Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauantaivieras Anu Vehviläinen: Uudenmaan pilkkominen vaikeaa

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ei innostu Helsingin, Espoon ja Vantaan ehdotuksesta pilkkoa Uusimaa kahteen osaan.

Kotimaa
 
Koska ovat ensimmäiset itsehallintoaluevaalit, ministeri Vehviläinen?
Koska ovat ensimmäiset itsehallintoaluevaalit, ministeri Vehviläinen?
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk), joka huolehtii Suomen maakunnat mullistavasta aluehallintouudistuksesta. Siinä Suomeen rakennetaan 18 itsehallintoaluetta, ja niihin edustajat valitaan vaaleilla. Suomi saa siis myös uudet vaalit! Mutta koska ensimmäiset vaalit ovat?

Koko Suomi on lähivuosina myllerryksessä, kun maakuntien pohjalle perustetaan vuoden 2019 alussa 18 itsehallintoaluetta, joille siirtyy sosiaali- ja terveydenhuollon lisäksi liuta muita tehtäviä niin kunnilta kuin valtioltakin.

Nyt Helsinki, Espoo ja Vantaa pilkkoisivat 1,6 miljoonan asukkaan Uudenmaan kahteen osaan eli itsehallintoalueiden määrä kasvaisi yhdellä.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) ei ole innostunut ajatuksesta. Hän muistuttaa, että hallituksessa ei ole ollut puhetta pilkkomisesta.

”Hallituksen lähtökohtana on pitää Uusimaa yhtenäisenä”, hän painottaa.

Hallituksen marraskuun alussa tekemä päätös itsehallinto­alueiden muodostamisesta oli niin vaikea koitos, ettei Vehviläinen lähtisi repimään ratkaisua.

”Olisin erittäin varovainen siinä, että alueiden määrää muutettaisiin”, hän muotoilee.

Lausuntokierros itsehallinto­alueista jatkuu 9. helmikuuta asti. Vehviläinen huomauttaa, että Uudenmaan isojen kaupunkien lausunnot ovat olleet keskenään ristikkäisiä. Kaupungeilla on erilaiset näkemykset siitä, miten pilkkominen pitäisi tehdä.

”Haluan nähdä vielä, mitä lausutaan virallisesti. Siinä ei tietysti ole mitään uutta, että isoilla kaupungeilla on omia tavoitteitaan.”

Hallituksen alkukaudella Vehviläinen ei ole paistatellut julkisuudessa, mutta nyt hänen mielipiteilleen alkaa olla kysyntää.

Vehviläinen puhuu mieluummin keskustalle niin mieluisista maakunnista kuin itsehallinto­alueista.

Maakunta-nimi alueille ilmeisesti onkin tulossa pysyvästi, sillä Kotimaisten kielten keskus Kotus on sitä suositellut.

Suurista hankkeista hänen vastuullaan on alue- ja keskushallinnon uudistuksen lisäksi tulevaisuuden kunnan pohdinta sekä kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsinta. Lisäksi pakettiin kuuluvat digitaalisaation, kokeilujen ja johtamisen kärkihankkeet.

Sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) uudistus liittyy melkein näihin kaikkiin, mutta sen valmistelusta vastaa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).

Vehviläinen naurahtaa, että pitää olla ”politiikan hevijuuseri”, että tämän kaiken kestää.

”Nyt on valmisteilla niin monta uudistusta, että pidän tärkeänä, että ne osataan fiksulla tavalla vaiheistaa. Voi olla viisautta, että ihan kaikkea ei yritetä tunkea vuoteen 2019.”

Talvi ja kevät ovat tiukkoja, koska itsehallintoaluelain pitää valmistua samassa aikataulussa kuin soten järjestämislain. Niiden on oltava huhtikuussa lausuntokierroksella. Hallituksen pitäisi antaa esitykset eduskunnan käsittelyyn loppuvuonna.

Maakuntien vastuulle siirtyy soten lisäksi pelastustoimen ja maakuntien liittojen tehtävät, lähes kaikki ely-keskusten tehtävät ja mahdollisesti ympäristöterveydenhuolto. Aluehallintovirastojen eli avien tulevaisuus on ratkaisematta.

Vehviläinen saa selvitysmies Lauri Tarastin ehdotuksen tehtävien järjestelyistä 26. tammikuuta, jonka jälkeen hän valmistelee esityksen.

Yrityksiin ja työllisyyteen liittyvistä palveluista Vehviläinen päättäisi nopeasti. Hän haluaa, että työ- ja elinkeinoministeriön ehdottama tilaajatuottajamalli tutkitaan.

”Maakunta olisi yritys- ja työllisyyspalveluiden järjestäjä, mutta käytännössä tehtävän voisi hoitaa yksityinen puoli, kunta, kaupunki tai joku yhdistys. Se on minusta mielenkiintoinen ja moderni ehdotus.”

Vehviläinen suhtautuu myönteisesti isojen kaupunkien kiinnostukseen hoitaa työllisyyttä.

”Ne varmasti osaisivatkin sen. Se tarkoittaisi sitä, että meillä ei olisi nykymuotoisia te-toimistoja enää jatkossa.”

Moni haluaisi ammatillisen koulutuksen maakuntien vastuulle. Vehviläinen näyttää vihreää valoa maakunnille, joissa koko ammatillinen koulutus on jo järjestetty maakuntapohjalle. Näin on tehty Etelä-Karjalassa.

”Jos jossakin maakunnassa haluttaisiin tässä mennä eteenpäin, niin minusta pitäisi antaa mennä, vaikka koko maata koskevaa kokonaisratkaisua ei saada aikaiseksi.”

Kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsinta ei ole ollut koskaan helppoa. Tämänkin hallituksen tavoitteena on karsia kuntien tehtäviä ja velvoitteita miljardilla eurolla pitkällä aikavälillä.

”Miljardin euron metsästykseen tuli nyt uusia elementtejä”, Vehviläinen viittaa tulevaan sote- ja aluehallintouudistukseen.

Jo soten siirtyminen maakunnille vähentää merkittävästi kuntien tehtäviä.

”Meidän pitää nyt arvioida, mitä nämä uudistukset merkitsevät kustannusten vähentämiselle koko julkisessa taloudessa.”

Kuntien muiden tehtävien karsiminen ei tule Vehviläisen mielestä enää kyseeseen, mutta velvoitteita ja byrokratiaa voidaan karsia sekä lisätä kuntien toimintavapautta toteuttaa lakisääteisiä tehtäviään.

”Meidän pitää toki vahtia, että kunnille ei tule uusia tehtäviä, jos ne eivät niitä halua. Jos kunnille annetaan tehtäviä, niihin pitää antaa täysi sataprosenttinen valtionosuus.”

Vehviläinen kannattaa henkilövaalia. HS.fi/hstv.
Rio Gandara / HS
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk) vastuulla on nyt monta suurta hanketta.
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk) vastuulla on nyt monta suurta hanketta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat