Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilkivaltaisten hätäpuheluiden määrä on romahtanut

Rangaistuksesta varoittava tiedotenauha on karkottanut häiriköitä.

Kotimaa
 
PETRI KROOK
Hätäkeskuksen päivystäjille tuli viime vuonna vähemmän häirikkösoittoja kuin aikaisemmin.
Hätäkeskuksen päivystäjille tuli viime vuonna vähemmän häirikkösoittoja kuin aikaisemmin. Kuva: PETRI KROOK
Tausta

Jopa yli miljoona aiheetonta puhelua

Hätäkeskuslaitos alkoi seurata hätäkeskuksiin tulevia sinne kuulumattomia puheluita vuonna 2006. Silloin huomattiin, että hätäkeskukset vastaanottivat vuosittain jopa yli miljoona sellaista puhelua, jotka eivät kuuluisi lainkaan hätäkeskusten hoidettavaksi.

Nämä puhelut ovat erilaisia virheellisiä ja tahattomasti hätänumeroon soitettuja puheluita sekä asiattomia ja ilkivaltaisia soittoja.

Hätäkeskukseen tulee myös paljon kiireettömiä neuvontapuheluita. Tämän takia vuonna 2013 avattiin kansalaisen neuvontapalvelu numerossa 0295 000. Palvelu auttaa löytämään oikean viranomaisen asian hoitamiseen.

Ilkivaltainen soittaminen hätäkeskukseen on rangaistavaa, sillä häirintäpuhelut voivat ruuhkauttaa hätäkeskuksen ja vaarantaa ihmishenkien turvallisuuden. Rikosnimike on yleensä törkeä tietoliikenteen häirintä, josta voidaan tuomita vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Hätäkeskuslaitokselle tuli viime vuonna ennätysvähän ilkivaltaisia ja muuten hätäkeskukseen kuulumattomia virhepuheluita. Hätäkeskuslaitoksen HS:lle toimittamista alustavista tilastoista näkyy viime vuodelle lähes 17 prosentin lasku edellisvuoden luvuista.

Vuonna 2014 hätäkeskukseen tuli noin 745 000 sinne kuulumatonta puhelua, kun viime vuonna niitä oli alustavan arvion mukaan 622 000 kappaletta.

Hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen on syystäkin tyytyväinen.

”Aiheettomat hätäpuhelut aiheuttavat ruuhkaa, ja aiheelliseen hätätilanteeseen reagoiminen viivästyy tarpeettomasti. Ilkivaltaisesti harhauttava puhelu voi kestää pitkäänkin, mutta yleisesti hätäkeskukseen kuulumattomien puheluiden käsittelyyn päivystäjältä menee keskimäärin 10–30 sekuntia”, Nieminen arvioi.

Ilkivaltaisten puheluiden määrää on saatu karsittua lakimuutoksen mahdollistamalla tiedotenauhalla. Jos hätäkeskukseen soittaa SIM-kortittomalla puhelimella, soittaja joutuu kuuntelemaan lyhyen varoituksen.

Hätäkeskukseen kuulumattomien puheluiden vähenemiseen on muitakin syitä. Hätäkeskuslaitos on tiedottanut hätäkeskukseen kuulumattomien puheluiden aiheuttamista ongelmista ahkerasti viime vuosien aikana.

Vaikutuksia on myös Hätäkeskuslaitoksen rakennemuutoksella, jonka yhteydessä on koulutettu henkilöstöä sekä muokattu ohjeistusta.

”Myös älypuhelimien lisääntymisellä on vaikutuksensa. Ensinnäkin niiden myötä niin sanottujen taskupuheluiden määrä on vähentynyt. Toisaalta ihmisillä on nykyään internet taskussa, ja ne, jotka aiemmin olisivat soittaneet hätäkeskukseen kysyäkseen neuvoa, etsivät tarvitsemansa vastauksen puhelimellaan”, Nieminen sanoo.

Hän painottaa, että hätäkeskuslaitoksen työn luonteeseen kuuluu vastaanottaa myös tietty määrä ilmoituksia, jotka eivät johda hälytykseen.

”Ihmiset kokevat hädän eri tavalla. Jos ei ole varma, onko kyseessä hätätilanne, on parempi, että meille soitetaan kuin että ei soiteta. Hätänumeroon soittamisessa pitää olla kynnys, mutta se ei saa olla liian korkea.”

Hätäkeskustyö on sen tyyppistä, että osa puheluista ja hätäkeskuspäivystäjien hälytysyksiköille välittämistä tehtävistä osoittautuu aiheettomaksi.

”Tämä on etupainotteista ja aikakriittistä turvallisuusviranomaisten toimintaa, ja silloin kun sekunnit ratkaisevat, pitää joskus reagoida vajavaisilla tiedoilla”, Nieminen sanoo.

Hätäkeskuspuhelun vastausajat ovat hidastuneet henkilöstöleikkauksien vuoksi.

Viime vuonna 94,5 prosenttia puheluista pääsi läpi alle 30 sekunnissa. Toissa vuonna määrä oli 97,7 prosenttia. Hätäkeskuslaitoksen henkilöstömäärä on laskenut alle 600:aan, vaikka eduskunnan hallintovaliokunta on vaatinut, että henkilöstömäärän tulisi olla minimissään 650 henkilötyövuoden tasolla.

Korjaus 10.1. klo 14.07: Jutussa väitettiin virheellisesti, että hätäkeskuksen tiedotenauhalla kerrotaan aiheettoman puhelun rangaistavuudesta. Nauhalla kuitenkin vain varoitetaan puhelun yhdistyvän hätäkeskukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat