Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järvillä jäätä on monin paikoin jo 20 senttiä

Isojen järvien selät voivat olla yhä avoimia tai vasta jäätyneitä.

Kotimaa
 
Fakta

Liiku jäillä harkiten

 Uusille jäille menoa pitää aina harkita tarkkaan. Tietoa jäästä ja jäillä kulkemisesta voi hankkia liikkumalla kokeneen jäällä kulkijan kanssa tai perehtymällä jääturvallisuuteen.

 Jäällä kannattaa liikkua aina kaverin kanssa.

 Mukaan kannattaa ottaa tuura tai luja sauva, jolla voi lyödä reiän jäähän ja tarkistaa paksuus. Ihmisen kantamiseen tarvitaan vähintään viiden sentin teräsjää.

 Kannattaa ottaa jäänaskalit kaulalle ja pakata puhelin vesitiiviiseen pussiin.

 Varmuuden vuoksi mukaan voi ottaa myös heittoliinan, jolla kaveri voi vetää ylös avannosta. Kuivia vaatteita voi ottaa vesitiiviiseen pussiin.

 Jos jäällä liikkuminen epäilyttää, älä mene.

 Lähde: Suomen Retkiluistelijat ry ja SYKE

Kovat pakkaset ovat jäädyttäneet järvet ja lammet tehokkaasti Keski- ja Etelä-Suomessa. Hydrologi Heidi Sjöblom Suomen ympäristökeskuksesta (SYKE) arvioi, että jäiden paksuus on jo yli 20 senttiä monin paikoin maan keski- ja eteläosissa.

Lappiin kantava jää muodostui jo joulukuun puolivälissä.

Ympäristökeskuksen viimeisimmät mittaukset ovat uudenvuoden aatolta. Tuolloin järvet olivat vielä osittain sulia ja jäät heikkoja. Paikoissa, joissa mittausta voitiin tehdä, jään paksuus oli 5–10 senttiä.

Ympäristökeskus mittaa uudet lukemat sunnuntaina, mutta Sjöholmin mukaan kovien pakkasten ansiosta jäät ovat paksuuntuneet roimasti uudestavuodesta.

”Varmaan useimmilla mittauspaikoilla on mennyt rikki 20 senttiä. Jos ei rikki, niin ainakin lähellä”, hän sanoo.

”Silti varsinkin suurimmilla järvillä jään paksuudessa on isoja eroja järvien eri osissa. Jää voi olla isoilla selillä ja virtapaikoilla paljon ohuempaa. Suurimmat selät ovat vasta jäätyneet. Päijänne on vielä auki. ”

Lohjanjärven ja Näsijärven selät jäätyivät Sjöholmin mukaan vasta viime päivinä. Niilläkin jään paksuus voi vaihdella, vaikka rannalla jäätä näyttäisi olevan paljon.

Virtauksen takia myös jokien jäiden paksuus voi vaihdella suuresti.

Sen sijaan pienet järvet ja lammet alkavat olla jo tukevassa jäässä. Niillä voi hyvin liikkua, kunhan tietää vaaranpaikat kuten virtakohdat.

Meri on pääosin sula, mutta rannoille jäätä on alkanut muodostua etelässäkin. Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainion mukaan jäälle ei kannata vielä lähteä.

Järvien jää on tänä vuonna lähes kokonaan kovaa ja kestävää teräsjäätä. Kovat pakkaset ovat jäädyttäneet vesistöjen kannet tehokkaasti, koska lunta ei ole juurikaan ollut lämmöneristeenä.

Sjöholm muistuttaa, että jäällä liikkuessa on silti aina oltava varovainen.

”Ikinä jäälle ei kannata mennä huolettomasti. Pitää tuntea järveä ja tietää virtapaikkoja, jotka voivat olla vaarallisia läpi talven. ”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat