Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käräjäoikeuksien määrästä edessä kova vääntö – hallituksen esitys karsinnasta tulossa lähiaikoina

Hallituslähteiden mukaan vastedes käräjäoikeuksia saattaisi olla ”yli 17”. Nyt niitä on 27.

Kotimaa
 

Käräjäoikeuksien määrästä on odotettavissa kova vääntö. Korkeimman oikeuden entisen presidentin Pauliine Koskelon mukaan käräjäoikeuksia pitäisi karsia, mutta esimerkiksi Suomen tuomariliitto vastustaa sitä.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ei sunnuntaina halunnut kommentoida Koskelon ehdotusta, mutta hänen esikunnastaan kerrottiin, että hallituksen esitys käräjäoikeuksien karsinnasta on tulossa ihan lähiaikoina.

Oikeusministeriön työryhmä ehdotti viime keväänä, että käräjäoikeuksia olisi vastedes nykyisten 27:n sijaan joko 17 tai 14. Toimipaikkojen määrä vähenisi 56:sta 33:een. Käräjäoikeuksia karsittiin jo vuonna 2010 puoleen entisestä.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan uuden kompromissiesityksen mukaan käräjäoikeuksia olisi vastedes ”yli 17”, mutta nykyistä vähemmän. Lukema olisi siis lähellä maakuntien tai itsehallintoalueiden määrää.

Uudistuksen tarkoitus olisi vahvistaa alioikeuksia, jolloin myös valittaminen ylempiin oikeusasteisiin vähenisi.

Koskelon mukaan nykyistä suuremmissa käräjäoikeuksissa työt voitaisiin organisoida paremmin ja byrokratia vähenisi. Päämääränä olisi myös rikos- ja riita-asioissa käsitellä näyttö Ruotsin malliin vain yhden kerran, ja myös tietotekniikkaa ja etäyhteyksiä hyödynnettäisiin.

Käräjäoikeuksien yksioikoista vähentämistä vastustivat jo keväällä Tuomariliiton lisäksi Lakimiesliitto ja Asianajajaliitto.

Myös korkeimman oikeuden uusi presidentti Timo Esko arvioi viime vuoden lopulla Savon Sanomien haastattelussa, että Suomen käräjäoikeuksien verkosto on jo nyt harva verrattuna maan pinta-alaan.

Suomen maantieteelliseen laajuuteen vetoaa myös Tuomariliiton puheenjohtaja Kimmo Vanne, jonka mukaan nykyistä harvempi käräjäoikeuksien verkko tuskin toisi säästöjä etäisyyksien kasvaessa. ”Esimerkiksi valtion kustantaman oikeusavun hinta nousisi, kun laskutus tulisi auton ratissa istumisesta eikä asianajamisesta”, Vanne sanoo.

Vanne arvostelee myös sitä, ettei vaikutuksia hovioikeuksien piirirajoihin ole otettu huomioon. ”Nyt olisi syytä hyllyttää käräjäoikeuksien karsinta-asia ja tehdä ensin kokonaisarviointi”, Vanne vaatii. Hovioikeuksia on nyt viisi.

Jos esimerkiksi Länsi-Uudenmaan ja Espoon käräjäoikeudet yhdistettäisiin, siitä seuraisi muutoksia hovioikeuksien piirirajoihin, sillä toinen kuuluu Turun hovioikeuteen ja toinen Helsingin hovioikeuteen.

Muuten Vanne yhtyy pitkälti Koskelon arvioihin oikeusvaliton kehnosta tilasta.

”Meidän mielestämme Koskelo on oikeissa siinä, että ensin pitäisi miettiä, miten oikeuslaitosta kehitetään ja miten uudistuksilla voitaisin vähentää kustannuksia ja tehostaa toimintaa. Nythän tehdään ensin määrärahaleikkaukset”, Vanne toteaa.

Käsittelyaikojen pidentyminen on Vanteenkin mukaan jo vaarantanut oikeusturvaa, mutta toinen vaihtoehto on käyttää yhtä juttua kohti vähemmän aikaa, mikä taas heikentää laatua.

”On ihan älytöntä, jos hovioikeus joutuu käsittelemään muutoksenhakuja, jotka johtuvat vain liiallisesta työpaineesta johtuvista virheistä. Niitä voi sattua kokeneellekin tuomarille”, Vanne sanoo.

”Ihan selvä” Vanteen mukaan on myös se, että tuomarien koulutusta tulisi lisätä, samoin heidän mahdollisuuksiaan osallistua siihen. Etäyhteyksiäkin hän kannattaa, mutta ei niillä käräjäoikeuksien karsintaa voisi korvata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat