Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvilomamatkan ehtii vielä varata – matkatoimistoissa käy nyt kova kuhina

Aurinkokohteiden ohella myös kaupunkilomat ovat kysyttyjä.

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Kyyröjen perhe lähti sunnuntaina kuukaudeksi Thaimaahan, minkä jälkeen he jatkavat vielä Malesiaan ja Singaporeen. Aiemmin perhe on ostanut myös valmismatkoja, mutta tällä kertaa loma suunniteltiin itse, Marko Kyyrö kertoo.
Kyyröjen perhe lähti sunnuntaina kuukaudeksi Thaimaahan, minkä jälkeen he jatkavat vielä Malesiaan ja Singaporeen. Aiemmin perhe on ostanut myös valmismatkoja, mutta tällä kertaa loma suunniteltiin itse, Marko Kyyrö kertoo. Kuva: Mika Ranta / HS

Matkatoimistoissa käy nyt kuhina. Talvi- ja kesäkauden matkoja on myyty paikoin jo enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Esimerkiksi Aurinkomatkat kertoo, että se on myynyt talvimatkoja jo kymmeneksen ja kesämatkoja neljänneksen enemmän kuin vuosi sitten.

”Talvikauden lomakohteista Thaimaan ja Kanariansaarten lomakohteet sekä Dubai ovat tämän talven suosituimpia kohteita. Talvikauden matkoista on myyty jo reilu 80 prosenttia”, sanoo Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Annina Metsola.

Tammikuussa matkamyynti on perinteisesti vilkasta, ja myyntiä vauhdittavat etenkin ensi viikolla käynnistyvät Matkamessut. Tjäreborg myi viime viikolla matkoja ”moninkertaisesti enemmän” kuin ennen joulua. Verkkomatkatoimisto E-bookersin myynti hypähti vuodenvaihteen jälkeen 40 prosenttia. Finnmatkoista joulukuun lopulta helmikuulle kestävää myyntisesonkia kuvaillaan jopa vuoden ”pääsesongiksi”.

”Tammikuussa tehdään paljon kauppaa mutta myös joulun välipäivinä. Pyhät ovat hyviä kauppapäiviä, kun perheet ovat samaan aikaan koolla – alustavat lomapäivämäärät lyödään lukkoon, varataan kesän ja ehkä jopa seuraavan talven matkoja”, kertoo viestintäpäällikkö Julia Melnik Finnmatkoista.

Suomen suurimmat matkatoimistot myyvät perinteisiä valmismatkoja pariinkymmeneen maahan. Kestosuosikkeja ovat Kreikan saaret, Turkki ja Kanaria, mutta kiinnostus on lisääntynyt myös esimerkiksi Kroatiaa ja Bulgariaa kohtaan. Myös risteilyt Välimerelle ja Karibialle myyvät.

Kaikkiaan kohdemaita on kuitenkin paljon enemmän. Suomalaiset myös ostavat matkansa aiempaa useammin muissa EU-maissa toimivista matkatoimistoista. Tarkkoja lukuja ilmiöstä ei kuitenkaan ole, sanoo toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti Suomen matkatoimistoalan liitosta (Smal).

”Matkailu on ihanteellinen toimiala tällaiseen crossboarder-kauppaan. Suomi on yllättävän pitkään pysynyt omana saarekkeenaan, vaikka Keski-Euroopassa se on jokapäiväistä: hollantilaiset ostavat belgialaisilta ja belgialaiset ranskalaisilta”, Mäki-Fränti sanoo.

Suomessa vaikuttavat esimerkiksi ruotsalais-norjalainen verkkomatkatoimisto Ticket sekä tanskalainen Albatros Travels. Vuonna 2013 Suomen-myyntinsä aloittanut Albatros Travels ei paljasta suomalaisasiakkaittensa määrää mutta kertoo sen ”kasvavan hyvää vauhtia”.

”Meillä on hirveästi erilaisia matkapaketteja, joita tuomme hiljalleen suomalaisille markkinoille – safareja Etelä-Afrikassa ja jokiristeilyjä Euroopassa”, sanoo yrityksen Suomen-maajohtaja Jaana Aalto Sørensen.

Valinnanvara lomakohteissa vaihtelee maittain, mutta suuret, kansainvälisiin konserneihin kuuluvat matkatoimistot pitävät tarjontansa eri Pohjoismaissa kutakuinkin samana. Näin kertoo tekevänsä esimerkiksi Tui Nordiciin kuuluva Finnmatkat.

”Meillä on samat kohteet muiden pohjoismaalaisten kanssa. Ruotsista, jossa volyymit ovat suuria, lentoja voi kuitenkin olla paljon enemmän”, viestintäpäällikkö Melnik sanoo.

Mika Ranta / HS
Hyvinkäällä asuva Hakan Ekmen lensi sunnuntaina lastensa Aidan, 6, ja Oskarin, 2, kanssa Istanbuliin. Ekmen kertoo, ettei osta valmismatkoja, sillä lentojen ja majoituksen hintoja vertailemalla voi säästää kuluissa.
Hyvinkäällä asuva Hakan Ekmen lensi sunnuntaina lastensa Aidan, 6, ja Oskarin, 2, kanssa Istanbuliin. Ekmen kertoo, ettei osta valmismatkoja, sillä lentojen ja majoituksen hintoja vertailemalla voi säästää kuluissa.

Suomalaiset näyttävät olevan pohjoismaalaisittain poikkeuksellisen innokkaita kaupunkilomailijoita. Tjäreborgin ja sen sisaryhtiöiden asiakaspaneelikyselyn perusteella yli neljännes suomalaisista vastaajista olisi kiinnostunut ensi kesänä ensisijaisesti kaupunkilomasta. Ruotsissa osuus oli kuusi prosenttia.

Suosittuja kevään kaupunkikohteita ovat esimerkiksi Lontoo, Budapest, Barcelona, Praha ja Rooma, listaa Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

Matkat varataan yhä myöhemmin, kun lentoja ja hotelleja saa lyhyellä varoitusajalla. Poikkeuksena ovat talvilomaviikot ja pääsiäinen, joille myydään lomia jo vuotta etukäteen. Talvilomaviikkojen matkat on jo pitkälti myyty. ”Talvilomat ovat isoja sesonkeja, jotka myyvät nopeasti loppuun. Mutta etenkin he, jotka pystyvät joustamaan matkan ajankohdassa, varailevat yhä talven lomia”, Mäki-Fränti sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat