Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin yksinkertaista on ruokavalion parantaminen: syö ruisleipää joka päivä

”Ruisleipä on suomalaisten ravinnon multitabs”, sanoo tutkimuspäällikkö. Tarvitaan myös lisää kasviksia ja pienemmät lautaset.

Kotimaa
 
Pekka Elomaa
”Ruisleipä on suomalaisen ruokavalion multitabs”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Satu Männistö.
”Ruisleipä on suomalaisen ruokavalion multitabs”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Satu Männistö. Kuva: Pekka Elomaa

Syö päivittäin ruisleipää. Niin yksinkertaista on ruokavalion parantaminen.

Parantamiseen on monella syytä, sillä vain harva suomalainen yltää ravintosuositusten mukaiseen ruokavalioon, kertoo tuore uutinen.

”Ruisleipä on suomalaisen ruokavalion multitabs”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Satu Männistö.

Kaikkien vatsa ei siedä sitä, mutta oireita voi vähentää paahtamalla, hän vinkkaa.

Ruisleivän lisäksi pitäisi syödä kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

”Tarpeeksi kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä vähäsuolaista ruisleipää margariinilla. Näiden lisäksi ei juuri muita muutoksia tarvitakaan, koska moni asia loksahtaa paremmin kohdalleen ikään kuin vahingossa”, Männistö sanoo.

Joka päivään pitäisi kuulua 5–6 annosta kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Joka aterialla jotakin, raakana tai kypsennettynä.

Yksi annos on desilitra marjoja, keskikokoinen hedelmä tai 1,5 desilitraa salaattia. Tuoremehua ja perunaa ei lasketa kasviksiin ja hedelmiin.

Kuitu

Tarvitsemme myös enemmän kuitua. Sitä saa ruisleivästä ja kasviksista.

”Vähintään puolet päivän aikaan syödystä viljasta pitäisi olla täysjyväviljaa”, Männistö neuvoo. Vaalean leivän, riisin tai pastan sijaan ruisleipää, täysjyväleipää, tummaa riisiä ja pastaa sekä puuroa.

Kala, punainen liha

Suositus kehottaa syömään kalaa 2–3 kertaa viikossa, kalalajeja vaihdellen. Siihen on monella matkaa.

Lihaa taas riittäisi vähemmänkin. Suositus vetää rajan puoleen kiloon viikossa (raakana 700–800 grammaa). Takana on terveyssyitä: punaisen lihan syömisen on havaittu olevan yhteydessä erityisesti suolistosyöpiin, diabetekseen ja lihavuuteen.

Jalostetut lihatuotteet nousivat lokakuussa Maailman terveysjärjestön alaisen Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen listalle syöpää todennäköisesti aiheuttavista tuotteista.

Punaisesta lihasta ei tarvitse luopua, mutta sen määrää voi vähentää. Esimerkiksi niin, että syö viikossa kolme kala-ateriaa, kerran kasviksia ja kolme kertaa liharuokaa, tai syömällä välillä siipikarjan lihaa.

Vähentää pitäisi myös suolan saantia, koska runsas suola nostaa verenpainetta ja lisää erityisesti aivohalvauksen vaaraa sekä turvottaa. Vähentäminen ei ole ihan helppoa, koska valtaosa suolasta saadaan aterioista ulkona, valmisruuista sekä leivistä ja juustoista.

”Suosi vähäsuolaisia elintarvikkeita”, Männistö neuvoo. ”Sydänmerkki auttaa valinnoissa.”

Proteiini

Suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan proteiinin saannistaan, sillä sitä tulee suositusten mukaan. Erityisesti iäkkäiden pitäisi kuitenkin huolehtia, että proteiinia tulee tarpeeksi, koska liian vähäinen saanti kiihdyttää lihaskatoa ja lisää heikkouden tunnetta ja tulehdusten vaaraa.

Pienemmät lautaset

THL kehottaa tavoittelemaan syömisissä mieluummin laatua kuin määrää.

Ja kohtuutta ja pienempiä annoksia. Lautaset ovat nykyään isompia kuin takavuosina. Siitä seuraa, että voi syödä liikaa, vaikka tekisi niin kuin lautasmalli opastaa, eli täyttäisi lautasen puolilleen kasviksilla ja loput puoliksi pääruualla ja lisäkkeellä.

On myös parempi pysytellä aterioissa. Asiantuntijat kutsuvat jatkuvaa napostelua laiduntamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat