Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Suomessa talvehtivien vesilintujen määrä kasvanut ilmastonmuutoksen vuoksi

Kotimaa
 
Juha Metso
Esimerkiksi telkän talvikannat ovat runsastuneet monikymmenkertaisesti suhteessa Suomessa pesivän kannan kokoon.
Esimerkiksi telkän talvikannat ovat runsastuneet monikymmenkertaisesti suhteessa Suomessa pesivän kannan kokoon. Kuva: Juha Metso

Ilmastonmuutos lisää Suomessa talvehtivien vesilintujen määrää, kertoo Helsingin yliopisto tiedotteessaan.

Yliopiston tutkimuksen mukaan Suomessa talvehtivien vesilintujen määrä on lisääntynyt 1980-luvulta lähtien nopeammin kuin pesimäkannanmuutosten perusteella voisi olettaa.

Esimerkiksi tukkasotkan, telkän ja kala- ja harmaalokin talvikannat ovat kasvaneet monikymmenkertaisesti suhteessa Suomessa pesivän kannan kokoon.

Talvehtivien vesilintujen määrän kasvu johtuu todennäköisesti ilmastonmuutoksen vuoksi vähentyneistä ankarista jäätalvista.

Kun vesistöt pysyvät talvellakin avoimina, avovedestä riippuvaiset vesilinnut pystyvät talvehtimaan lähempänä pohjoisia pesimäalueitaan.

”Lämmenneiden talvien takia Suomella on yhä suurempi vastuu talvehtivien vesilintujen suojelusta. Tämä tulisi ottaa huomioon muun muassa suojelualueiden suunnittelussa ja metsästyssäädöksissä”, sanoo Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkija Kalle Meller tiedotteessa.

Yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin 27 osittaismuuttajan talvi- ja pesimäkantoja Suomessa vuosina 1987–2011 Luomuksen koordinoimiin ja vapaaehtoisten lintuharrastajien tekemiin laskentoihin perustuen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat