Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viestintävirasto kielsi kuvauskopteri­malleja Suomessa: Voivat häiritä muita radiolaitteita

Kotimaa
 
Noah Berger / Reuters
Dji:n Inspire 1 -kuvauskopteri on yksi Suomessa myyntikieltoon asetetuista radio-ohjattavista laitteista.
Dji:n Inspire 1 -kuvauskopteri on yksi Suomessa myyntikieltoon asetetuista radio-ohjattavista laitteista. Kuva: Noah Berger / Reuters

Viestintävirasto on kieltänyt muutamien yleisesti myynnissä olevien, radio-ohjattavien pienoiskopterien myynnin ja välittämisen Suomessa.

Kielto perustuu viraston tekemiin testeihin, joissa tutkittiin laitteiden ominaisuuksia. Laitteissa havaittiin selkeitä puutteita, jotka aiheuttavat häiriöriskin muille radiolaitteiden käyttäjille.

Radio-ohjattavia koptereita ja muita pienlentokoneita käytetään sekä leluina että ammattimaisessa käytössä muun muassa ilmasta tapahtuvaan videokuvaukseen.

Suomessa käytössä olevat laitteet käyttävät tyypillisesti vapaaseen käyttöön tarkoitettua 2,4GHz:n taajuusaluetta, jolla on paljon muitakin käyttäjiä. Tyypillisimmin radio-ohjattavien kopterien käytössä olevaa taajuutta käyttävät muun muassa langattomat WLAN-verkot käyttävät samaa taajuutta.

Radiolaitteiden lähetysteho ei saa ylittää annettuja rajoja, jotta muille samaa taajuutta käyttäville ei aiheutuisi häiriötä. Häiriöt voivat esimerkiksi vaikeuttaa toisen lähistöllä toimivan, samaa taajuutta käyttävän kopterin ohjausta.

Ulkomaisissa verkkokaupoissa voi olla saatavilla ylitehoisia laitteita, mutta niiden maahantuonti, jälleenmyynti ja käyttö on Suomessa kielletty.

Viestintävirasto osallistui EU-kampanjaan, jossa testattiin noin 80 radio-ohjattavaa pienlentokonetta. Tutkitut laitteet käyttivät pääasiassa suosittua 2,4 GHz:n taajuusaluetta.

Vain noin puolet tutkituista laitteista täytti niille asetetut tekniset vaatimukset.

Viestintäviraston kampanjaan valitsemat neljä mallia olivat radio-ohjattavia koptereita ja multikoptereita. Kahdessa laitteessa oli videokuvan lähetysmahdollisuus. Laitteissa havaittiin teknisiä puutteita, ja Viestintävirasto antoi päätökset, jotka kieltävät vaatimustenvastaisten mallien myynnin ja maahantuonnin.

Myynti- ja maahantuontikieltoon asetetut laitteet olivat useissa eri kaupoissa saatavilla oleva Walkera Tali H500, ammattikuvaajien käyttämä videokuvauskopteri Dji Inspire 1, Robbe Arrow Trainer Evo RTF ja Jamara E-Rix 500 RTF. Dji Inspire 1:n osalta kielto koskee vanhaa laiteversiota, jota ei enää muutenkaan tuoda maahan. 

Tarkennus 12.1. kello 15.45: Dji Inspire 1:n osalta kielto koskee vanhaa laiteversiota.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat