Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisiylijohtaja harmittelee lausuntoaan katupartioinnista – ”Olisi pitänyt tuomita suoremmin”

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen korostaa, ettei poliisi hyväksy rasistista, rikollista tai muuten yhteiskuntarauhaa rikkovaa motiivia katupartioinnille

Kotimaa
 
Poliisiylijohtaja: Muukalaisvastaisille katupartioille tiukka ei
Poliisiylijohtaja: Muukalaisvastaisille katupartioille tiukka ei
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisin viestintä turvapaikanhakijoita koskevissa asioissa ei ole onnistunut. Parempaan pyritään. Toimittaja Laura Halminen HS. Kuvaus Terhi Liimu HS.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mielestä poliisi ei ole täysin onnistunut viestinnässään turvapaikanhakijatilanteen suhteen alkuvuonna.

”Keskusteluilmapiiri on nyt hyvin tunnelatautunut. Tarvitaan entistä enemmän herkkyyttä saada sanomansa oikein”, Kolehmainen sanoo.

Poliisihallituksessa on pohdittu viestintää viime päivinä yötä myöten: syinä ovat olleet Kolehmaisen oma lausunto katupartioista sekä Helsingin poliisin viestintä uudenvuodenaaton tapahtumista Helsingin ydinkeskustassa.

Rio Gandara / HS
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen

Katupartiot nousivat laajaan julkiseen keskusteluun vuoden alussa. Poliisiylijohtaja Kolehmaisen tulkittiin hyväksyvän myös Odinin soturit -nimellä esiintyvän ryhmän toiminta, vaikka siihen liittyy väkivaltarikostuomioita ja ulkomaalaisvastaisuutta.

Kolehmainen muistelee, että hänen lausuntoaan pidettiin varomattomana. Hän sanoo nyt, että oikeastaan se oli liian varovainen. Olisi pitänyt tuomita suoremmin.

”Poliisi on useaan otteeseen todennut, että Suomessa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen kuuluu yksiselitteisesti poliisille”, hän korostaa.

Loppuviikosta ja viikonloppuna Helsingin poliisilaitoksen päällystön viesti naisten ulkona tapahtuvasta ahdistelusta tulkittiin siten, että poliisi väittää asiaa uudeksi. Poliisilta ei myöskään löytynyt näyttöjä Senaatintorilla tapahtuneen ulkomaalaisten tekemän ahdistelun laajuudesta.

”Seksuaalirikokset julkisilla paikoilla eivät ole Suomessa uusi ilmiö. Ihmisen koskemattomuus on ehdoton, ja yksikin raiskaus on liikaa. Poliisin ensisijainen tehtävä on estää ne ennalta”, Kolehmainen huomauttaa.

Poliisia on syytetty sekä muukalaisvastaisuudesta että turvapaikanhakijoiden aiheuttamien ongelmien vähättelystä.

”Viestinnässä poliisi on nyt joukkojenhallintatilanteessa”, poliisiylijohtaja Kolehmainen vertaa. ”Kiviä sataa molemmilta puolilta.”

Kolehmaisen mukaan toimintaympäristö on muuttunut huomattavan paljon.

”Tilanne on aivan uusi, eikä se varmasti mene vuodessa ohi. Meidän on pakko satsata siihen.”

Muuttunut ympäristö on herättänyt huolta siitä, voiko poliisiin luottaa. Voi, vakuuttaa Kolehmainen.

”Ymmärrän niitä maahan saapuneita, joiden lähtömaissa poliisi on ollut väkivaltainen tai korruptoitunut. Meillä on iso haaste tehdä heillekin selväksi, että Suomessa poliisiin voi luottaa.”

Kolehmainen luottaa, etteivät yksittäiset kohut katupartioista tai ulkomaalaisten tekemän seksuaalisen ahdistelun laajuudesta horjuta perusluottamusta poliisiin.

”Otamme tilanteen vakavasti. Viranomainen ei voi valita puoltaan, vaan on kaikkien Suomessa olevien ihmisten yhteinen.”

Tämä koskee myös poliiseja ja heidän toimintaansa. Turvapaikanhakijoihin kohdistuvat asenteet poliisien kesken ovat kirjavat, eivätkä pelkästään myönteiset.

”Poliisia koskee poliisilain kohta, jonka mukaan virassa ja yksityiselämässä on käyttäydyttävä siten, ettei käyttäytyminen ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon”, Kolehmainen sanoo.

Sananvapautta ei kukaan halua rajoittaa.

”Laki antaa aika kovan velvoitteen myös yksityiselämän osalta hoitaa virkaa tinkimättömästi. Poliisilla on täysi nollatoleranssi rasismin ja muukalaisvihan suhteen. Käytännössä kaikki kuitenkin lähtee vuorovaikutustilanteesta, jonka on onnistuttava, vaikka sisimmässään olisi mitä mieltä hyvänsä.”

Öiset katupartiot hämmentävät joensuulaisia
Öiset katupartiot hämmentävät joensuulaisia
Äärioikeistolaisten nuorukaisten katupartiot ihmetyttävät Joensuussa. Harva on havainnut järjestyshäiriöitä, mutta ilmassa on siilti epävarmuutta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Katupartiot kuohuttavat Suomessa - Vääksyn partio karttaa ääriaineksia
Katupartiot kuohuttavat Suomessa - Vääksyn partio karttaa ääriaineksia
HSTV käy läpi, mitä kaikkia katupartioita Suomessa liikkuu. Osa niistä nojaa ääriliikkeisiin, osa ei halua olla niiden kanssa tekemisissä. Yksi jälkimmäistä mallia olevista on Asikkalan Turva ry.

Viime päivinä Suomeen on perustettu ainakin yksi uusi katupartiojoukko, joka ilmoittaa toimivansa yli viidellä suomalaisella paikkakunnalla. Osalla jäsenistä on yhteyksiä Suomen Sisuun.

Lisäksi maanantaina Perussuomalaiset nuoret ilmoitti kannattavansa katupartiotoimintaa.

Kolehmaisen mielestä katupartioille ei ole tarvetta. Päinvastoin: nyt poliisi joutuu kohdistamaan omaa toimintaansa niiden valvontaan.

”Asia on viestinnällisesti vaikea katupartioiden määrittelynkin kannalta. Ehkä minun olisikin syytä puhua vapaaehtoistoiminnasta. Jos yhteisen turvallisuuden suojelemisessa olisivat kaikki mukana, maahanmuuttajatkin, toiminta olisi hyvästä.”

Kolehmainen kuvailee aiempia esimerkkejä esimerkiksi venekerhojen tai asukasyhdistysten harjoittamasta vartiointityöstä. Hänestä Suomella on terveet perinteet.

”Toivoisin, että tällaista toimintaa järjestävät keskustelisivat viranomaisen kanssa, sopisivat asioista ja konsultoisivat.”

Tämä voisi koskea myös ulkomaalaisvastaisten tai muuten yhteiskuntarauhanvastaisten partioiden järjestäjiä.

”On ihan selvää, että poliisi ei katso hyvällä oman käden oikeutta. Jos he tulisivat juttusille, poliisilla olisi tilaisuus tehdä selväksi että rasistinen katupartiointi ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää. Katupartiointi ei saa lisätä turvattomuutta, aiheuttaa pelkoa kansalaisten keskuudessa tai olla suunnattuna jotakin ryhmää, kuten turvapaikanhakijoita, vastaan.”

Poliisihallitus ohjeistaa poliisilaitoksia katupartioista ja yhteistyöstä yhteisöjen ja alueiden asukkaiden kanssa vielä kuluvalla viikolla.

”Poliisi ottaa ryhmät seurantaansa ja puuttuu välittömästi havaitsemiinsa laittomuuksiin.”

Samalla nousee esiin myös viestintä.

”Meidän on pakko panostaa enemmän sosiaaliseen mediaan. Nopealla vastaamisella syntyviin keskusteluihin pystymme tekemään paljon ennaltaehkäisevää työtä.”

Myöhemmin maanantai-iltana Ylen A-Studiossa puhunut Kolehmainen toivoi myös poliisille lisää rahaa.

”Poliisi tarvitsee lisää resursseja, koska yleinen turvallisuustilanne on muun muassa turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymisen ja Pariisin terrori-iskujen takia muuttunut”, Kolehmainen sanoi.

Kolehmainen sanoi, että turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä on tuonut Suomeen yhden uuden ilmiön: joukolla häiritseminen.

”Helsingin poliisilaitos selvittää, kuinka laajaa se on”, Kolehmainen sanoi.

”Minulla ei ole tarkkaa tietoa siitä, miten laajana sitä on pidettävä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat