Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntojen hintaero on suurempi kuin koskaan

Kotimaa
 

Asuntojen hintaero pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä ei ole koskaan ollut niin suuri kuin nyt.

Sitran teemajohtaja Timo Lindholm nimeää hintaeron keskeisimmäksi työelämän jarruksi Suomessa.

”Melkein missä tahansa ammatissa muutto jostain muualta Helsingin seudulle on aikamoinen tappio, on kyseessä sitten omistusasuminen tai vuokra-asunto.”

Työvoiman liikkuvuutta Suomessa jarruttaa Lindholmin mukaan myös se, ettei lainsäädäntö oikein vieläkään tunne ja tunnusta muuta kuin kokoaikaisen työn.

”Näissä asioissa on korjaamisen varaa. Työ muuttuu enemmän ja enemmän projektimaiseksi, keikkamaiseksi, ja joku käyttää myös termiä yrittäjämäinen. Jokaisen tehdyn tunnin pitäisi olla työntekijälle kannattava.”

Ihmisten muuttohaluja työn perässä vie osaltaan työttömyystukijärjestelmä, joka passivoi.

”Jos olet pudonnut hyviltä ansioilta ansiosidonnaiselle, on aikamoinen riski panna se poikki ja lähteä vaikkapa yrittäjäksi”, Lindholm arvioi.

”Kun näin on, moni köllöttelee sen 500 päivää putkeen eikä sitten tahdo nousta enää mihinkään ammattiin eikä tekemiseen.”

Lindholm haluaa kannustaa Suomen hallitusta miettimään ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja yrittäjän starttirahan yhdistämistä.

Työssäkäyntialueita on laajennettu, ja työtä on pakko ottaa vastaan entistä kauempaa kotoa. Kilometrikorvausten ja päivärahojen verottomuus on kuitenkin ollut uhattuna.

”Meillä verotetaan työntekoa jo aika paljon, eikä työvoiman liikkuvuus ole sellaista kuin toivottaisiin. En lähtisi poistamaan näitä verotukia”, Lindholm linjaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat