Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Potilastiedot ovat lääkkeiden osalta puutteelliset valtaosalla iäkkäistä kotihoidon asiakkaista

Kaikista lääkitystiedon poikkeamista 40 prosenttia koski lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa iäkkäille merkittävän terveyshaitan.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Poikkeamia sairaskertomuksen tiedoista oli eniten henkilöillä, jotka itse huolehtivat lääkkeistään.
Poikkeamia sairaskertomuksen tiedoista oli eniten henkilöillä, jotka itse huolehtivat lääkkeistään. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Kotihoidon 75 vuotta täyttäneistä asiakkaista 83 prosentilla lääkkeiden käyttö eroaa niistä tiedoista, joita on merkitty terveyskeskuksen sairauskertomukseen. Tulos tuli ilmi Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa Kuopiossa tehdyssä tutkimuksessa.

Professori Sirpa Hartikaisen mukaan lääkkeiden todellisen käytön ja potilastietojen poikkeamiin on monta syytä.

”Osa lääkkeistä, esimerkiksi kipulääkkeet, on ostettu ilman reseptiä. Lääkkeitä on voitu saada muilta ihmisiltä tai yksityislääkäri on kirjoittanut reseptejä. Kaikkia lääkkeitä ei ole aina kirjattu oikein potilaskertomukseen”, Hartikainen sanoo.

Tulos ei sinänsä hämmästyttänyt Hartikaista, mutta se huolestuttaa terveydenhoitohenkilökuntaa.

”Päivystyksessä kohdataan toistuvasti tilanteita, joissa potilas on hyvin sairas, mutta hänen lääkityksestään ei ole tarkkaa tietoa. Tästä seuraa potilasturvallisuusriski.”

Puutteelliset lääkitystiedot altistavat kotihoidon asiakkaat lääkitysvirheille ja niiden mahdollisille haitoille, kun uusia lääkehoitoja joudutaan aloittamaan ilman oikeaa tietoa käytössä olevista lääkkeistä.

Poikkeamat sairauskertomuksen tiedoista olivat yleisimpiä yli kymmentä lääkettä käyttävillä. Poikkeamia oli eniten henkilöillä, jotka itse huolehtivat lääkkeistään. Kaikista lääkitystiedon poikkeamista 40 prosenttia koski lääkkeitä, jotka voivat aiheuttaa iäkkäille merkittävän terveyshaitan. Näitä olivat muun muassa sydänlääkkeinä käytettävät beetasalpaajat, ACE-estäjät ja sartaanit, psyykenlääkkeistä bentsodiatsepiinit ja niiden kaltaiset lääkkeet sekä vahvat kipulääkkeet, opioidit.

Hartikaisen mukaan tilannetta voidaan parantaa selvittämällä lääkkeiden todellinen käyttö ja kirjaamalla ne tarkasti potilastietoihin. Hänen mielestään iäkkäiden lääkkeiden käyttö pitäisi selvittää kunnolla kerran vuodessa.

Lääkkeiden käytön selvitys oli osa NutOrMed – Laatua kotihoidon asiakkaiden ravitsemus-, suunterveyden- ja lääkehoitoon -tutkimusta. Kolmella paikkakunnalla Itä- ja Keski-Suomessa tutkittiin vuosina 2013 ja 2014 kotihoitoa saavien 276 henkilön todellista lääkkeiden käyttöä.

Proviisori tai farmaseutti haastatteli kotihoidon asiakkaan kotona ja kirjasi kaikki käytössä olevat lääkkeet. Kotihaastattelun perusteella arvioitua säännöllisesti käytettävien reseptilääkkeiden käyttöä verrattiin paikallisen terveyskeskuksen sairauskertomuksen lääkitystietoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat