Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kerrostalohuoneiston ovi voi palaa nopeimmillaan parissa minuutissa – pitäisi kestää puoli tuntia

Pelastusopiston mukaan monien asuntojen ovet voivat kestää paloa huonosti.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Poliisi tutki palaneen ravintolan ovea Tampereen Hämeenkadulla 22. marraskuuta 2010.
Poliisi tutki palaneen ravintolan ovea Tampereen Hämeenkadulla 22. marraskuuta 2010. Kuva: Reijo Hietanen
Fakta

Ainakin näin paloturvallisuus paranee

 Kaikkiin kerrostalon huoneisto-oviin kannattaa asentaa ovipumppu.

 Ovien paloturvallisuutta tulee arvioida säännöllisesti. Kaikki havaitut puutteet tulee korjata nopeasti.

 Ovessa olevat postiluukut kannattaa poistaa ja vaihtaa postinjakelukäytäntöä.

 Lähde: Pelastusopisto

Pelastusopiston mukaan suomalaisissa kerrostaloissa voi olla paljon huoneisto-ovia, jotka palavat tulipalon sattuessa liian nopeasti. Pelastusopiston tekemän tutkimuksen mukaan ovien palonkestävyys vähenee ovien ikävuosien ja käytön myötä.

Pelastusopisto koepoltti harjoitusalueellaan Kuopissa eri ikäisiä ja eri kuntoisia huoneisto-ovia selvittääkseen niiden palonkestävyyttä. Heikoimmat ovet paloivat muutamassa minuutissa.

Suomen rakennusmääräykset edellyttävät, että kerrostalohuoneistojen ovet kestävät paloa 30 minuuttia. Tutkimuksessa vain uudet käyttämättömät ovet kestivät paloa vaaditut 30 minuuttia.

”Vanhoista ovista 1982 valmistettu ovi kesti paloa pisimpään, vähän yli 20 minuuttia. Siitä aika lyheni. Palonkestoltaan huonoimmat ovet olivat 1970-luvulla rakennettuja. Niistä liekit tulivat läpi jo noin kahdessa minuutissa”, kertoo Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki.

Pelastusopiston koepoltoissa oli mukana uusia käyttämättömiä ovia, 1960–1980-luvuilla valmistettuja ovia ja yksi ovi vuodelta 1941.

Kokin mukaan oven palonkestävyyttä heikensi esimerkiksi oven postiluukku, joka ei sulkeudu kunnolla, tai jos siinä on sanomalehti.

Myös oven vanhentunut tiiviste auttoi paloa pääsemään helposti oven läpi. Oven vauriot kuten reiät tai kolhut vähensivät oven paloturvallisuutta. Palo tuli helposti läpi myös, jos ovessa oli vääntymiä tai oven ja karmin välissä oli rako.

”Yli neljän millin rako molemmilla puolilla ovea vaatii välitöntä korjaamista”, Kokki sanoo.

Hänen mukaansa ongelmallista on myös se, että moniin kerrostaloasuntoihin on asennettu 1970- ja 1980-luvuilla ovia, joiden palonkesto on vain 15 minuuttia. Ne ovat saaneet asennusluvan välioven kanssa.

”Käytännössä väliovi saattaa olla nyt poistettu tai se on auki, joten asunnon ovessa ei ole 30 minuutin kestoa”, Kokki sanoo.

Koepoltoissa havaittiin myös, että huoneistopalossa savu voi alkaa levitä porraskäytävään hyvin nopeasti, sillä oville ei ole savuntiiveysvaatimuksia.

Kokki muistelee Tampereen Hämeenkadun pitseriapaloa vuonna 2010. Siinä kolme ihmistä kuoli savuiseen rappukäytävään.

”Sen jälkeen pelastusviranomaiset ohjeistivat ihmisiä odottamaan asunnoissa, että palokunta pelastaa. Jos on sellaisia ovia, jotka eivät kestä kuin pari minuuttia, tämä pelastamislupaus ei toteudu.”

Kokin mukaan palonkestävyyttä pitäisi arvioida viimeistään oven ollessa parikymmentä vuotta vanha. Pelastusopisto laati tutkimuksensa pohjalta ohjekortin huoneisto-oven paloturvallisuuden arviointiin.

Reijo Hietanen
Tampereen Hämeenkadun pitseriapalossa vuonna 2010 kolme ihmistä kuoli savuiseen rappukäytävään. Pelastuslaitoksen koepoltoissa on havaittu, että huoneistopalossa savu voi alkaa levitä porraskäytävään hyvin nopeasti, sillä oville ei ole savuntiiveysvaatimuksia.
Tampereen Hämeenkadun pitseriapalossa vuonna 2010 kolme ihmistä kuoli savuiseen rappukäytävään. Pelastuslaitoksen koepoltoissa on havaittu, että huoneistopalossa savu voi alkaa levitä porraskäytävään hyvin nopeasti, sillä oville ei ole savuntiiveysvaatimuksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat