Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistisairaan elämä voi jumiutua kodin seinien sisään – Tutkimus: Kunnat huolehtivat vain pakollisista palveluista

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Muistisairaiden kotihoito on huomattavasti edullisempaa kuin laitoshoito.
Muistisairaiden kotihoito on huomattavasti edullisempaa kuin laitoshoito. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Muistisairauksien määrät

 WHO:n arvion mukaan maailmassa on 47,5 miljoonaa dementiaa sairastavaa ihmistä.

 Luku saattaa kaksinkertaistua vuoteen 2030 ja kolminkertaistua vuoteen 2050 mennessä.

 Suomessa lievä tiedonkäsittelyn heikentymä on 200 000 ihmisellä.

 Lievää muistisairautta ilman dementiaa Suomessa sairastaa noin 100 000 ihmistä. Keskivaikeaa tai vaikeaa muistisairautta sairasti vuonna 2013 noin 93 000 ihmistä.

 Uusien sairastuneiden lukumääräksi on Suomessa arvioitu noin 14 500 yli 64-vuotiasta vuodessa.

Muistisairaat ihmiset ja heidän läheisensä eivät saa riittävästi tukea kotona asumiseen, selviää THL:n ja Muistiliiton tuoreesta Muistibarometri-tutkimuksesta. Muistisairaus on yleisin syy ympärivuorokautiseen hoitoon, ja muistisairastuneiden määrä kasvaa väestön ikääntymisen myötä.

”Kunnat ovat huolehtineet melko hyvin muistisairaiden ateriapalveluista ja peruspalveluista, mutta ylimääräisiin palveluihin voimavarat eivät riitä”, Muistiliiton järjestöjohtaja Anna Tamminen sanoo.

Resurssien puute ilmenee esimerkiksi kuljetuspalveluiden niukkuutena. Jos muistisairas haluaa lähteä hoitamaan asioita tai kodin ulkopuoliseen harrastukseen, hän ei pääse sinne ilman kuljetusta.

”Muistisairas on voinut menettää sairautensa vuoksi ajokortin, eikä voi enää ajaa autoa. Elämä sulkeutuu pitkälle kodin seinien sisään”, Tamminen luonnehtii.

Muistibarometri-tutkimuksen mukaan muistisairaiden kuntoutuksessa ei ole tapahtunut olennaista kehitystä kymmeneen vuoteen. Muistisairaan hoito ja tukeminen osataan heikoimmin terveysasemilla, missä kotona asuvan muistisairaan asiantunteva hoito ja seuranta tulisi järjestää.

Ilta-, yö- ja viikonloppuhoitoa on riittämättömästi, kotiin tarjottavia sijaishoitajia tarvitaan lisää, ja omaislomia pidetään liian vähän.

Palveluiden riittämättömyys vähentää Tammisen mukaan kotona asuvien muistisairaiden turvallisuutta.

Kotihoitoa pitäisi kuitenkin tukea, koska se on huomattavasti edullisempaa kuin laitoshoito. Vuorokausi laitoksessa maksaa puolet enemmän kuin kotona, jos kotona käy hoitaja kaksi kertaa vuorokaudessa. Vuonna 2011 vuorokausi laitoksessa maksoi 141 euroa, kun kahden kotikäynnin hinta vuorokaudessa oli 76 euroa.

Palvelut Suomessa jakaantuvat epätasaisesti. Osassa kunnista on vahvasti panostettu muistisairaiden palveluihin ja hyvinvointiin, mutta toisissa kunnissa palvelut laahaavat tavoitteiden perässä ja ovat sirpaleisia.

Monin paikoin suunta on kuitenkin oikea, raportissa arvioidaan. Hoidon ja kuntoutuksen suunnitelmallisuus on lisääntynyt, ja muistikoordinaattoreita on yhä useammassa kunnassa. Neuvontapalvelut ovat lisääntyneet kymmenen vuoden takaisesta.

Vapaaehtoisten apu muistisairaille on hyvä lisä palveluihin. Vapaaehtoiset voivat käydä muistisairaan luona keskustelemassa tai viedä sairastavaa esimerkiksi kulttuuritapahtumiin. Monet järjestöt järjestävät vapaaehtoistoimintaa. Esimerkiksi Muistiliiton toiminnassa on mukana noin tuhat vapaaehtoista.

Muistisairauksien hoitaminen on kallista. Raportin mukaan länsimaissa hoitoon voi kulua jopa 1,24 prosenttia kansantuotteesta. Suomessa tämä merkitsee noin 2,5 miljardin menoerää vuosittain. Valtaosa kustannuksista syntyy huolenpidosta ja hoivasta.

Muistibarometri on Muistiliiton joka viides vuosi toteuttama tiedonkeruu. Vuonna 2015 se toteutettiin yhteistyössä THL:n kanssa. Muistibarometriin vastasi touko-kesäkuussa 136 kuntaa.

Lauri Rotko
Omaishoitaja Marja-Leena Alho hoitaa miestään Jouko Alhoa. Jouko on taustaltaan taikuri ja esiintyy vieläkin.
Omaishoitaja Marja-Leena Alho hoitaa miestään Jouko Alhoa. Jouko on taustaltaan taikuri ja esiintyy vieläkin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat