Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi Suomen ennätys: Merikarvialla satoi 73 senttiä lunta vuorokaudessa

Kotimaa
 
Petri Hakosalo / Lehtikuva
Heikki Hakosalo kaivoi pihapolkua ennätyskinosten ympäröimänä Merikarvialla lauantaina.
Heikki Hakosalo kaivoi pihapolkua ennätyskinosten ympäröimänä Merikarvialla lauantaina. Kuva: Petri Hakosalo / Lehtikuva

Merikarvialla satoi perjantain kuluessa 73 senttimetriä lunta. Ilmatieteen laitoksen mukaan tulos on uusi Suomen ennätys.

Edellinen ennätys, 50 senttiä vuorokaudessa, tehtiin Raumalla marraskuussa 1971. Lähes yhtä suuri lumensyvyyden muutos eli 48 cm vuorokaudessa mitattiin Kilpisjärvellä sekä 3. joulukuuta 2013 että 28. tammikuuta 1981.

Ilmiö perustuu pitkälti siihen, että meri on sula.

Voimakkaiden lumikuurojen syntyresepti on periaatteessa sama kuin kuurosateiden kesällä. Kosteutta pitää olla pinnan läheisessä ilmassa sekä ilmakehän pystysuuntaisen lämpötilan pitää kylmentyä tarpeeksi nopeasti ja riittävän paksussa kerroksessa, Ilmatieteen laitos kertoo tiedotteessaan.

Jos kylmää ilmaa on vain matalassa kerroksessa, lumikuuroja ei synny välttämättä ollenkaan. Tämä on usein tilanne silloin, kun korkeapaine vaikuttaa ja lämmittää ilmaa ylempänä. Myöskin meren ollessa osittain jäässä kosteuden lisääntymistä ilmakehässä on vaikea arvioida.

Merikarvian lumialuetta laitokselta kuvaillaan kapeaksi ”nauhaksi”, joka on sattunut jäämään paikalleen. Niinpä paikalliset erot lumisateen määrässä olivat erittäin suuret.

Vaikka Merikarvian lumikertymä on melkoinen, maailmanennätysluokkaan sillä ei vielä päästä. Esimerkiksi Ruotsin Gävlessä satoi joulukuun alussa 1998 puolitoista metriä lunta vuorokaudessa.

Päivän sää 9.1.
Päivän sää 9.1.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat