Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhoisa savi syövyttää rakennuksia ja tappaa kaloja – Erikoistutkija: Riskialueita selvästi luultua enemmän Suomessa

Pinta- ja pohjavesille, kaloille ja rakentamiselle haitallisia riskialueita on koko rannikolla, myös Etelä-Suomessa.

Kotimaa
 

FaktaMuinaista merta

  Rikkipitoinen sulfidisavi on kerrostunut muinaisen Litorinameren alueelle 4 500–7 500 vuotta sitten. Suomen esiintymät ovat Euroopan laajimmat.

  Kun savi joutuu tekemisiin hapen kanssa, muodostuu rikkihappoa, joka liuottaa maaperästä metalleja. Happamat maat voivat huuhtoutua vesistöihin, tappaa kaloja ja syövyttää rakennusmateriaaleja.

Rannikkoseutujen maaperään vuosituhansia sitten kerrostunut maalaji, sulfidisavi, on Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) mukaan yksi Suomen pahimmista ympäristöongelmista. Se heikentää vesien tilaa, aiheuttaa kalojen massakuolemia, köyhdyttää luontoa ja syövyttää rakennusmateriaaleja.

Rikkipitoisen saven synnyttämiä happamia sulfaattimaita on pidetty ongelmana ennen kaikkea länsirannikolla, jossa rannikkovesien tila on kehno. Ainakin 30 Pohjanmaan vesistöä on heikossa kunnossa sulfidisaven aiheuttamien happamuus- ja metallihaittojen vuoksi. Suomi ei ole pystynyt täyttämään Länsi-Suomessa EU-direktiivin vaatimuksia vesien hyvästä tilasta määräaikaan eli vuoteen 2015 mennessä. Valmista ei tule vielä vuoteen 2021 mennessäkään.

Sulfidisavea on pitkin rannikkoa itäisimmästä Suomesta lähtien, mutta etelässä maalajiin ei ole juuri kiinnitetty huomiota.

Gtk:n erikoistutkijan Peter Edénin mukaan riskialueita on selvästi luultua enemmän ja myös Etelä-Suomessa. Ongelmamaita on Edénin arvion mukaan kaikkiaan jopa 500 000 hehtaaria. Kartoitus on kesken, ja huonoiten riskialueet tunnetaan etelärannikolla. Ne olisi Edénin mielestä tarpeen selvittää.

”Etelä-Suomessa rakennetaan paljon. Rakentamisen yhteydessä olisi syytä selvittää maaperän laatu, jotta ei tule ongelmia jälkikäteen. Viranomaisten pitäisi kuitenkin tietää, missä maaperän laatu on syytä selvittää.”

Ongelmaksi sulfidisavi on tullut maiden kuivatuksen, ruoppausten, ojitusten ja rakennustöiden yhteydessä.

Luonnontilassa rikkipitoinen maa ei aiheuta haittoja. Ongelmia syntyy, kun aiemmin veden kyllästämät kerrostumat ovat joutuneet hapellisiin oloihin pohjaveden pinnan yläpuolelle. Muodostuu rikkihappoa, joka irrottaa maaperästä metalleja. Sade- ja sulamisvesien mukana ne voivat päätyä vesistöihin ja tappaa kaloja ja muita liöitä.

”Ongelmia syntyy, kun ihminen laskee kerralla veden pintaa metritolkulla”, Edén sanoo.

Ihminen voi aiheuttaa tietämättään paikallisia ongelmia esimerkiksi ojituksen tai maankaivuun yhteydessä. Edénin mukaan pienveden tila voi heikentyä, jos lähellä olevista maista pienikin osa on happamia sulfaattimaita. Ruskeanharmaita savikerroksia voi olla hyvin lähellä pintaa, jo puolen metrin syvyydessä.

Ympäristöhaitat syntyvät kuitenkin useimmiten isojen massojen siirtojen yhteydessä.

Sulfidimaita on muun muassa Haminan ja Vaalimaan välisellä E18-moottoritietyömaalta, jossa valumavedet ohjataan käsittelyyn, jotta happamat vedet eivät pääsisi läheiseen taimenpuroon. HS kertoi työmaan uhkaamasta purosta sunnuntaina.

Myös Espoon Suurpelto on entistä merenpohjaa. Maaperän happamuus jouduttiin ottamaan huomioon rakennusmateriaaleissa, sillä sulfidisavi syövyttää betonia ja terästä.

Ensimmäinen hanke, jossa viranomaiset vaativat ennakkoon toimia sulfidisaven vuoksi, oli 2014 valmistunut Vaasan ohitustie. Kaikki liikuteltavat sulfidimassat oli käsiteltävä työmaalla.

Sulfidisaven haitat ovat olleet tiedossa jo 1960-luvulla, mutta torjuntaan antoivat kunnon sysäyksen vasta talven 2006–2007 kalakuolemat Pohjanmaalla.

Tieto ja neuvonta sekä maankäyttötapojen, etenkin kuivatus- ja salaojitustapojen, muutokset ovat Edénin mukaan tärkeimmät keinot haittojen ehkäisemiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat