Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katupartiot hämmentävät Joensuussa: ”Tyttären äitinä olen välillä huolissani” – ”En usko, että tästä puhutaan kesällä”

Äärioikeistolaisten Soldier of Odin -nuorukaisten ilmoitus partioista valkoisten suomalaisten turvallisuuden varmistamiseksi on lyönyt monet ällikällä Joensuussa.

Kotimaa
 
Öiset katupartiot hämmentävät joensuulaisia
Öiset katupartiot hämmentävät joensuulaisia
Äärioikeistolaisten nuorukaisten katupartiot ihmetyttävät Joensuussa. Harva on havainnut järjestyshäiriöitä, mutta ilmassa on siilti epävarmuutta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Tausta

Katupartio puhuttaa

Tammikuun alkupäivinä tuli julki, että ”isänmaallinen, valkoisen Suomen puolesta taisteleva” Soldiers of Odin -kerho on aloittanut katupartioinnin muutaman muun paikkakunnan lisäksi myös Joensuussa. Järjestö hakee uusia jäseniä.

Kerholla on kytköksiä uusnatsien Suomen vastarintaliikkeeseen. Useat kerhon vaikuttajista ovat tuomioita saaneita pikkurikollisia.

Poliisin ylijohto on hyväksynyt katupartiot, kunhan ryhmät eivät riko lakia. Suojelupoliisi on kuitenkin arvioinut ilmiön olevan jossain määrin huolestuttava. Myös sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan partioihin liittyy piirteitä, jotka eivät lisää turvallisuutta.

”Kaikki ihmettelevät. Ollaan vähän kuulolla, että onko kyseessä joku teiniporukka.”

Joensuulaisen kulttuurikapakan pöydässä kiteytyy monen kaupunkilaisen tunnelma katupartioista, jotka ovat nousseet keskustelunaiheeksi maan hallitusta myöten.

Äärioikeistolaisten Soldier of Odin -nuorukaisten ilmoitus iltamyöhäisistä partioista valkoisten suomalaisten turvallisuuden varmistamiseksi on lyönyt monet täällä ällikällä.

Kalle Koponen
Kauppakeskuksessa Joensuussa lämmitellyt Mustafa Ali Hashim on harmissaan, että jotkut suhtautuvat maahanmuuttajiin vihamielisesti.
Kauppakeskuksessa Joensuussa lämmitellyt Mustafa Ali Hashim on harmissaan, että jotkut suhtautuvat maahanmuuttajiin vihamielisesti.

Useimmat kokevat, että kaupunkilaisten turvallisuus ei ole uhattuna.

”Grillijono on ainoa, jota olen aina vältellyt iltaisin”, sanoo syntymäpäiväänsä pöydässä kilistelevä sosiaalialan työntekijä Susanna Nevalainen.

Mutta toisaalta, tämä on kaksipiippuinen juttu, Joensuussa tavataan sanoa. Puhutaan raiskaustapauksista.

”Teini-ikäisen tyttären äitinä olen välillä huolissani”, Nevalainen sanoo. Koko pöytäseurue on sitä mieltä, että olisi hyvä, jos joku puuttuisi tilanteeseen, jos ongelmia tulee.

Joensuun katukuva on illalla hiljainen. Pakkanen narskuu, torin reunoilla on pari kioskia, kebabia ja karjalanpiirakkaa saatavissa sulassa sovussa.

Poliisin maija lipuu hitaasti lähes tyhjällä kävelykadulla. Parinkymmenen asteen pakkanen näyttää pitävän katupartiot sisällä.

Torin taksirivistö hörhöttää pakokaasupilvessä odottamassa aamuyön ruuhkaa ravintoloiden sulkeutuessa.

Kalle Koponen
Rainer Hyttinen, Tarja Tikka ja Susanna Nevalainen keskustelevat joensuulaisessa kulttuurikapakassa paikallisten ulkomaalaisvihamielisten nuorukaisten aloittamista katupartioista.
Rainer Hyttinen, Tarja Tikka ja Susanna Nevalainen keskustelevat joensuulaisessa kulttuurikapakassa paikallisten ulkomaalaisvihamielisten nuorukaisten aloittamista katupartioista.

Maahanmuuttajia on silmiinpistävän vähän.

”Jos minulla olisi kapakkaikäinen tytär, jonka Odinin porukat pelastaisivat, olisin kyllä kiitollinen”, sanoo Tarja Tikka, kun pöydässä jatketaan pohdintaa maahanmuuttajista.

Ajatukset kouluja käyneitten ja hyvinvoivien ihmisten pöydässä häilyvät epämääräisen pelon ja arkirealismin välillä.

”Maahanmuuttajat ovat vähän pelottavia. Pelottavia sen takia, että me ei tiedetä, mitä ne on”, Nevalainen sanoo.

”Toisaalta, en edes muista koska olisin viimeksi nähnyt tummaihoisen ihmisen.”

Ilman kirjoituksia Facebookissa ja lehdistössä koko ongelmaa ei olisi seurueelle olemassa.

”En usko, että tästä enää kesällä puhutaan mitään”, Rainer Hyttinen sanoo.

Kalle Koponen
Jatko-opintojaan tekevä afrikkalaisnainen tuntee olonsa uhatuksi Joensuussa, eikä halua esiintyä julkisuudessa niellään ja kasvoillaan.
Jatko-opintojaan tekevä afrikkalaisnainen tuntee olonsa uhatuksi Joensuussa, eikä halua esiintyä julkisuudessa niellään ja kasvoillaan.

Osalle jupakka on myrsky vesilasissa, toisille jotain vähän enemmän. Rantakylän lähiössä afrikkalainen nainen kertoo, että perheeseen on luikerrellut astetta todellisempi pelko.

”Emme avaa ovia enää vieraille. Jos ystävät ovat tulossa, heidän on soitettava etukäteen. Pelkkään koputukseen emme avaa”, kertoo nainen, joka pelkää liikaa antaakseen nimeään julkaistavaksi.

Asenne muuttui ennen uuttavuotta, kun nainen istui bussissa. Tekstariin uppoutuneena hän säikähti suunniltaan, kun suurikokoinen suomalaismies löi pysäkillä nyrkillä ikkunaan hänen kohdallaan.

”Mies irvisti ja teki selväksi, että hän halusi viestiä juuri minulle”, yliopistossa tohtoriopintoja suorittava nainen kertoo.

”Pelottavinta oli ehkä se, että bussissa oli parikymmentä tavallista ihmistä, jotka kaikki tuijottivat minua. He näkivät, mitä tapahtui, ja tuijottivat hiljaa. Minun kulttuurissani olisi alkanut hirmuinen älämölö, kun kaikki olisivat sännänneet pystyyn ja alkaneet selvittää, mitä häirikkö oikein meinaa.”

”Nyt tiedän, että asun todella vieraassa maassa.”

Nainen puhuu vastahakoisesti, koska pelkää rasistien tunnistavan hänet ja tekevänsä jotain pahempaa.

”Puhumme asioista vain perheen parissa ja teemme suunnitelmia miten menetellään, jos tulee joku tilanne.”

Tärkeintä on pysyä hiljaa.

”Jos puhut liikaa, et ole turvassa.”

Tieto Soldiers of Odin -ryhmän ilmaantumisesta on levinnyt nopeasti Rantakylän maahanmuuttajakortteleissa.

Keskustan kadulta on kuitenkin helppo löytää kantasuomalaisia, jotka suhtautuvat rasisteihin kriittisesti.

”Katupartioiden perusidea on estää levottomuuksia, mutta sehän juuri aiheuttaa niitä”, sanoo Jokke Saharinen.

”Luulen, että asia saadaan kaupungissamme hyvin nopeasti kondikseen, poliisikin on sanonut vahvasti, ettei se kuulu kaupungin kuvaan.”

”Suvakiksi” tunnustautuva Noora Mitrunen sanoo pelkäävänsä enemmän katupartioitsijoita kuin ulkomaalaisia.

”Kyllähän ulkomaalaiset tekevät tilastollisesti enemmän erityisesti seksuaalirikoksia, joten ihmisten pelko on ymmärrettävää, mutta katupartiot eivät ole ratkaisu.”

Katupartiot kuohuttavat Suomessa - Vääksyn partio karttaa ääriaineksia
Katupartiot kuohuttavat Suomessa - Vääksyn partio karttaa ääriaineksia
HSTV käy läpi, mitä kaikkia katupartioita Suomessa liikkuu. Osa niistä nojaa ääriliikkeisiin, osa ei halua olla niiden kanssa tekemisissä. Yksi jälkimmäistä mallia olevista on Asikkalan Turva ry.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat