Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoilija, muista nämä seitsemän asiaa ennen kuin lähdet lumipyryyn

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Liikennettä Mäkelänkadulla Helsingissä tiistaiaamuna.
Liikennettä Mäkelänkadulla Helsingissä tiistaiaamuna. Kuva: Mika Ranta / HS
1. Onko pakko lähteä autolla liikkeelle?

Ensimmäiseksi autoilijan kannattaa harkita tarkoin, onko liikkeelle pakko lähteä. Sankassa lumipyryssä auto on syytä jättää kotiin, jos se vain on mahdollista.

”Kannattaa miettiä etätyövaihtoehtoa tai julkisia kulkuneuvoja, jos ne liikkuvat. Vaikka omalla autolla pääsisikin perille asti, ongelmaksi voi tulla parkkipaikan löytäminen, kun aurattu alue vähenee”, muistuttaa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

2. Puhdista auto kunnolla

Jos liikkeelle on lähdettävä, on tärkeää puhdistaa ensin auto kunnolla.

”Katolle ei saa jättää puolen metrin lumikerrosta, joka pöllyää sitten takana tulevan päälle ja aiheuttaa vaaratilanteita. Samoin valot pitää putsata hyvin, jotta ne näkyvät”, kehottaa Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomala.

Luomala pysähtyisi myös matkan varrella tarkistamaan, että valot ovat varmasti puhtaat. ”Nykyajan ledit eivät tuota lämpöä ja sulata lunta. Auton peräpää saattaa olla kokonaan umpeen muurautunut, eivätkä takavalot näy lainkaan.”

3. Tuulilasinpyyhkijät käyttökuntoon

Tuulilasinpyyhkijät pitää olla käyttökunnossa.

Pohjonen kehottaa tarkistamaan ennen lähtöä ainakin, että ne eivät ole jäätyneet kiinni tuulilasiin.

4. Palauta mieleesi yleistä ajotapaa koskevat ohjeet

yleistä ajotapaa koskevat ohjeet kannattaa palauttaa mieleen. Huonolla ajokelillä ei saa olla kiire mihinkään, ja ajonopeus täytyy sovittaa kelin mukaan.

Ajotapaan liittyy myös ennakoiva ajotyyli. Liikennevaloihin, risteyksiin ja liikenneympyröihin ei pidä tulla kovalla nopeudella, vaan ennemminkin ryömien, Pohjonen neuvoo.

Lisäksi kannattaa miettiä reittivalintaa. Jyrkkiä ja ahtaita mäkiä voi välttää.

5. Muista lumen alle jääneet merkinnät

On hyvä muistaa, että vaikka kaistaviivat, suojatiet ja muut merkinnät ovat jääneet lumen alle, ne ovat yhä olemassa.

”Paljon näkee sitä, että lumisella kelillä ajo lähestyy keskiviivaa, mikä aiheuttaa vaaratilanteita. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden huomiointi on myös oltava lumituiskussa entistä tarkempaa”, sanoo Pohjonen.

Pohjonen kehottaa hahmottamisharjoituksiin myös parkkipaikoilla.

”Parkkipaikoista on lumen keskellä yleensä pula ja puute. Se johtuu osittain siitä, että paikkaan, johon aiemmin mahtui kymmenen autoa, on nyt jätetty väljästi viisi. Autoilijan pitäisi hahmottaa parkkiruutujen viivat lumen alta.”

6. Käytä sumuvaloja

”Suosittelen käyttämään sumuvaloja pöllyävässä lumessa. Siihen ne on oikeastaan tarkoitettu. Varsinkin takasumuvalo on hyödyllinen. Ne loistavat kirkkaana ja pitävät osaltaan ajovalot puhtaana”, Pohjonen ohjeistaa.

Luomala muistuttaa, että lumituiskussa päiväaikaankin ajovalot pitää olla kytkettynä päälle. Jos ajaa pelkillä huomiovaloilla, ne eivät näy mihinkään.

7. Varustaudu kunnolla

Viimeiseksi ammattilaiset opastavat varustautumaan.

”Takakonttiin kunnon jalkineet, vaikkapa kumisaappaat, ettei tarvitse pikkukengillä kahlata, jos matka katkeaa. Lapiostakaan ei ole haittaa. Parempi sillä on kaivaa kuin cd-levyn kannella, jos tarve tulee”, Pohjonen sanoo.

Päivän sää 12.1.
Päivän sää 12.1.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat