Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnio-jutussa ei enää yritetä murtaa toimittajan lähdesuojaa

Aarnio-jutun syyttäjät luopuivat MTV:n toimittajan kuulemisesta. Toimittaja vetosi lähdesuojan lisäksi siihen, että voisi itse joutua syytteeseen salassapitorikoksesta.

Kotimaa
 
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti on edennyt syytettyjen ja todistajien kuulemiseen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Toimittaja: Minna Passi, leikkaus ja grafiikka: Boris Stefanov

Syyttäjät eivät enää yritä murtaa MTV:n toimittajan Pekka Lehtisen lähdesuojaa Jari Aarniota koskevassa oikeudenkäynnissä. Lehtinen ilmoitti kieltäytyvänsä todistamasta lähdesuojan lisäksi myös sen takia, että hän voisi itse joutua syytteen vaaraan.

Mahdollinen Lehtistä koskeva rikos voisi olla yllytys tai avunanto salassapitorikokseen.

Lehtistä haluttiin kuulla sen takia, että syyttäjien mielestä Aarnio on syöttänyt eri tahoille väitteen siitä, että teletunnistetiedot olisivat epäluotettavia. Lehtinen teki elokuussa 2012 aiheesta jutun MTV:n 45 minuuttia -ohjelmaan. Puolustus käytti sitä tynnyrijutussa todisteena siitä, että teletietoihin perustuvat syytteet ovat vääriä.

Syyttäjät olisivat halunneet tietää, oliko Aarnio Lehtisen jutun lähde. Aarniota ei haastateltu ohjelmassa, mutta Lehtisen ja Aarnion välisen viestittelyn perusteella on selvää, että he olivat yhteydessä ennen ohjelmaa. Aarnio sai muun muassa lukea jutun käsikirjoituksen.

Aarnion motiivi teletietojen epäluotettavuutta koskevan väitteen levittämiselle olisi syyttäjien mukaan ollut tynnyrijutun tutkinnan sotkeminen. Nyt Aarnio on itse syytteessä hasistynnyreiden salakuljetuksesta, sillä syyttäjien mukaan hän on ollut koko salakuljetusjutun päätekijä.

Syyttäjät ilmoittivat luopuvansa Lehtisen kuulemisesta maanantaina. Lehtistä oli tarkoitus kuulla keskiviikkona.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen ilmoituksen mukaan itsekriminointisuoja ei ole murrettavissa edes vakavissa rikoksissa.

”Sen vuoksi ja koska Aarnion väitetty televalvontatietojen epäluotettavuuden tarkoitushakuinen ’markkinointi’ eri tahoille eli tapahtumainkulku, josta Lehtinen olisi osaltaan todistanut, on jo esitetyn muun todistelun perusteella tullut riittävästi selvitetyksi, harkitsen oikeaksi luopua Lehtisen kuulemisesta todistajana asiassa”, Kalske ilmoitti Helsingin käräjäoikeudelle.

Viime vuosina erityisesti poliisi on ajanut näkemystä, jonka mukaan toimittajat syyllistyvät rikokseen julkaistessaan salassa pidettävää tietoa. Tämän takia poliisin ylin johto ajoi muutama vuosi sitten läpi lainmuutosta, joka olisi käytännössä romuttanut lähdesuojan erityisesti salassapitorikosten tutkinnassa.

Nykyisen lain mukaan toimittajan ei tarvitse esitutkinnassa paljastaa, keneltä hän on saanut tietonsa. Poikkeus on erityisen törkeiden rikosten tutkinta, joissa lähdesuoja voidaan murtaa. Salassapitorikoksia koskevissa asioissa myös tuomioistuin voi määrätä toimittajan paljastamaan lähteensä, jos asia etenee sinne asti.

Seppo Solmela
Jari Aarnio saapumassa Helsingin käräjäoikeuteen marraskuussa 2015.
Jari Aarnio saapumassa Helsingin käräjäoikeuteen marraskuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat