Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeriö harkitsee uusia matkustusohjeita Egyptiin

Iskussa loukkaantuneet ovat Itävallasta ja Ruotsista

Kotimaa
 
MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
Egyptin turvallisuusviranomaiset vartioivat Bella Vista -hotellilla lauantaina.
Egyptin turvallisuusviranomaiset vartioivat Bella Vista -hotellilla lauantaina. Kuva: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
Fakta

Levottomuudet vähentäneet turismia Egyptissä

 Turismi on Egyptille tärkeä tulonlähde. Levottomuudet ovatkin karkottaneet turisteja maasta.

 Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisi ja sotilas kuolivat lauantaina tuntemattoman hyökkääjän avattua tulen Kairon lähistöllä.

 Lokakuussa terroristit räjäyttivät pommin venäläisessä matkustajakoneessa ja 224 ihmistä kuoli.

Hurghadan puukotusiskussa perjantaina loukkaantuneet turistit ovat vakaassa tilassa sairaalassa, kertoi uutistoimisto AFP lauantaina.

Kaksi itävaltalaista ja yksi ruotsalainen loukkaantuivat Bella Vista -hotellissa tapahtuneessa hyökkäyksessä perjantai-iltana. Yksi hyökkääjistä kuoli ja toinen haavoittui.

Hurghada on myös suomalaisille tuttu rantalomakohde Punaisenmeren rannalla. Sinne järjestävät matkoja ainakin Finnmatkat ja Apollomatkat.

Suomen ulkoministeriö harkitsee Egyptiin matkustavien ohjeistuksen päivitystarvetta, kertoi ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen HS:lle lauantaina.

”Mitään välitöntä muutosta ei tehdä. Kuten aina vastaavissa iskuissa ja luonnonkatastrofeissa, harkitsemme tilannetta ja konsultoimme suurlähetystöä, muita maita sekä matkanjärjestäjiä mahdollisesta tarpeesta muuttaa matkustustiedotetta”, hän sanoo.

Suomalaisturistien kesken tilanne on paikan päällä rauhallinen, kertoo Finnmatkojen viestintäpäällikkö Julia Melnik HS:lle.

”Lähetimme kaikille eilen tapahtuneesta tekstiviestit, ja tänään oppaamme ovat kiertäneet hotelleilla vastaamassa asiakkaiden kysymyksiin. Järjestämme ylimääräisiä päivystyksiä, ja asiakkaat saavat vaihtaa kokemuksia oppaiden kanssa. Lomailu jatkuu normaalisti.”

Hurghadassa on Finnmatkojen kautta parhaillaan 172 asiakasta, Melnik kertoo. Hotelli, jossa puukotus tapahtui, ei kuulu Finnmatkojen ohjelmistoon. Yksi matkatoimiston kautta lennot ostanut henkilö majoittui hotellissa, ja hän on kunnossa, kertoo Melnik.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Egyptin turismista vastaava ministeri Hisham Zazou sanoi lauantaina Hurghadassa vieraillessaan, että alustavien tutkimusten perusteella hyökkääjät toimivat yksin eivätkä osana suurempaa organisaatiota. Zazou kutsui hyökkäystä amatöörimäiseksi. Aseina miehillä on ollut veitsi tai veitsiä sekä ilma-ase.

”Jos joku haluaisi osoittaa, että tämä on ollut osa jonkin terroristiryhmän toimintaa, hyökkäys olisi sellaiseksi aika amatöörimäinen. Jos joku haluaa järjestää mahdollisimman kauhistuttavan tapahtuman, hän ei käyttäisi siihen veistä”, Zazou sanoi AFP:n mukaan.

Aiemmin kerrottiin, että toisella hyökkääjistä olisi ollut jonkinlainen itsemurhaliivi. Uutistoimisto AFP:n mukaan liiviä ei kuitenkaan tiettävästi ole ollut.

Toinen kahdesta hyökkääjästä surmattiin, kertoo Egyptin sisäministeriö. Toinen hyökkääjä on poliisin hallussa.

Hyökkääjät saapuivat rantahotelliin mereltä. Britannian yleisradio BBC:n viranomaislähteiden mukaan hyökkäyksen motiivina oli turistien sieppaaminen.

Brittilehti Independent ja BBC kertovat nimettömiin lähteisiin viitaten, että hyökkääjillä olisi ollut näkyvillä Isisin mustavalkoinen lippu.

Hotellissa majoittunut norjalainen Jon Torp kertoi norjalaislehti VG:lle uutistoimisto Reutersin mukaan, että hän kuuli ainakin 24 laukausta hyökkääjien liikkuessa hotellissa. Myös hän viittasi Isisin mustaan lippuun.

”Olin huoneessani, kun kuulin jonkun huutavan. Näin parvekkeelta miehen heiluttavan mustaa lippua, jossa oli valkoista tekstiä. Hän huusi kovaan ääneen”, Torp kertoi.

Finnmatkojen Melnik kertoo, että Egyptin kohteiden kysyntä on ollut laskussa jo ennen perjantain tapahtumia.

”Egypti on ollut jo vuosia suosittu kohde suomalaisten keskuudessa, mutta turvallisuustilanne on vaikuttanut matkustusintoon”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat