Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz puoluesihteereille: Haaveet listavaalista pitää heti haudata

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) kehottaa puoluesihteereitä torjumaan kaavailut listavaalista. Puoluesihteereiden pitää kertoa kantansa asiasta hallitukselle helmikuun puoliväliin mennessä.

Kotimaa
 
Jussi Helttunen
Kansanedustaja Ben Zyskowicz.
Kansanedustaja Ben Zyskowicz. Kuva: Jussi Helttunen

Kokoomuksen keskeinen vaikuttaja, kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) kehottaa puoluesihteereitä torjumaan kaavailut niin sanotuista pitkistä listoista eli listavaalista tulevissa maakunta- tai muissa vaaleissa.

”Itsehallintouudistuksen kummallisena sivutuotteena on jälleen kerran aloitettu keskustelu vaalijärjestelmämme uudistamisesta. Hanke niin sanotuista listavaalista on kuolleena syntynyt ja asialle pannun puoluesihteerityöryhmän tulee haudata se mahdollisimman pian”, sanoo Zyskowicz maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Itsehallintoalue- ja sote-uudistusta valmisteleva hallituksen reformiministerityöryhmä on pyytänyt puoluesihteereiltä kantaa vaalijärjestelmän uudistamisesta helmikuun puoliväliin mennessä. Samalla heidän pitää ottaa kantaa listavaalijärjestelmään, jollainen on käytössä muun muassa Ruotsissa. Lue uutinen aiheesta tästä.

Listavaaleissa äänestäjä ei äänestä yksittäistä ehdokasta vaan puoluetta ja puolueen valmista ehdokaslistaa. Ruotsissa kukin puolue päättää omalla tyylillään, missä järjestyksessä ehdokkaat ovat listalla. Suomen nykyjärjestelmässä kansalaiset valitsevat läpimenijät puolueiden asettamista ehdokkaista.

”Listavaalijärjestelmä merkitsee kansalaisten valinnanmahdollisuuksien ja vaikutusvallan kaventamista. Se etäännyttää äänestäjät valituista edustajista. Se merkitsee sitä, että poliitikot valitsevat uudet poliitikot. Se merkitsee myös puoluejohtojen aseman vahvistumista entisestään, kun niin sanotut toisinajattelijat voidaan helposti vaihtaa uusiin edustajiin”, Zyskowicz sanoo.

Zyskowiczin mukaan kaikissa vaalijärjestelmissä – myös nykyisessä – on omat heikkoutensa, mutta listavaalijärjestelmä ei ole tähän oikea ratkaisu. Perusteluksi pitkien listojen puolesta ei hänen mielestään käy myöskään se, että monissa muissa maissa kansalaiset eivät ole koskaan päässeet valitsemaan eri ehdokkaiden väliltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat