Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entistä harvempi kuolee alkoholin takia, myös rattijuopumukset ja väkivaltarikokset vähentyneet

Alkoholin kulutus on laskenut viime vuosina, mikä näkyy saman tien tilastoissa.

Kotimaa
 
Fakta

Parhaiten maistuva alkoholi on olut

 Lähes puolet miehistä ja runsas neljännes naisista kertoo juovansa alkoholia vähintään kerran viikossa. Humalahakuisesti eli ainakin kuusi annosta alkoholia (pullo keskiolutta tai pieni annos viiniä) joi kerran viikossa joka viides mies.

 Suomalaiset juovat alkoholinsa mieluiten oluena. Valtaosa siitä ostetaan ruokakaupoista.

 Eniten alkoholijuomia suhteessa asukasmäärään juodaan Lapissa. Syynä sielläkin ovat matkailijat.

Monet alkoholin aiheuttamat ilmiöt vähenivät viime vuonna. Väkivaltarikoksia tehtiin vähemmän, putkareissut harvenivat, alkoholin aiheuttamia sairauksia hoidettiin vähemmän, ja aiempaa harvempi kuoli alkoholin takia.

Syy on selkeä: alkoholin kulutus laski.

Kulutus ja haitat seuraavat toisiaan ällistyttävän läheisesti. Selvimmin se näkyy suhteessa alkoholin aiheuttamiin kuolemiin.

Tilastokeskus piirtää käyrät samaan kuvioon, joka alkaa vuodesta 1971 ja päättyy vuoteen 2014. Kulutuksen nousut ja laskut heijastuvat kuolleisuuteen jopa saman tien, vaikka suurin osa alkoholikuolemista tulee sairauksista, joiden syntyyn alkoholi vaikutti, ja joiden kehittyminen voi viedä vuosia.

Jokainen 15 vuotta täyttänyt suomalainen kulutti viime vuonna 11,2 litraa sataprosenttista alkoholia, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kokoama Päihdetilastollinen vuosikirja kertoi viime viikolla.

Lukuun lasketaan anniskelukulutus eli ravintoloissa myyty alkoholi, vähittäiskulutus kuten Alkoista ja ruokakaupoista ostettu sekä niin sanottu tilastoimaton kulutus. Se sisältää etenkin matkustajien mukanaan tuomia alkoholijuomia.

Alkoholin kulutus on laskenut selvästi huippuvuodesta 2008, mutta on edelleen kansainvälisesti katsoen suurta. Se on suurta myös pohjoismaisittain:

Tanskassa on juotu perinteisesti enemmän alkoholia kuin muissa pohjoismaissa. Viime vuosikymmenellä Suomi sai Tanskan kiinni.

Sittemmin Tanskan kulutus on kääntynyt nousuun ja Suomen laskenut.

Kulutuksen lasku näkyy Suomessa myös nuorissa. Enää joka kymmenes peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilas juo itsensä humalaan vähintään kerran kuussa, kun osuus on ollut jopa joka neljäs, kertoo THL:n kouluterveyskysely. Samanlainen kehitys näkyy myös lukiolaisissa ja ammattia opiskelevissa.

Alkoholi vei kuolemaan toissa vuonna runsaat 1 800 ihmistä, 1 400 miestä ja 400 naista, kertovat Tilastokeskuksen tuoreet kuolinsyytilastot. Heidän kuolemansa aiheutti alkoholiperäinen sairaus tai alkoholimyrkytys.

Molempien määrät ovat vähentyneet viime vuosikymmenestä. Vähemmän sattuu myös alkoholin aiheuttamia tapaturmia. Lähes puolet hukkuneista ja tulipaloon tai kylmyyteen tuupertuneista oli humalassa.

Humalassa tehdään myös väkivaltarikoksia ja syyllistytään rattijuoppouteen. Molempien määrä väheni 2014.

Aiempaa vähemmän koitui myös alkoholin aiheuttamia sairaalahoitoja.

Alkoholin osuus päädiagnoosina on pudonnut kuusi prosenttia 2010-luvulla, ja myös hoitojaksoja ja -vuorokausia kirjattiin vähemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat