Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mihin valtion rahat menevät? Paljonko työttömyys maksaa? HS:n budjettiselvitys paljastaa

Suomen talous ei ole kasvanut kolmeen vuoteen eikä kukaan odota kasvuihmettä tänäkään vuonna. Päinvastoin, kasvun suhteen Suomi kuuluu edelleen Euroopan rupusakkiin

Kotimaa
 

Hyvä lukija, edessäsi on HS:n perinteinen esitys valtion tuloista ja menoista vuonna 2016.

Valtion tulot ovat tänä vuonna noin 49 miljardia euroa. Uutta velkaa valtio ottaa 5,3 miljardia euroa. Se johtuu siitä, että tulot eivät riitä menoihin.

Suomen talous ei ole kasvanut kolmeen vuoteen eikä kukaan odota kasvuihmettä tänäkään vuonna. Päinvastoin, kasvun suhteen Suomi kuuluu edelleen Euroopan rupusakkiin. Vertailun esimerkiksi Ruotsiin jättäisi mieluiten tekemättä.

Velanottoon liittyy massiivinen poliittis-taloudellinen keskustelu. Jotkut ovat sitä mieltä, että pitkään jatkuneen laman oloissa kiivaampikin velkaantuminen olisi paikallaan talouskasvun tukemiseksi eli kysynnän elvyttämiseksi.

Velka ei kuitenkaan matalienkaan korkojen oloissa ole ilmaista. Valtion lainanhoitokulut ovat tänä vuonna 1,6 miljardia euroa. Summalla valtio maksaisi heittämällä esimerkiksi kokonaisen vuoden lapsilisät (1,4 mrd euroa). Lisävelkaantumisen esteenä ovat myös EU:n velkasäännöt, joita Suomi jo nykyisellään rikkoo.

Hallitus on luvannut, että velkaantuminen taittuu vaalikauden loppuun mennessä.

Valtion tuloista valtaosa, noin 83 prosenttia, on tietenkin verotuloja. Suurin potti tulee arvonlisäverosta, lähes 17 miljardia euroa. Alv:n korotus kummittelee poliittisessa keskustelussa jatkuvasti, niin nytkin. Veron kiristämisen suuri ongelma olisi, että se kurittaisi muutenkin vaisua kotimaista kysyntää.

Nykyisen hallituksen liikkumavara verotuksessa on muutenkin ollut melko pieni. Hallituspuolueet ovat moneen kertaan luvanneet, että kokonaisveroaste ei Suomessa enää nouse. Verotus on jo kansainvälisesti kireää.

Valtio kerää runsaat seitsemän miljardia euroa valmisteveroilla. Suurimman potin (4,5 miljardia euroa) muodostavat energiaverot, mutta alkoholivero tuo valtion kassaan 1,3 miljardia ja tupakkaverokin lähes miljardi euroa.

Tupakkavero kiristyy ja savukeaskin hinta nousee keskimäärin 0,5 euroa tänä ja ensi vuonna. Valtiolle veronkorotus tuo vuositasolla 68 miljoonaa euroa.

Kansan yhtäkkinen raitistuminen ja savuttomuus aiheuttaisivatkin melkoisen aukon tulopuoleen. Toisaalta, mitään laajamittaista ryhtiliikettä tuskin on tulossa.

Entä menot sitten? Pelkkä vilkaisu oheisen grafiikan menopuolelle riittää kertomaan, mihin rahat menevät. Mitä paksumpi oksa, sitä suuremmat menot.

Ministeriöstä suurimmat menot ovat perinteisesti valtiovarainministeriöllä ja sosiaali- ja terveysministeriöllä. VM:n kaikista menoista (17 mrd euroa) yhdeksän miljardia menee valtionosuuksina kunnille, joiden tehtävä on järjestää koulutusta ja sosiaali- ja terveyspalveluja suomalaisille.

Sosiaali- ja terveysministeriön menoista (13 mrd euroa) kolmisen miljardia kuluu eläkkeisiin (4,5 mrd euroa) ja perhe- ja asumiskustannuksien ”tasaukseen” eli muun muassa lapsilisiin (1,4 mrd euroa) ja asumistukeen (1 mrd euroa).

Opetus- ja kulttuuriministeriön menot ovat kokonaisuudessaan 6,8 miljardia euroa.

Työttömyys tulee Suomelle kalliiksi. STM:n kautta noin 2,9 miljardia euroa menee työttömyyden hoitoon.

Työmarkkinatuki (1,4 mrd euroa) ja valtion osuus ansiopäivärahasta (1,1 mrd euroa) nielevät eniten varoja. Lisäksi kunnat maksavat työmarkkinatukea noin 430 miljoonaa euroa.

Tämän päälle työ- ja elinkeinoministeriöltä kuluu runsaat 500 miljoonaa työttömyyden hoitoon. Myös toimeentulokulut kasvavat, kun työttömiä on enemmän.

Pienikin parannus työllisyydessä pienentäisi työttömyydestä aiheutuvia kuluja.

Osa hallituksen leikkauspäätöksistä on herättänyt kiivasta keskustelua. Valtio esimerkiksi leikkaa kehitysyhteistyömenoja 200 miljoonaa euroa. Ulkoministeriön kokonaismenot pienevät 13 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Valtiolta kuluu maahanmuuttohallintoon sekä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottomenoihin 460 miljoonaa euroa eli yli 300 miljoonaa enemmän kuin 2015. Lisäksi tulevat kotouttamiskulut kunnille 165 miljoonaa euroa.

Suomalaisena erikoisuutena voinee pitää maa- ja metsätalousministeriön mittavia kuluja (yhteensä 2,6 mrd euroa). Maatalouden kustannuksiin kuuluvat muun muassa maatalousyrittäjäeläkkeet (645 miljoonaa euroa) ja maatalousyrittäjien lomitukseen kuluvat 185 miljoonaa euroa. Ne eivät tule maatalousministeriöstä vaan sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat