Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sata vuotta täyttävään Suomeen kaavaillaan uutta kansallispuistoa – Porkkala ja Hossa vahvimpia ehdokkaita

Ympäristöministeriö tekee lähiaikoina esityksen perustettavista puistoista.

Kotimaa
 
Petteri Tolvanen
Porkkalanniemen edusta täyttyi loppiaisena merisavuun.
Porkkalanniemen edusta täyttyi loppiaisena merisavuun. Kuva: Petteri Tolvanen
Fakta

Satavuotisen Suomen kunniaksi

  Hallitusohjelman mukaan Suomeen perustetaan uusi kansallispuisto Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi vuonna 2017.

  Vahvimmin esillä ovat olleet merellinen puisto Kirkkonummen Porkkalaan ja metsäinen puisto Suomussalmen Hossaan.

  Molemmat kunnat ovat ajaneet aktiivisesti puiston perustamista.

  Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) tekee esityksen uudesta puistosta lähiaikoina.

Kirkkonummen Porkkala sekä Suomussalmella ja osin Kuusamossa sijaitseva Hossa ovat vahvimmin esillä, kun Suomeen suunnitellaan uutta kansallispuistoa. Sellainen on tarkoitus perustaa vuonna 2017 itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Porkkalasta tulisi kaikki saaristovyöhykkeet sekä mannerrantaa ja vedenalaista luontoa sisältävä Itämeri-puisto. Monipuolisen ja sokkeloisen luonnon lisäksi alueella on kulttuuri- ja sotahistoriallista merkitystä. Uudellamaalla pääkaupunkiseudun kainalossa sijaitsevalla puistolla olisi myös merkittäviä virkistysarvoja.

Hossa puolestaan olisi metsäinen Kalevala-puisto Kainuussa vanhalla eräseudulla, jossa retkeilyreitistöt ja -rakenteet ovat valmiina. Luonnon lisäksi Hossassa on kulttuurihistoriaa. Rajaseutu oli Elias Lönnrotin runonkeruualuetta, ja Värikallion kalliomaalausten sarja on Suomen suurimpia esihistoriallisia kalliomaalauksia.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) ratkaisee, mihin suuntaan vaaka kallistuu. Tiilikainen tekee esityksensä uudesta kansallispuistosta lähipäivinä.

Sekä Porkkala että Hossa ovat paikallisesti vahvassa myötätuulessa, sillä alueiden kunnat kannattavat ajatusta, samoin yrittäjät. Ympäristöjärjestöt WWF ja Suomen luonnonsuojeluliitto puolestaan esittävät, että Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi perustettaisiinkin kaksi kansallispuistoa. Tämä olisi järjestöjen mielestä mahdollista, koska Hossan perustamiskustannukset olisivat pienet.

Porkkalaan on ehdotettu kansallispuistoa jo vuosikymmeniä.

Itse asiassa se perustettaisiin uudelleen, sillä alueella oli Stora Träskön kansallispuisto vuosina 1938–1956. Sen historia kuitenkin päättyi lyhyeen Neuvostoliiton vuokrattua Porkkalan tukikohdakseen vuonna 1944.

Virallisesti puisto lakkautettiin vuokra-ajan jälkeen vuonna 1956, koska linnoitustöiden katsottiin muuttaneen liiaksi luontoa. Porkkalan palauttamisesta tulee kuluneeksi 60 vuotta 26. tammikuuta.

Luontoarvot ovat kuitenkin yhä merkittävät, sillä Porkkalanniemeä ympäröivä saaristo on villiä ja lähes koskematonta merellistä luontoa.

Metsähallitus on selvittänyt puiston toimivuutta kahdesti ja arvioinut Porkkalan luonto- ja virkistysarvoiltaan kansallispuistotasoiseksi. Vuosi sitten valmistuneen selvityksen mukaan alue saaristoineen täyttää selvästi puistoille asetetut vaatimukset ja täydentäisi muita Suomen merellisiä kansallispuistoja. Niissä etenkin vedenalaiset luontotyypit, kuten riutat ja harjumuodostelmat, ovat aliedustettuja.

Kansallispuiston ydin muodostuisi Porkkalanniemen alueesta ja sen edustan laajasta meri- ja saaristoluonnosta sekä ulompana merellä olevista matalikoista. Porkkalassa on jo yli 20 valtion omistamaa luonnonsuojelualuetta tai suojeluohjelmiin kuuluvaa aluetta. Lisäksi alueella on useita yhteisöjen omistamia virkistys- ja suojelualueita.

Ongelmina Porkkalassa pidetään muun muassa pirstaleisuutta ja armeijan läheisyyttä Upinniemen varuskunnassa. Puisto edellyttäisi myös rakentamista, sillä jotta aluetta voisi esitellä kansallisena nähtävyytenä, Porkkalassa pitäisi kehittää tieverkkoa, satamia ja palveluita.

Hossan luonto on boreaalista luonnonmetsää. Soita on paljon, samoin korkeita harjuja sekä kirkasvetisiä järviä ja lampia. Jääkauden jälkiä on laajalla alueella. Myös Suomen suurin kanjonijärvi, Julma-Ölkky, sijaitsee Hossassa. Se on ainoa Kuusamon puolella sijaitseva alue, jota ehdotetaan kansallispuistoon.

Alueella on yli 10 000 vuotta vanhoja kivikautisia asuinpaikkoja. Värikallion kalliomaalaukset ovat ainakin 3 500 vuotta vanhoja. Kulttuuriympäristöön värinsä tuovat puromyllyt, niityt ja savottakämpät sekä poroerotteluaita.

Puistoa esittäneet Suomussalmen kunta ja Kuusamon kaupunki painottavat seudun merkitystä myös Suomen itsenäisyydelle: Suomusjärvellä järjestettiin vuonna 1917 kansalaiskokous, jossa tiettävästi ensimmäisen kerran vaadittiin Suomelle itsenäisyyttä. Suomen ensimmäinen presidentti Kaarlo Juho Ståhlberg syntyi Suomussalmella, jossa talvisodan aikana 1939–1940 käytiin voitokkaat Raatteentien taistelut.

Myös korpikirjailija Ilmari Kianto syntyi ja asui Suomussalmella.

Valtio omistaa kansallispuistoon esitetyt alueet sekä Hossassa että Porkkalassa.

Metsähallituksen arvion mukaan Porkkalan kansallispuiston perustamiskustannukset olisivat noin miljoona euroa ja käyttökulut noin 80 000 euroa vuodessa.

Hossassa perustamiskustannuksia ei juuri olisi, sillä puiston vaatima infrastruktuuri – luontokeskus, opasteet, reitistöt, laavut, tuvat – on jo valmis. Vuonna 1979 perustetun retkeilyalueen vuosittaiset käyttökulut ovat nyt 240 000 euroa.

Metsätalouden hakkuutulomenetyksiksi Metsähallitus on arvioinut 180 000–200 000 euroa. Haittoihin luetellaan myös mahdolliset metsästysrajoitukset.

Kansallispuistoista on myös aluetaloudellista hyötyä, sillä ne tuovat matkailijoiden lisäksi rahaa paikkakunnille. Metsähallituksen selvityksen mukaan yksi kansallispuistoon sijoitettu euro tuo alueelle kymmenen euroa. Hossassa matkailuyrittäjät ovatkin asettuneet vahvasti puiston perustamisen kannalle.

Kansallispuistot ovat suuria, vähintään tuhannen hehtaarin luonnonsuojelualueita. Niiden tehtävä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä antaa ihmisille mahdollisuus nauttia luonnosta. Puistoissa on merkittyjä reittejä ja tulentekopaikkoja.

Suomessa on nyt 39 kansallispuistoa. Viimeisimmät perustettiin Etelä-Konnevedelle vuonna 2014 ja Teijolle vuonna 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat