Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalais­tutkimus mullistaa umpilisäkkeen tulehduksen hoidon: Antibiootit voivat korvata jopa joka toisen leikkauksen

Suomessa leikataan noin 6 300 umpilisäkettä vuosittain.

Kotimaa
 
SCIENCE PHOTO LIBRARY
Väritetty röntgenkuva, jossa näkyy terve umpisuoli ja muuta suolistoa. Umpisuoli on kuvassa vasemmalla oleva sormimainen putki.
Väritetty röntgenkuva, jossa näkyy terve umpisuoli ja muuta suolistoa. Umpisuoli on kuvassa vasemmalla oleva sormimainen putki. Kuva: SCIENCE PHOTO LIBRARY
Fakta

Kova kipu ontavallisin oire

 Umpisuoli on paksusuolen alkuosa, johon ohutsuoli laskee. Umpilisäke on umpisuolen pohjassa oleva 5–15 senttimetriä pitkä suolen osa.

 Umpilisäkkeen tulehdus alkaa, kun sen sisäaukko ahtautuu, ja sisälle jääneet bakteerit tulehduttavat sen seinämiä.

 Ensimmäinen oire on yleensä koveneva kipu, joka paikantuu oikealle alavatsalle. Lisäksi voi olla pahoinvointia, oksennuksia, ripulia sekä kuumetta.

 Hoitoon pitäisi hakeutua, kun vatsakipu on selvää ja jatkunut muutamia tunteja. Tulehtunut umpilisäke voi puhjeta, jolloin kehittyy vatsakalvontulehdus.

Umpilisäkkeen tulehduksen hoito on mullistumassa. Kaikkia tulehduksen saaneita ei enää leikata, vaan aika moni hoidetaankin antibiooteilla.

Muutos alkoi isosta suomalaisesta tutkimuksesta, johon osallistui kuusi sairaalaa. Tulokset valmistuivat kesällä ja herättivät heti huomiota.

”Poikkeuksellisen paljon kansainvälistä julkisuutta”, kertoo Juha Grönroos, yksi tutkimuksen vastuuhenkilöistä. Hän on Turun yliopiston vatsaelinkirurgian professori ja Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkäri.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltain lääkäriseuran Jama-lehdessä, joka on laajalevikkisin lääketieteen lehti. Myöhemmin siinä on ilmestynyt muitakin artikkeleita, jotka tukevat umpilisäkkeen tulehduksen uutta hoitomallia.

”Käytäntö näyttäisi olevan muuttumassa”, Grönroos sanoo. Niin on käynyt jo Suomessa, etenkin tutkimukseen osallistuneissa sairaaloissa.

Tutkijaryhmä jatkaa aiheen parissa. Nyt selvitetään hienosäätöä eli esimerkiksi sitä, miten löydetään ne umpilisäkkeen tulehdukset, joille antibiootit ovat paras hoito.

Leikkaus on ollut tulehtuneen umpilisäkkeen ensisijainen hoito yli sadan vuoden ajan. Sitä on pidetty myös ainoana mahdollisena hoitomuotona.

Nyt tiedetään, että kaikki tulehdukset eivät ole samanlaisia. Eikä oireiden takana aina edes ole umpilisäkkeen tulehdus.

”Erottelu on lääkärillekin vaikeaa”, Grönroos huomauttaa.

”Osuvuus on noin 80 prosenttia, eli 20 prosentissa oireiden takana on jotain muuta. Vain tietokonekuvaus kertoo sen luotettavasti.”

Tietokonekuvauksesta näkee melko luotettavasti myös sen, onko tulehdus lievä vai vaikea. Lieviä on selvästi enemmän kuin vaikeita, ja osa saattaa jopa parantua itsestään.

Vaikeita ovat muun muassa jo puhjenneet umpilisäkkeet ja ne, joissa umpilisäkkeessä on kivi. Ne pitää leikata.

Jos lisäke ei ole puhjennut, se voidaan yrittää hoitaa antibiooteilla. Vaikka kokeilu viivästyttäisi leikkausta, potilaalle ei koidu vaaraa, Grönroos korostaa.

Jos lievät umpilisäkkeen tulehdukset hoidettaisiin antibiooteilla, joka toinen umpilisäkeleikkaus voisi jäädä tekemättä.

Suomessa leikataan noin 6 300 umpilisäkettä vuosittain. Niistä 3 000 leikkausta saatetaan tehdä turhaan, tutkijat arvioivat.

Sekä leikkaus että antibioottihoito vaativat sairaalareissun. Antibiootteja annetaan suonensisäisesti kolme päivää, ja seuranta on tärkeää hoidon alkuvaiheessa, Grönroos kertoo. Hoito jatkuu vielä viikon kotona.

Tulehdus voi uusiutua hoidon jälkeen. Silloin hoitona on leikkaus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat