Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumipyry tuomassa erittäin huonon ajokelin – tuuli lisää pakkasen purevuutta

Lunta ennustetaan kertyvän 10–20 senttiä, eniten lunta satanee Kaakkois-Suomeen.

Kotimaa
 
Pipot päähän – pureva viima iskee
Pipot päähän – pureva viima iskee
Vaikka pakkanen on etenkin Etelä-Suomessa lauhtunut, jopa myrskypuuskiin yltävä tuuli pitää kylmän iholla. Yhdessä lumisateen kanssa syntymässä on melkoinen myräkkä. HS:n meteorologi Jesse Heikkilä hytisee Sanomatalon tuulisella 9. kerroksen terassilla ja kertoo lähipäivistä.

Voimakas tuuli ja sen pöllyttämä uusi lumi tekevät tiistain ajokelistä erittäin huonon Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Maan eteläosiin on luvassa huonoa ajokeliä, ennustaa Ilmatieteen laitos.

”Se on pakkaslunta, sellaista höttöä, joka pölisee eli vaikeuttaa tieliikennettä”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Niko Tollman kuvaa keliolosuhteita.

Saderintama etenee etelästä kohti Keski-Suomea ja sen ennustetaan olevan voimakkaimmillaan tiistai-illan ja keskiviikkoyön aikana. Eniten lunta satanee Kaakkois-Suomeen. Lunta tulee Keski-Suomessa luultavasti Jyväskylän seudulla asti, ja Pohjois-Pohjanmaallakin saattaa tulla joitain kuuroja.

Lunta ennustetaan kertyvän 10–20 senttimetriä keskiviikkoon mennessä. Tuulen kinostamana lunta saattaa kertyä paikoin paksummaltikin.

Voimistunut tuuli lisäsi jo maanantaina pakkasen purevuutta Etelä-Suomessa, vaikka lämpötila oli lauhtunut huomattavasti viime viikosta. Helsingissä maanantaina päivällä tuuli ylsi puuskissa noin 15 metriin sekunnissa keskituulen ollessa noin 10 metriä sekunnissa.

”Tuuli lisää lämmön haihtumista esimerkiksi iholta, joten ilma tuntuu kylmemmältä kuin on”, Tollman sanoo.

Tiistain vastaisena yönä tuuli yltyy entisestään puhaltaen puuskittain jopa 20 metriä sekunnissa. Tuuli voi yltää puuskissa jopa myrskylukemiin, mikä tarkoittaa yli 20 metrin sekuntinopeutta.

”Tuulisinta on etelärannikolla ja itärajalla. Lähelle myrskypuuskia voidaan mennä myös osassa Keski-Suomea. Länsirannikolla puuskat eivät ole niin kovia”, sanoo Helsingin Sanomien meteorologi Jesse Heikkilä.

Lumisateet heikkenevät keskiviikkoiltaa kohden, ja sen jälkeen sää kylmenee eteläisessä ja keskisessä Suomessa. Keskiviikoksi ennustetaan koko maahan vähintään 10-asteen pakkasia.

Lappiin saakka alkuviikon myllerrykset eli tuuli ja lumisade eivät ylety. Maanantaina Lapissa on tyyntä tai tuuli on hyvin heikkoa. Pakkasta siellä on alueesta ja pilvisyydestä riippuen 20–35 astetta. Tuulen ennustetaan pysyvän heikkona, ainoastaan Meri-Lapissa tuuli voimistuu keskiviikkona kohtalaiseksi, koska Perämerelle ennustetaan kovaa tuulta.

Emmi Tulokas / Lehtikuva
Turistien pakkaspukeutumista Helsingin keskustassa 7. tammikuuta.
Turistien pakkaspukeutumista Helsingin keskustassa 7. tammikuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat