Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lisäaikakaan ei auttanut: Oikeusoppineilta odotettiin turhaan lausuntoja pakkolaeista

Hallituksen kilpailukykypaketista eli pakkolaeista saattoi antaa lausuntoja vielä maanantaihin mennessä.

Kotimaa
 
Johannes Kotkavirta
Pakkolakeja vastustettiin mielenosoituksessa Rautatientorilla Helsingissä syyskuussa.
Pakkolakeja vastustettiin mielenosoituksessa Rautatientorilla Helsingissä syyskuussa. Kuva: Johannes Kotkavirta

Oikeusoppineille annettu lisäaikakaan ei saanut heitä antamaan lausuntoja hallituksen esityksestä, jolla on määrä vahvistaa kilpailukykyä. Lisäaika oli suunnattu lähinnä viidelle oikeustieteilijälle, joilta haluttiin arviot niin sanotusta pakkolakipaketista perustuslain ja kansainvälisten sopimusten näkökulmasta.

Ylijohtaja Pekka Timonen työ- ja elinkeinoministeriöstä vahvistaa, ettei lisälausuntoja saatu maanantaina päättyneen määräajan sisällä. Sen sijaan alkuperäisen määräajan puitteissa annetuista lausunnoista on ministeriössä laadittu nyt yhteenveto. Kaikkiaan lausuntoja saatiin 42, joista osa tuli pyytämättä. Kaikkiaan lausuntoja oli pyydetty 49 taholta.

Valtaosa lausunnoista pyydettiin työmarkkinajärjestöiltä. Lait rajoittavat liittojen sopimusoikeutta, joten työmarkkinoiden osapuolet ovat ahkerasti antaneet lausuntojaan. Pakkolailla muun muassa pidennetään työaikaa, tehdään sairastamisesta kalliimpaa ja leikataan lomarahoja 30 prosenttia.

Työmarkkinajärjestöt yrittivät pitkään etsiä vaihtoehtoa pakkolaeille, mutta Elinkeinoelämän keskusliitto EK katkaisi neuvottelut sen jälkeen, kun SAK:lainen Auto- ja kuljetusalan työntekijöiden liitto AKT sanoutui irti sopimuksesta, jota ei koskaan ehditty sopia.

Alkuperäinen lausunnonantoaika hallituksen esityksistä päättyi 9. joulukuuta, mutta hallitus oli tyytymätön siihen, että kuudesta oikeusoppineesta vain yhdeltä saatiin määräaikaan mennessä lausunto, minkä takia annettiin lisäaikaa.

Kuudesta valtiosääntöoikeuden asiantuntijasta lausuntonsa antoi vain professori Niklas Bruun. Tosin hänen lausuntonsa on kirjattu Svenska handelshögskolanin eli Hankenin nimiin.

Muut viisi asiantuntijaa ovat professorit Mikael Hidén, Tuomas Ojanen, Kaarlo Tuori, Jaakko Husa ja Veli-Pekka Viljanen.

Helsingin Sanomien joulukuussa haastattelemat professorit vetosivat lähinnä kiireisiinsä ja aikapulaan. Esimerkiksi Hidén ei myöskään pitänyt asianmukaisena, että hän löisi kirjallisella lausunnolla kantansa lukkoon tässä vaiheessa. Edessä voi nimittäin vielä olla kannanotto silloin, jos ja kun esitys hiottuna etenee eduskuntaan ja perustuslakivaliokuntaan.

”Keskityin joulun aikaan tieteellisiin kirjoituksiin, ja sainkin kolme artikkelia lähtemään maailmalle kansainvälisiin julkaisuihin”, kertoi Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Tuomas Ojanen tiistaina Helsingin Sanomille.

Ojasen mukaan professorin ensisijaiset tehtävät ovat tutkimus ja opetus, ja lausunnot ministeriöille ovat toissijaisia askareita: ”Ei tämä ollut ainoa ministeriö, jolle pyyntö meni bumerangina. Näissä kuulemis- ja lausuntoasioissa priorisoin eduskunnan kuulemisia.”

Jos pakkolakiesitys etenee eduskuntaan, Ojanen lupaa mennä kuultavaksi, jos joku valiokunta kutsuu. ”Tämä tosin on niin poikkeuksellinen esitys, että toivon todella, että se pystytään ratkotaan työmarkkinajärjestöjen sopimuksin”, Ojanen sanoo.

Ministeriön laatiman lausuntoyhteenvedon mukaan kaikista lausunnoista noin puolet on kielteisiä ja 29 prosenttia myönteisiä. Neutraaleihin voi lukea 21 prosenttia. Kolmikannan ulkopuolisista tahoista kielteisen tai kriittisen lausunnon antoi 62 prosenttia, positiivisen seitsemän ja neutraalin 31 prosenttia.

Pääjako on se, että kilpailukykypakettiin myönteisesti suhtautuvat työnantajajärjestöt, tosin varauksin, ja kielteisesti työntekijäjärjestöt.

Kumpikaan osapuoli ei ole tyytyväinen esimerkiksi helatorstain ja loppiaisen säätämiseen palkattomaksi vapaapäiväksi. Työntekijäpuoli on huolissaan palkan alenemisesta ja työnantajapuoli pitää muotoilua tehottomana ja epäkäytännöllisenä.

Myös sairausajan palkkaa koskeva esitys kaipaa molempien mukaan täsmennystä siitä, mitä tarkoitetaan täydellä palkalla. Sekin tulisi määrittää, miten muutosturva kohtelee vähintään 200 päivää lomautettuna olleita työntekijöitä.

Monissa lausunnoissa kaivattiin vaikutusarviointia esimerkiksi työllisyyteen. Myös perusoikeuksien rajoittamisen perusteluja kaivattiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat