteen, siis tuottamaan etupäässä voita.

Jäykät roolijaotkin horjuivat, kun maataloissa isännätkin alkoivat arvostaa navettatöitä. Talon varallisuus näkyi siinä, oliko arkena pöydässä voita. Rasvatahra oli kunniamerkki.

Karjatalous vaati vähemmän sesonkityövoimaa kuin peltoviljely. Maaseudulle alkoi kertyä väestöä, jolle ei enää riittänyt töitä ja se lähti kohti kaupunkeja. Voi oli taas liukastajana.

Kun Hankoon rakennettiin pitkään sulana pysyvä satama, se tehtiin paitsi puutavaran myös voin vientiin. Voita varten rakennettiin meijeriverkosto, teitä, Valtion Rautatiet perusti erityisiä voijunia. Jopa jäänmurtajia hankittiin voinvientiin. Voi rasvasi mukavasti infrastruktuuria.

Kaikki olisi sujunut hienosti, ellei olisi tullut ensimmäistä maailmansotaa vuonna 1914. Vienti länteen loppui. Pietari himoitsi vielä suomalaisvoita, ja Valio toimitti sitä sinne edelleen.

Siirryttiin säännöstelyyn, kaupungeissa jonotettiin. Voista tuli tärkeä mustan pörssin tuote. Nyt voi oli mustaa, pimeää.

Venäjän maaliskuun vallankumouksen jälkeen Suomessa alkoi sekasortoinen kesä 1917. Maassa alkoi syntyä elintarvikemellakoita, joista kuuluisin oli Turun voimellakka elokuussa 1917.

Turussa oli ollut levotonta koko kesän. Viljatuotteita kyllä riitti, mutta kaikki kärjistyi, kun voita ei ollut jaettu kokonaiseen viikkoon. Venäjän sotilaille ja Pietariin sitä kuitenkin tuntui riittävän. Levisi huhuja, että Valion varastoissa piiloteltiin voita odottamassa parempia hintoja.

Väkijoukko vaati voita kauppoihin, ja kohta sitä haluttiin jo jaettavan ilmaiseksi kansalle. Poliisi yritti suojella varastoja, mutta mellakoitsijoita oli liikaa, ja Valion varasto tyhjennettiin.

Voimellakat levisivät muihin kaupunkeihin: Helsinkiin, Tampereelle, Ouluun ja Kuopioon. Helsingin Senaatintorilla kokoontui väkijoukko, joka päätti lähteä tarkastamaan varastoja.

Mutta voimellakoissa kysymys ei ollut ryöstöstä, vaan voi haluttiin myyntiin kohtuuhinnoilla. Historioitsija Samu Nyströmin mukaan täysin vastikkeetta mellakoissa katosi vain 114 kiloa.

Voisota johti kuitenkin järjestysongelmaan. Kauppiaat olivat peloissaan, eivätkä maalaiset uskaltaneet tuoda tuotteitaan kaupunkiin. Valio irtisanoutui asutuskeskusten maitohuollon järjestämisestä. Nyt uhkasi oikea nälkä. Venäjällä alkoi toinen vallankumous. Helsingissä oli paljon väkivallantekoja, raiskauksia ja ryöstöjä. Kaupunkilaiset pelkäsivät. Valtion ote oli livennyt.

Muutaman kuukauden kuluttua tartuttiin kivääreihin.

Voi säilyi arvostettuna tuotteena koko maailmansotien ajan, ja erityisen himoituksi se tuli toisen maailmansodan aikana. Niinpä sodan jälkeen, kun ajat taas paranivat, vedettiin paksusti voita leivälle. Se oli rauhan ja hyvinvoinnin merkki.

Suomalaisten posket kiilsivät voista. Samoin ahmittiin sokeria ja vehnäjauhoja. Tunnetuin seurauksin.

Samaan aikaan perustettiin asutustiloja, joissa yritettiin selvitä omin lehmin, maidoin ja voin. Mutta se oli vain välivaihe: kohta tulivat traktorit ja tehostettu maanviljely. Pian maaseudulla oli taas liikaa väkeä. Voita ryhdyttiin uudelleen viemään, varsinkin Englantiin. Vientihinnat painettiin väkisin alhaisiksi.

Mutta voita kertyi liikaa. Alettiin puhua voivuoresta, joka oli jossain ja joka pitäisi jakaa kansalle. Melkein kuin vuonna 1917. Voista tuli taas politiikkaa, ja moni poliitikko liukastui siihen.

Samaan aikaan alkoi terveyspuhe. Kehiteltiin kevytmaito, jossa oli vain 2,5 prosenttia rasvaa, ja sitä pidettiin ihan kurrina. Sana ei tuolloin vielä tarkoittanut jääkiekkoilijaa.

Kaiken huipuksi voista piti siirtyä margariiniin. Ja taas jäi rasvaa yli.

Jostain syystä voi on yhä kuuma puheenaihe. Aivan pakkoruotsin, rokotusten tai pakolaisten veroinen. Suomalaisilla on voista voimakas mielipide. Se on lähellä sydäntä.

HS
Neiti Jeni Karttinen leikkaa irtovoita vuonna 1958.
Neiti Jeni Karttinen leikkaa irtovoita vuonna 1958.
Aarne Pietinen
Voin kirnuamista Karjalohjalla vuonna 1939.
Voin kirnuamista Karjalohjalla vuonna 1939.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat